MENIU

2009 va fi un an foarte dificil pentru economia lumii, potrivit şefului FMI

Foto: wikipedia.org

Economia mondială va trece printr-o perioadă grea anul acesta, iar guvernele şi băncile centrale trebuie să regândească modul în care acţionează, a declarat şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, adăugând că la nivel global începe să se concretizeze o anumită cooperare.

Dominique Strauss-Kahn a spus că statisticile recente pentru economia mondială conţin indicii că ultimele estimări ale Fondului, publicate luna trecută şi anticipând o creştere economică de 0,5% în 2009, sunt ameninţate de riscuri. Strauss-Kahn declarase miercuri pentru publicaţia franceză Les Echos că estimările ar putea fi revizuite aproape la zero.

Guvernele lumii ar trebui să îşi amelioreze cooperarea şi să reziste tentaţiei de a acţiona pe cont propriu şi există semnale că această cooperare începe să se întâmple, a mai declarat directorul Fondului, cu ocazia unei conferinţe pe probleme de competiţie.

Strauss-Kahn a cerut guvernelor să revizuiască toate chestiunile, de la supraveghere la guvernare şi la modul de gestionare a politicii monetare. Politica monetară "ar trebui să poată lua în considerare mai multe aspecte, şi acumularea de riscuri lăsate cândva uşor pe dinafară".

Mai multe articole despre:
FMI criză cooperare Dominique Strauss-Kahn guverne