MENIU

Emisiunea "România 2019", la Sibiu. Astrid Fodor: ”Suntem pregătiți pentru Summitul UE”

"România 2019" a ajuns la Sibiu, unul dintre cele mai importante orașe din inima Transilvaniei

Emisiunea "România 2019", realizată de Cozmin Gușă, a ajuns la Sibiu, unul dintre cele mai importante orașe din inima Transilvaniei. 

Astrid Fodor, primarul Sibiului, a afirmat că Sibiul este pregătit pentru Summitul Consiliului Uniunii Europene. ”Suntem pregătiți pentru acest summit, ne pregătim încă de anul trecut. Știm unde vrem să ajungem și pas cu pas ne-am pregătit”, a explicat acesta.

”Vreau să spun un lucru clar, nu este summitul Sibiului, este summitul României. Mi-aș dori să înțeleagă cu toții că Sibiul este un oraș din România, nu este pe planeta Marte, ar trebui cu toții să fim mândri de orașul Sibiu”, a completat Astrid Fodor.

Cozmin Gușă a întrebat dacă este vorba de mici necazuri cu Guvernul, iar Astrid Fodor a spus că important este să existe comunicare.

Robert Turceascu a precizat că summitul european ar fi putut să aibă loc și la Alexandria, dacă acest oraș ar fi avut în fruntea lui niște oameni responsabili care să asigure, de-a lungul timpului, infrastructura necesară.

”Ar fi putut să fie o concurență. Însă, avem câteva orașe în țara asta în care se putea organiza, orașe în care lucrurile se mai mișcă. În București nu putea fi făcut summitul pentru că există o problemă cu aglomerație”, a explicat deputatul PMP.

Conform acestuia, trebuie să se înțeleagă clar faptul că în unele orașe administrațiile locale sunt leneșe, neresponsabile, indolente și din acest motiv nu se poate organiza acolo Summitul Consiliului Uniunii Europene.

”Doar nu o să îi cazăm în șură”, a mai spus Robert Turcescu.

Standardul la care trebuie să îi primim pe liderii europeni trebuie să fie același ca la Paris, Londra, Bruxelles”, a completat Cozmin Gușă.

Primarul Sibiului a mai spus că pe 15 martie este finalizată organizarea summitului. ”Avem o colaborare foarte bună cu oficialii Uniunii Europene”, a completat Astrid Fodor. 

Întrebată dacă Klaus Iohannis s-a împlicat în organizarea summitului, primarul Sibiului a afirmat că responsabilitatea privind organizarea o are Ministerul de Externe, însă președintele țării este la curent cu pregătirile. ”Am discuții și cu domnul președinte legat de organizarea summitului”, a completat Astrid Fodor.

Invitații lui Cozmin Gușă de sâmbătă seara:

  • ASTRID FODOR, primarul Sibiului
  • ROMULUS CIPARIU, artist
  • SERGIU CIPARIU, artist
  • ROBERT TURCESCU, deputat PMP
  • MIHAI BELU, jurnalist Curentul
  • OCTAVIAN HOANDRĂ, realizator Realitatea TV

Turiștii care vizitează Sibiul spun despre acesta că pare decupat dintr-o poveste și este printre cele mai fermecătoare orașe pe care le-au văzut vreodată. 

Sibiul a dat nu doar țării, ci și întregii lumi, oameni importanți și recunoscuți în tot felul de domenii. Aici s-au născut personalități marcante, precum poetul Octavian Goga, mai exact la Rășinari. Goga a trăit într-o perioadă în care România a fost supusă unor schimbari majore, o realitate nu tocmai uşor de suportat. Poetul însa, a încercat să se adapteze, să lupte pentru libertate si întregirea naţiunii. Lucruri evidente în articolele publicate de-a lungul timpului în ziarele din ţară, dar şi din Ungaria.

Tot din Rășinari este și Emil Cioran, filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.

La Sibiu s-a născut și actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei românești din anii ’70, mai ales pentru rolul emblematic din "Toate pânzele sus!"

Scriitorul Emil Hurezeanu se trage și el de pe malul Cibinului. Scriitor și publicist, el a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă. După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice. În prezent, acesta este ambasadorul României la Berlin.

Președintele Klaus Iohannis este și el din Sibiu. Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2007, Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului. Din noiembrie 2014 este președintele României.

Sibiul a fost şi este unul dintre cele mai importante oraşe din centrul ţării. Un oraş care, la un moment dat, pe la începutul secolului trecut, avea o populaţie formată în proporţie de aproape 60% din saşi, proporţie ce a scăzut până la 1% în prezent, majoritatea saşilor emigrând în Germania. Chiar şi aşa, amprenta foştilor majoritari a rămas puternică.

Și, ca să adăugăm câteva recorduri, în Sibiu s-a atestat prima școală, s-a publicat prima enciclopedie, a apărut prima moară de hârtie din România, se tipărește prima carte în limba română din Ardeal, orașul deține cel mai vechi ierbar din România în Muzeul de Istorie Naturală și tot în Sibiu a apărut prima grădină zoologică din țară.

Mai multe articole despre:
Sibiu caravană romania 2019