MENIU

Cel mai complet studiu privind efectele pandemiei COVID. Speranța de viață a scăzut DRAMATIC

Pentru bătrâni mortalitatea a atins cote fără precedent în perioada postbelică

Primii doi ani ai pandemiei Covid-19 au făcut ca speranța medie de viață a oamenilor din întreaga lume să scadă cu 1,6 ani. Acest lucru a fost relevat de un studiu publicat de prestigioasa revistă medicală ``The Lancet``, care evidențiază ``o inversare bruscă a tendinței`` față de creșterile înregistrate în anii precedenți.

Pandemia ``a avut un impact mai profund decât orice alt eveniment observat într-o jumătate de secol, inclusiv războaie și dezastre naturale``, susţine co-autorul Austin E. Schumacher de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite, relatează Rai News, citat de Rador Radio România.

 

În perioada 2020-2021, speranța de viață a scăzut în 84% din cele 204 de țări și teritorii analizate, ``demonstrând impactul potențial devastator`` al noilor viruși, a subliniat specialistul.

Cercetătorii au estimat că în această perioadă, rata mortalității la persoanele cu vârste peste 15 ani a crescut cu 22% la bărbați și cu 17% la femei. În special, ``în rândul bătrânilor, mortalitatea a crescut într-un mod nemaivăzut în ultimii 70 de ani``.

Cu toate acestea, ``deși pandemia a fost devastatoare, ucigând în perioada 2020 - 2021 în jur de 16 milioane de oameni în întreaga lume, nu a șters complet progresele înregistrate``, subliniază oamenii de știință, considerând că ``între anii 1950 şi 2021, speranța de viață la naștere a crescut cu aproape 23 de ani``.

 

Date despre studiu

Analiza este o actualizare din 2021 a programului de cercetare Global Burden of Disease Study (GBD), iar imaginea pe care o prezintă este considerată ``cea mai completă evaluare`` a impactului pe care ``tsunamiul Covid`` l-a avut până acum asupra sănătății umane. În estimarea deceselor în exces asociate cu pandemia, autorii au luat în considerare atât decesele cauzate de Sars-CoV-2, cât și cele legate de efectele indirecte ale urgenței, cum ar fi lipsa îngrijirii medicale din cauza paraliziei serviciilor de sănătate.

 

 

 
Mai multe articole despre:
studiu COVID speranță de viața pandemie decese