MENIU

COVID-19. ANUNȚUL cancelarului Angela Merkel despre criza de coronavirus în Germania

Angela Merkel

Cancelarul Angela Merkel i-a avertizat joi pe germani că epidemia de COVID-19 nu este deloc pe terminate și că vor trăi cu noul coronavirus mult timp de acum încolo. Purtarea măștii devine obligatorie și în Germania, de săptămâna viitoare.

 

Ultimele cifre date publicității de Institutul Robert Koch cu privire la evoluția pandemiei în Germania arată că s-a făcut un pas în direcția bună, dar „ne mișcăm pe o gheață extrem de subțire”, a declarat Angela Merkel, potrivit Deutsche Welle.

„Germania este încă la începutul pandemiei de coronavirus”, a afirmat joi cancelarul Angela Merkel, precizând că oamenii vor fi nevoiţi să trăiască cu ea mult timp.

„Nu trăim ultima fază a pandemiei. Suntem încă la început”, a spus ea în Bundestag.

Ea crede că unele relaxări ale măsurilor de protecție ar fi „prea îndrăznețe”. Merkel a adăugat că populația mai are încă de suportat o perioadă aceste restricții în viața publică și socială, adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Impunerea acestor măsuri care limitează libertățile democratice ale populației ar fi fost o decizie greu de luat, dar necesară.

„Nicio măsură nu a fost mai greu de luat pentru mine decât restrângerea drepturilor cetățenilor”, a mai spus Merkel.

„Am câştigat timp”, a afirmat Merkel, adăugând că acest timp trebuie folosit pentru a întări sistemul de sănătate din Germania.

Merkel a mai spus că sistemul medical german ar fi trecut până acum cu brio de testul reprezentat de actuala criză.

De la începutul săptămânii viitoare purtarea măștii va fi obligatorie în toate cele 16 landuri federale în cazul deplasării cu mijloacele din transportul public și în magazine.

În ultimele săptămâni, cancelarul german a susținut că purtarea măștii în public este necesară pentru a reduce numărul infectărilor.

Săptămâna trecută, Saxonia a a fost primul stat federal care a impus purtarea măștii pentru a reduce răspândirea coronavirusului. De atunci, în tot mai multe landuri s-a decis ca purtarea măștii de protecție să fie obligatorie. Bremen, tot din est, ca și Saxonia, e ultimul stat federal din Germania care urmează să impună acest lucru, decizia urmând să fie aprobată vineri de Senat. 

De la izbucnirea epidemiei de COVID-19 pe teritoriul Germaniei și până joi, au fost confirmate peste 150 de mii de cazuri de coronavirus. Numărul celor infectați a ajuns joi la 150.648, potrivit Universității Johns Hopkins. Bilanțul celor care au murit în urma infectării cu COVID-19 a ajuns la 5.094, a anunțat joi Institutul Robert Koch, potrivit CNN.

Potrivit Institutului, numărul infectărilor cu coronavirus a crescut miercuri cu 2.352, ajungând la un total de148.046 și s-au înregistrat 215 noi decese.

Numărul de cazuri de coronavirus raportate oficial în lume a ajuns la circa 2,63 de milioane, iar cel al deceselor de pacienți cu COVID-19 a depășit 184 de mii, în timp ce peste 722 de mii de oameni au fost declarați vindecați de SARS-CoV-2, potrivit datelor centralizate de Worldmeters.