MENIU

650.000 de călători vor bloca Bucureştiul, dacă Metrorex intră în grevă pe 1 noiembrie

Foto: tineretului.wordpress.com

Sindicaliştii Metrorex au ameninţat că vor intra în grevă din 1 noiembrie. Ei sunt nemulţumiţi că nu-şi pot negocia salariile cu administraţia, pentru noul contract colectiv de muncă. Cei 650.000 de bucureşteni care circulă, zilnic, cu metroul, vor fi nevoiţi să găsească rute alternative.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu-şi pot negocia salariile şi sunt hotărâţi să intre în grevă pe termen nelimitat. "La data de 1 noiembrie expiră contractul de muncă şi dacă administraţia îşi menţine poziţia datorită imposibităţii negocierii contractului colectiv de muncă, pentru nu e aprobat bugetul pe 2009, atunci vom declaşa conflictul de muncă care are mai multe etape: concilierea la minister, grevă de avertisment şi greva propriu-zisă", a adeclarat în exclusivitate pentru REALITATEA.NET Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou.

"Probabil că ar trebui să meargă alături de noi (n.r.călătorii) la Ministerul de Finanţe pentru că, de mai bine de un an, s-au obişnuit (n.r. miniştrii) ca oamenii să stea mai mult în stradă decât la serviciu. Cred că a venit rândul şi metroului să se întâmple acest lucru. Ei sunt nepăsători în continuare, pentru că dacă nu gândesc ce se întâmplă cu cei 4.500 de salariaţi ai metroului, poate i-ar interesa ce se întâmplă cu cei 650.000 care iau zilnic metroul", e de părere Ion Rădoi.

"Salariaţii metroului au înregistrat o creştere a productivităţii cu 33% ceea ce nu s-a mai întâmplat nicăieri, în România, în acest an de criză, prin creşterea numărului de călători şi prin darea în exploatare a altor patru staţii fără să se angajeze nici un om, toţi ceilalţi au preluat responsabilitaţile. Domniile lor nu găsesc de cuviinţă să aproape bugetul ca să poată să negocieze aceşti oameni, ceea ce e inadmisibil", a mai spus Ion Rădoi, preşedintele Sindicatului Liber Metrou.

Conducerea Metrorex speră că va rezolva conflictul cu sindicaliştii.

"Nu cunosc dacă va fi grevă sau nu. Eu nu am asemenea informaţii. Eu ca administraţie a Metrorex-ului sunt într-un conflict de interese cu organizaţia sindicală reprezentativă, care urmează a fi mediat conform
legii contractelor colective de muncă şi în funcţie de asta voi putea
spune mai multe în perioada următoare",  a declarat pentru REALITATEA.NET directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte.

"Suntem în situaţia că ne expiră contractul colectiv de muncă la 31 octombrie şi ar trebui să încheiem un nou contract colectiv de muncă   pentru care nu avem îndeplinite toate condiţiile cerute de lege" Gheorghe Udrişte, director Metrorex.

Conducerea RATB nu a luat în calcul o eventuală grevă a colegilor de la metrou.

"Nu ştiu. Vom vedea despre ce e vorba la momentul respectiv, când se va face publică greva. Eu acum aud pentru prima dată despre grevă, de la dumneavoastră. Vom vedea atunci ce vom face. Nu am mai fost într-o astfel de situaţie", a declarat pentru REALITATEA.NET Gheorghe Aron, director RATB

Dacă Metrorex va intra în grevă, călătorii vor putea prelungi valabilitatea abonamentelor pe perioada aferentă grevei.

Metroul transportă zilnic 650.000 de călători. La metrou sunt circa 5.000 de angajaţi, 4.320 la Metrorex şi 500 la Alstom, care asigură mentenanţa metroului bucureştean.