MENIU

Lucrările de lărgire a plajelor din Eforie, BLOCATE de o epavă găsită în mare. Reacția Ministerului Culturii, HALUCINANTĂ

Lucrare lărgire plaje/Captură video

O epavă veche de aproximativ 200 de ani a oprit lucrările de lărgire a plajelor din Eforie. Descoperirea a fost făcută de scafandri în timpul lucrărilor, iar acum vasul ar trebui cercetat de arheologi. Până când Ministerul Culturii va decide ce face cu epava, constructorii au oprit lucrările în zonă. 

În timp ce lucrau la lărgirea plajelor din Eforie Sud, scafandrii au găsit în zona numită Capul Turcului resturi din lemn și cupru ce aparțin unei corăbii.

"Este o epavă de lemn, iar opera vie este acoperită cu tabla de cupru. Este acoperită cu pietre, deteriorată din cauza furtunilor. Operațiunea de conservare e mult mai costisitoare", a declarat Cosmin Brînzeanu, scafandru.

Astfel, amenajarea zonei stă pe loc de câteva zile. Inginerii, arheologii și istoricii ar trebui să înceapă cât mai repede cercetările, însă autoritățile nu au făcut demersurile necesare. Dacă lucrările nu reîncep rapid, faleza de la Eforie riscă să se prăbușească.

"Această epavă are o lungime de aproximativ 20 m și o lățime de 4 m. Deci, 80 mp. Zona de protecție instituită a fost de 8000 mp. Prin avizul Ministerului Culturii, s-a cerut o cercetare arheologică a epavei, un lucru absolut firesc, dar în același timp Ministerul Culturii a refuzat să emită autiorizația de cercetare arheologică pe motivul existenți unui ordin al Ministerului Apărării prin care doar scafandrii brevetați de Centrul de Scafandri se pot scufunda și face lucrări sub apă. Adică, nu există arheologi autorizați care să fie scafandri profesioniști", Marius Stamat, reprezentantul firmei acre execută lucrări în zonă.

Lucrările de extindere a plajelor a costat 122.000 de euro și se derulează pe 6 km. 

Mai multe articole despre:
plaje lucrari largire plaje epava eforie