MENIU

Câte ouă este bine să mănânci zilnic - Efectele miraculoase asupra sângelui și creierului

Specialiștii și medicii au identificat numărul exact de ouă pe care e bine să le consumăm pentru a avea parte numai de efecte benefice și să evităm probleme grave de sănătate.

Ouăle sunt o sursă importantă de calciu, proteine și vitamine, dar nu pot fi consumate la discreție, pentru că pot provoca probleme grave de sănătate.
În același timp, numărul de ouă consumate pe zi, fără a risca să avem o problemă de sănătate, depinde de fiecare în parte.
Dacă o persoană este sănătoasă, poate mânca și 2-3 ouă pe zi, dar dacă este diagnosticată cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, trebuie să comsume cel mult 5 ouă pe săptămână.
Copiii, în schimb, pot consuma și 6 ouă pe săptămână, pentru că au nevoie de un număr mai mare de lipide. 

OUL - alimentul cu cel mai mare conținut de colesterol

Oul este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de colesterol, care este un factor de risc în bolile cardiovasculare. Un singur ou conține aproximativ 220 de miligrame de colesterol. 
De aceea, medicii avertizează că un consum excesiv de ouă poate conduce la probleme grave de sănătate, precum ateroscleroza.
Totodată, specialiștii de la Școală Medicală de la Harvard, SUA, recomandă în medie 1 ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun și pentru a întări și menține sănătatea inimii.

De ce sunt bune ouăle în alimentație

- Cresc puterea de concentrare. Este știut rolul pozitiv al alimentelor în consolidarea puterii de învățare și concentrare, oul fiind indicat de specialiștii în acest sens.
 
- Ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului. Un nutrient esențial existent în ou, numit colină, îmbunătățește dezvoltarea creierului. De asemenea, acest nutrient poate fi găsit în cafea și lapte, exact acele alimente care se consumă la micul dejun. Colina ajută la dezvoltarea creierului fătului, dar și la prevenirea defectelor din naștere, de aceea oul fiert este recomandat inclusiv gravidelor.
- Asigura energie organismului. Oul are un conținut ridicat de proteine care reduc pofta de mâncare, oferind organismului energie. Este recomandat la micul dejun consumul de ouă fierte. Cel mai bun mod de preparare este fierberea.
- Previn apariția cheagurilor de sânge. Proteinele din gălbenușul de ou sunt responsabile de inhibarea acțiunii de formare a cheagurilor.
 
Deși ouăle sunt alimente pline de nutrienți, vitamine, calciu și fier, mâncate în cantități mari, acestea pot provoca o serie de probleme de sănătate.

Efectele nocive ale consumului de ouă

Intoxicație cu Salmonella. Ouăle infectate cu bacterii pot provoca probleme grave de sănătate,  începând de la salmoneloză (infecția cu bacteria Salmonella) până la toxiinfecții alimentare complexe. Riscul crește și din cauzaă că ouăle infectate cu Salmonella nu pot fi depistate decât în urmă testelor și în niciun caz cu ochiul liber.
Simptomele unei toxiinfecții alimentare se caracterizează prin greață, vărsături, diaree, dureri de cap și de burtă, temperatura, frisoane.
Ouăle crude, consumate că atare sau din conținutul maionezelor, inghetatelor, prăjiturilor pot duce la infecția cu salmonella.
Indigestie. Ouăle fierte tare pot duce la indigestie. Acestea se digeră în trei ore, spre deosebire de ouăle fierte moi, care se digeră în maximum 5 minute.
 
De aceea este bine să nu se consume mai mult de 2 ouă pe zi.
 
Sursa