MENIU

1 Mai, marcat de arestări la Sankt Petersburg şi manifestaţii la Moscova

Foto: www.newprophecy.net

Poliţia rusă a arestat vineri circa 100 de susţinători ai extremei-drepte şi activişti antiimigraţie care încercau să manifesteze la Sankt Petersburg, în timp ce mai multe defilări au marcat Ziua Muncii în oraşele din fosta URSS, inclusiv la Moscova.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că 120 de persoane au fost arestate pentru că aveau asupra lor arme albe. Unul dintre manifestanţi avea la el o pancartă pe care scria "Hoţii trebuie să stea în închisoare, nu la Kremlin".

Mai multe grupuri liberale de opoziţie au organizat mici manifestaţii la Moscova şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş din ţară şi fostă capitală a ţarilor, de unde a plecat revoluţia bolşevică în 1917.

"Am sentimentul că este ultima manifestaţie paşnică pe care o vom vedea. Următorul 1 Mai va fi mai greu, pentru că oamenii sunt nervoşi, iar autorităţile complet discreditate", a declarat Pavel Frolov, în vârstă de 30 de ani, care a participat împreună cu alte circa 300 de persoane la o manifestaţie liberală la Sankt Petersburg.

Mai multe manifestaţii pentru a sărbători Ziua Muncii, care erau marcate în epoca sovietică de importante defilări oficiale, au avut loc în Rusia şi în tot fostul teritoriu URSS, din Kîrgîzstan până în Ucraina.

Circa 2.000 de susţinători ai comuniştilor au defilat la Moscova, cu porterete ale lui Lenin. Ei s-au reunit în apropiere de statuia lui Karl arxM, fluturând drapele sovietice şi cântând melodii comuniste.

"Economie pentru milioane de persoane, nu pentru milionari" sau "socialismul este soluţia pentru criză", scria pe banderole.

"Susţin revendicările comuniste. trebuie să nu îi mai ajutăm pe oligarhi, să le dăm bani muncitorilor", a declarat Vladimir Prokofievici, un muncitor pensionat de la şantierele navale.

"În capitalism este criză permanentă. Numai socialismul poate să ne salveze", a adăugat Natalya, o activistă în vârstă de 26 de ani.

Mai multe articole despre:
Moscova manifestaţii 1 Mai ziua muncii