MENIU

Ligile europene cer garanţii. S-a vehiculat că ţările "mici" vor pierde locuri în competiţiile UEFA

Ligile europene de fotbal doresc garanții în privința reformei Ligii Campionilor care, în opinia lor, ar favoriza cluburile mari, scrie AFP.

În urma acestei reforme a Ligii Campionilor, noul președinte al UEFA, Aleksander Ceferin, a promis un ajutor financiar pentru cluburile mici și medii.

Asociația europeană a ligilor de fotbal profesionist (EPFL), a cărei adunare generală este programată vineri la Zurich, dorește acum garanții.

Un fotbal european cu două viteze: iată ceea ce EPFL, asociația ligilor din 25 de țări europene, denunță în urma reformei Ligii Campionilor.

Ceferin, care i-a urmat lui Michel Platini, asigură că nu este nimic bătut în cuie în privința acestei reforme care, pentru perioada 2018-2021, garantează patru locuri în Liga Campionilor echipelor din Spania, Anglia, Germania și Italia, grație rezultatelor lor bune din trecut.

O asemenea evoluție ar face ca mai multe campionate mai slabe să piardă locuri în Liga Campionilor. Aceste campionate se opun energic proiectului, conform agerpres. Președintele EPFL, suedezul Lars-Christer Olsson, a vorbit chiar de capitulare a UEFA în fața cluburilor mari.

Pentru a stinge ''incendiul'', Ceferin și Olsson s-au întâlnit pe 6 octombrie la sediul UEFA de la Nyon și întâlnirea lor a fost "foarte rodnică", potrivit unui comunicat al EPFL.

"Distribuirea unui ajutor financiar cluburilor eliminate în tururile preliminare ale competițiilor europene sau care nu participă deloc la aceste competiții este foarte importantă pentru dezvoltarea fotbalului și mecanismul acestei solidarități este unul din punctele care trebuie studiate îndeaproape", a amintit EPFL.

Dovadă că pozițiile lor se apropie, Ceferin a asigurat sâmbătă că o reformă a Ligii Campionilor va fi însoțită cu siguranță de un ajutor financiar
pentru ligile mici și medii.

"Noi vom face cu siguranță în așa fel încât vom ajuta ligile de talie mică și medie. Poate prin intermediul unor resurse financiare mai importante", a declarat Ceferin într-un interviu acordat cotidianului sloven Dnevnik.

Olsson "a văzut că un dialog a început și că lucrurile vor fi gestionate diferit", a precizat Ceferin.

Acesta este contextul în care cele 25 de ligi europene se reunesc vineri la Zurich. Dacă puține dintre ele sunt gata să recurgă la arma atomică, în schimb au fost deja evocate proiecte concurente ale competițiilor europene.

Astfel, clubul danez FC Copenhaga, care în acest sezon joacă în grupele Ligii Campionilor, a dezvăluit săptămâna trecută că discută cu alte cluburi scandinave (Malmo în Suedia și Rosenborg în Norvegia), olandeze (Ajax, PSV Eindhoven, Feyenoord), belgiene (FC Bruges și Anderlecht) și scoțiene (Celtic Glasgow și Rangers) pentru a forma o nouă mini-ligă europeană, ceea ce ar face ca ele să se retragă din campionatele lor.

Proiectul, însă ezitant, a fost dezvăluit de directorul general al grupării daneze, Anders Horsholt, care vede în el un răspuns la reforma Ligii Campionilor. "Dacă nu vom acționa, cei mari vor deveni mai puternici și mai bogați, iar noi vom avea din ce în ce mai multe probleme", a explicat
Horsholt.

Adunarea generală a EPFL, prevăzută vineri dimineață, va fi precedată joi de un seminar despre "buna guvernanță".

Mai multe articole despre:
UEFA