MENIU

13 români din totalul de 953 condamnaţi definitiv în Italia au fost transferaţi în România

Foto: cotidianul.ro

13 români din totalul de 953 condamnaţi definitiv în Italia au fost transferaţi în penitenciarele din România, fiind formulate până acum 57 de cereri de tranferare, a anunţat, luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"Din 953 de cetăţeni români aflaţi în prezent în executarea unor pedepse privative de libertate în Italia, statul italian a formulat, până acum, 57 de cereri de transferare în penitenciarele din România. Din cei 57 de cetăţeni pentru care s-au formulat cereri, fie potrivit Convenţiei Consiliului Europei din anul 1983, fie potrivit Acordului din 2003, 13 au fost transferaţi deja în România, 8 au fost liberaţi condiţionat de către autorităţile italiene, deşi hotărârile de transfer au fost soluţionate favorabil în România", a explicat Predoiu.

În 4 cazuri, hotărârile de transfer sunt soluţionate favorabil de instanţele noastre, dar urmează să expire termenul de recurs, pentru că nu sunt încă definitive. De asemenea, 32 de cazuri sunt în procedură de desfăşurare.

Predoiu a explicat că aceste date reprezintă o statistică din perioada 2007 până în prezent, furnizată Ministerului Justiţiei de către magistratul delegat în Italia.

De asemenea, Predoiu a mai declarat că majoritatea românilor condamnaţi definitiv au săvârşit infracţiuni contra patrimoniului, oraşele în care s-au înregistrat cele mai multe fapte penale fiind Lazio, Piemont şi Sicilia.

Conform Convenţiei Consiliului Europei şi Acordului încheiat între România şi Italia în anul 2003, nu se prevede obligaţia celor două state de a transfera automat cetăţenii condamnaţi dintr-o ţară în alta şi nici transferul unui anumit număr de cetăţeni, a mai precizat, luni, ministrul Justiţiei.

"Nu a existat nicio situaţie în care o hotărâre de condamnare pronunţată de o instanţă italiană să nu fie recunoscută în România", a menţionat Predoiu care a explicat că "transferarea persoanelor condamnate este o formă de cooperare judiciară şi se aplică de autorităţile judiciare ale celor două părţi, nu de Poliţie.

În prezent, atât în România cât şi în Italia, transferarea persoanelor condamnate se poate face numai ulterior unei proceduri de exequatur, adică a unei proceduri de recunoaştere a hotărârii de condamnare emisă într-un stat, pronunţată într-un stat, pe teritoriul statului în care urmează să se facă transferarea", a mai spus Predoiu.

În medie, procedura de transferare durează între 4 şi 5 luni. Predoiu a precizat că, uneori, procedura este întârziată, deoarece documentaţia care ajunge în România este incompletă.

La data de 19 februarie 2009, în penitenciarele din Italia erau înregistraţi 1.773 de cetăţeni români având calitatea de inculpaţi, care nu au fost condamnaţi definitiv.

Mai multe articole despre:
România români Italia transfer penitenciare