MENIU

Elisabeta Lipă: Cât câştigă un sportiv care face parte din lotul olimpic. "Sunt bani în sport"

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a explicat la emisiunea "Realitatea pe net" (LIVE), moderată de Dorin Chioţea, că deşi sunt bani în sport, ei sunt prost investiţi. Mai mult, fosta canotoare a dezvăluit câţi bani câştigă sportivii care fac parte din lotul olimpic, dar şi cum sunt plătiţi antrenorii.

"Bani în sport sunt. E o părere personală. Sunt bani în sport, dar nu sunt investiţi cum trebuie. Un exemplu: la nivel de cluburi, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) are în subordine 48 de cluburi sportive. Dintr-un procent de finanţare de 100%, 80% din cheltuieli sunt pentru salarii şi utilităţi şi doar 20% pentru performanţă. Sunt cluburi care au foarte multe secţii care nu produc, iar când spun că nu produc mă refer la faptul că au număr mic de sportivi, sunt cluburi care au antrenori şi n-au sportivi, cluburi care au sportivi şi nu au atrenori, şi atunci aceste lucruri se văd. Iar ca buget, pe 2016 MTS are 400 de milioane de lei, dintre acre federaţiile sportive primesc 110 milioane de lei, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) - 57 milioane, unităţile subordonate (cluburile şi direcţiile judeţene de sport) - 184 milioane de lei, din care 72 de milioane se duc pe salarii, pentru rente viagere se alocă 25 de milioane de lei, iar pentru premiere şi indemnizaţii sportive - 15 milioane de lei", a explicat ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, la "Realitatea pe net" (LIVE).

"Pentru Jocurile Olimpice, pentru loturile care sunt la ora actuală, MTS face următoarele cheltuieli: ministerul finanţează federaţiile; din bugetul MTS, federaţia plăteşte masă, casă, medicaţie, tot ce ţine de activitatea sportivă la cel mai înalt nivel - echipamente, teste, controale medicale etc. MTS acordă sportivilor - vorbim de loturile naţionale care sunt în pregătire pentru Jocurile Olimpice - indemnizaţii de excelenţă, adică 1800 de lei lunar. Sportivii respectivi aparţin unor cluburi. La cluburi, ei sunt angajaţi, primesc salariu, o indemnizaţie şi de la club. În funcţie de club. La Dinamo, ai un salariu în jur de 2.500-3.000 de lei, ai o indemnizaţie, cluburile pot acorda în jur de 85% din cât oferă MTS", a adăugat Lipă.

Urmăreşte aici întreaga emisiune "Realitatea pe net", din 24 martie.

Ministrul a adăugat că şi antrenorii de lot naţional primesc indemnizaţii, suma totală putând ajunge la 7.200 de lei.

"Avem antrenori de excelenţă care primesc până la... Dacă la ora actuală, în lotul olimpic mai sunt sportivi participanţi la celelalte ediţii ale Jocurilor Olimpice, antrenorul principal poate primi până la patru indemnizaţii de efort. Deci, aici, vorbim de 1800 x 4, sunt 7.200 de lei. Ţine şi de specificul fiecărei discipline. Dar vreau să spun că legea la ora actuală este foarte bine definită pentru antrenorul principal, iar ceilalţi antrenori secunzi, formatori, tot colectivul tehnic e pe altă grilă de salarizare mult mai scăzută", a subliniat fosta canotoare.

Pe de altă parte, salariile mici din învăţământ îi determină pe absolvenţii facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport să renunţe la ideea de a profesa în domeniu.

"Şi eu m-am întrebat unde sunt profesorii de Educaţie Fizică. Pentru că în ziua de azi, dacă ai terminat o facultate de Educaţie Fizică şi Sport eşti profesor. Dacă vrei să fii antrenor trebuie să faci cursuri suplimentare ca să ai această diplomă. Tinerii termină o facultate doar pentru a avea o diplomă, apoi optează pentru alte meserii, pentru că acum meseria de antrenor e foarte prost plătită şi caută alte mijloace de existenţă mai bine plătite. Toate aceste lucruri ar trebui foarte bine stipulate în Legea Sportului: definiţia clară a profesorului de Educaţie Fizică, a anternorului, modificări ale codului fiscal pentru îmbunătăţiea acestui segment. Atunci vom avea şi antrenori care vor vrea să îmbrăţişeze această meserie", a mai spus Elisabeta Lipă în cele din urmă.