MENIU

MAI propune introducerea a 3 noi substanţe pe lista DROGURILOR! Cât de PERICULOASE sunt pentru organism și ce EFECTE au

Droguri - imagine de arhivă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru completarea tabelelor cu drogurile incriminate de Legea 143/2000 cu trei noi substanţe. Este vorba despre substanțe cunoscute sub prescurtările 3-MMC, 3-CMC şi Eutylone, extrem de ubținut - conform specialiștilor, dar ale căror efecte sunt catastrofale. 

"Prezenta lege transpune Directiva delegată (UE) 2022/1326 a Comisiei din 18 martie 2022 de modificare a anexei (...) în ceea ce priveşte includerea unor substanţe psihoactive noi în definiţia termenului \"drog\", publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", se arată în proiectul de act normativ, citat de Agerpres.

Potrivit documentului citat, în ceea ce priveşte Directiva delegată UE 2022/1326 a Comisiei, aceasta are termen de implementare în legislaţia naţională data de 18 februarie 2023, iar substanţele conţinute de aceasta nu se regăsesc în tabelele-anexă ale Legii nr.143/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La o căutare mai amănunțită pe internet a celor trei substanțe propuse spre a fi introduse pe lista drogurilor, iată ce am aflat:

3-MMC (3-Methylmethcathinon) este o catinonă foarte strâns legată de 4-MMC (Mefedronă), care acționează ca agent de eliberare a dopaminei și norepineferinei, blocând parțial acțiunea proteinelor care îndepărtează excesul acestor doi neurotransmițători. 

Aceasta duce la creșterea nivelului de dopamină și norepineferină care se va acumula în creier, ceea produce efecte stimulante și euforice, cum ar fi creșterea empatiei și dorința de a comunica, dar este, totodată, și un stimulant și afrodiziac,  fapt ce face ca această substanță să fie foarte populară evenimente și petreceri.

Ca și în cazul altor catinone similare, pofta de a consuma această substanță este foarte pronunțată, drept pentru care există un risc foarte mare de dependență, care este semnificativ mai mare decât în ​​cazul altor empatogeni precum MDMA, metilonă sau 5-MAPB.

3-Chloromethcathinone (cunoscut și sub denumirea de 3-CMC/clophedrone) este un medicament stimulant tot din clasa catinonei ca și 3-MMC, vândut online ca drog de designer (numite și maxime legale, acestea sunt un set de droguri care sunt create într-un mod care ocolește reglementările privind substanțele ilegale, pentru a evita clasificarea lor ca droguri - n.r.), în principal în țări europene precum Suedia, Italia și Polonia. 

3-CMC duce la eliberarea de dopamină și serotonină.

Ethylone este o catinonă sintetică și, de asemenea, un empatogen. Empatogenii cresc sentimentul de empatie și bunăvoință al unui individ și măresc sentimentul de a fi acceptat social și conectat la alții. Efectele sale sunt similare cu alte medicamente stimulatoare și empatogene, cum ar fi MDMA, cocaina și amfetaminele.

În funcție de cantitatea luată, pot apărea următoarele efecte ce pot dura până la patru ore:

- euforie
- energie crescută
- simțuri intensificate (văz, auz și atingere)
- sentimente de empatie și deschidere
- sociabilitate crescută
- inhibiție scăzută
- excitare sexuală
- creșterea tensiunii arteriale
- dilatarea pupilelor
- apetit redus
- încleștarea dinților sau a maxilarelor.

Dozele mai mari pot dureri de cap, agitație, insomnie, anxietate și chiar paranoia, halucinații, comportament agresiv sau violent, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, transpirație și bufeuri, greață și vărsături, hipertermie (temperatura ridicata a corpului), hemoragie, psihoză, convulsii și chiar moarte.

 

Mai multe articole despre:
mai substante interzise droguri