MENIU

Cum explică cercetătorii inteligența cimpanzeilor

<p>Cimpanzei</p>

Unii cimpanzeii sunt mai inteligenți decât alții, iar diferențele în nivelul de inteligență pot fi în mare parte explicate de genele pe care aceștia le moștenesc, a indicat joi un studiu publicat în revista Current Biology și citat de Xinhua, potrivit AGERPRES.

Potrivit acestuia, în cazul animalelor extrem de inteligente și genetic similare cu oamenii, factorii de mediu ar putea fi mai puțin importanți decât se credea anterior.

"Ca și în cazul oamenilor, genele contează atunci când vine vorba despre abilitățile cognitive ale cimpanzeilor", a explicat autorul principal al studiului, profesorul William Hopkins, de la Centrul pentru Neuroștiințe Comportamentale de la Georgia State University (SUA).

"Aceasta nu înseamnă că genele sunt singurul factor determinant al abilităților cognitive, însă ele nu pot fi ignorate", a adăugat cercetătorul.

Rolul geneticii în inteligență a fost mult timp dezbătut în cercurile științifice. Studiile de până acum au indicat că performanțele oamenilor la testele de inteligență depind într-o mare măsură de genetică, însă pot fi afectate de factorii de mediu, cum ar fi educația și statutul socio-economic, scrie Xinhua.

Pe de altă parte, rolul jucat de gene în inteligența animală s-a bucurat până în prezent de mai puțină atenție din partea oamenilor de știință.

Noul studiu a implicat 99 de cimpanzei, cu vârste cuprinse între 9 și 54 de ani, care au avut de rezolvat 13 sarcini cognitive menite să testeze o varietate de abilități.

Cercetătorii au descoperit că unele abilități cognitive sunt în mod semnificativ ereditare la cimpanzei.

În plus, aceștia au descoperit că felul în care sunt crescuți cimpanzeii nu are efect asupra capacităților lor cognitive. Astfel, cimpanzeii crescuți de îngrijitori nu s-au descurcat mai bine la testele cognitive decât cei crescuți de propriile lor mame.

Mai multe articole despre:
inteligenţă explica cercdetători cimpanzeilor