MENIU

Teorie șocantă: Universul este ca un creier INFINIT, iar oamenii trăiesc în interiorul lui

Un fizicia ucrainean a stârnit senzație, dar și polemici, cu o teorie pe care el însuși a decris-o drept „nebună”. Potrivit acestei, "întregul Univers la nivelul său fundamental este o rețea neurală”, un soi de creier INFINIT.

Vitali Vanchurin a vorbit despre o „teorie a totului”, o modalitate de a reconcilia cele 2 cele mai reușite modele ale Universului fizic – relativitatea generală (lucrurile mari) și mecanica cuantică (lucrurile mici) – într-un cadru unificat, potrivit medium.com.

În afară de enigmele energiei și ale materiei întunecate, aparentele neconcordanțe dintre lumile relativiste și cuantice ale științei au amplificat starea de confuzie în domeniul cosmologic.

În acest context, profesorul Vanchurin, care predă fizica la Universitatea din Minnesota Duluth, crede că ideea sa despre Univers care ar fi ca o rețea neurală poate explica cel mai bine aceste realitatea.

În lucrarea mai sus amintită, profesorul consideră că această rețea neurală microscopică să fie structura fundamentală care stă la baza acestui Univers, armonizând astfel mecanica cuantică şi relativitatea generală.

Fiind întrebat într-un interviu acordat site-ului Futurism.com dacă teoria sa înseamnă că noi trăim într-o simulare, fizicianul oferă un răspuns interesant: „Nu, noi trăim într-o reţea neurală, dar s-ar putea să nu ştim niciodată diferenţa”.

Rețelele neurale artificiale reprezintă o ramură a inteligenţei artificiale care urmăreşte să interacționeze cu mediul înconjurător într-un mod asemănător creierelor biologice și care prezintă capacitatea de a învăța. Ele sunt compuse din neuroni artificiali, sunt parte a inteligenței artificiale și își au, concepțional, originea ca și neuronii artificiali, în biologie.

Oamenii de știință sunt uimiţi de asemănările dintre Univers și neuronii. Unii susțin că este foarte ciudat cât de asemănătoare este structura Universului cu rețelele neuronale ale creierului. În 2017, un astrofizician și neurolog a scris o lucrare despre acest fenomen, sugerând că grupurile de galaxii reflectă structura și comportamentul rețelelor de neuroni.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): arxiv.org

Mai multe articole despre:
univers creier imaginatie sf stiinta