MENIU

59% dintre elveţieni s-au pronunţat pentru interzicerea construirii de minarete - exit poll

Afişele dreptei din Elveţia cer interzicerea minaretelor.

Comentatorii televiziunii TSR, care a anunţat rezultatele sondajului, au calificat aceste prime rezultate drept \"o mare surpriză\".

 

Elveţienii s-au pronunţat duminică prin referendum pentru interzicerea construirii de minarete, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP. Interdicţia a fost acceptată cu 59% din voturi, potrivit exit-poll-urilor.
În campanie, sondajele preconizau o respingere a iniţiativei dreptei populiste cu 53% din voturi.
După afişele care chemau să fie date afară din Elveţia \"oile negre\" străine sau cele în care românii şi bulgarii erau prezentaţi ca nişte ciori lacome, propaganda dreptei populiste generează un nou scandal - un afiş reprezentând o femeie cu chipul complet acoperit de vălul islamic, stând în faţa unui drapel elveţian plin de minarete şi a cărei siluetă stilizată aminteşte de o rachetă.

Această imagine \"stârneşte ura\", a denunţat Comisia federală împotriva rasismului (CFR), un organism public consultativ, în timp ce Comitetul ONU pentru drepturile omului s-a declarat îngrijorat de această campanie cu \"afişe sinistre\". Bisericile catolică şi protestantă, ca şi reprezentanţii comunităţii evreieşti şi musulmane, au condamnat unanim proiectul. \"Teama este un consilier prost\", au avertizat episcopii catolici.

Confruntaţi cu acest zid de proteste, partizanii interzicerii construcţiei de minarete nu au dat înapoi şi repetă că nu este vorba de a-i priva pe musulmani de locurile de cult, ci de a refuza \"un aparent simbol al unei revendicări politico-religioase a puterii, care pune în cauză drepturile fundamentale\".

Elveţia numără, potrivit ultimelor statistici guvernamentale, circa 400.000 de musulmani, între care 50.000 sunt practicanţi, într-o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, ceea ce face ca islamul să fie a doua religie a ţării, după creştinism.
Până acum, patru minarete au fost construite în apropierea moscheilor din Elveţia.