MENIU

20% dintre români declară că au dat mită medicilor şi asistentelor

85% dintre români cred că dacă nu dau bani nu sunt îngrijiţi

Doar 4% dintre românii întrebaţi despre \"atenţia\" dată în spitale cred că ea nu influenţează felul în care sunt trataţi. Într-un procent zdrobitor, 85%, participanţii la un sondaj făcut de IMAS la comanda Agenţiei pentru Implementara Democraţiei, cred că dacă nu dau bani, nu primesc cele mai bune îngrijiri. Din acest sondaj aflăm pentru prima dată şi cât declară un român că a cheltuit anul trecut, în medie, la medic: o treime spun că sub 50 de lei.

90% dintre participanţii la sondaj cred despre corupţia din sănătate că este o problemă fundamentală şi spun că ar trebui eliminate din sistem cadrele medicale care iau mită. La ultima consultaţie medicală, mai puţin de un sfert din repondenţi declară că au dat sub 20 de lei şpagă asistentelor sau infirmierelor, şi tot mai puţin de un sfert din participanţii la sondaj spun că au dat mai mult de 60 de lei medicului specialist.

Cât despre banii pe care-i bagă în medie anual românii în buzunarul cadrelor medicale: 32 % spun că dau sub 50 de lei, 26 % dau între 50 şi 200 de lei în timp ce 11% spun că în plic au pus între 200 şi 500 de lei.

În ciuda răspunsurilor de până acum, o treime dintre participanţii la sondaj spun că nu au dat niciodată şpagă la medic, iar cei care oferă bani în plic sunt la fel de vinovaţi ca şi cei care îi primesc. Sondajul a fost făcut de IMAS în perioada 10-15 iulie pe un eşantion de 1249 de persoane.

Mai multe articole despre:
spitale medici mită sondaj infirmiere consultaţie