MENIU

I Regali di Francesca: Descoperă magia tradiţiei culinare a Italiei! (P)

<p>I regali di Francesca</p>
<p>I regali di Francesca</p>
<p>I regali di Francesca</p>
<p>I regali di Francesca</p>
<p>I regali di Francesca</p>

Frumusețea Toscanei a fost sursa de inspirație pentru magazinele I Regali di Francesca din România. Este un business făcut cu pasiune pentru oameni care vor să cumpere produse de calitate din țara lui Panettone, Parmigiano și Prosciutto. A fost și este încă un pionierat din punct de vedere al business-ului: e vorba de import direct de la 40 de producători din toate colțurile Italiei, vânzări în propriile magazine, magazine on-line, cadouri gourmet 100% artizanale.

-Cum v-a venit ideea de a porni un business bazat pe gastronomia italiană în România? Există legături directe cu Italia?

Ideea ne-a venit după ce, începând din 2003, am vizitat Toscana, an de an, cel puțin de 2 ori pe an, bucurându-ne de produse italiene autentice de la mici producători sau din băcănii micuțe și autentice. Frumusețea Toscanei, precum și experienţele culinare și sociale cu oamenii de acolo, ne-au ajutat să înțelegem cultura de a mânca bine și sănătos, fără să fie ceva pretențios. În acel moment, încărcam mașina cu multe produse cumpărate direct de la sursă, de care ne bucuram apoi mult timp, împreună cu prietenii: pecorino, prosciutto, salsiccia, Roso di Montalcino, Chianti sau ulei presat la rece, toate acestea luate direct de la mici producători artizanali, erau deliciile pe care le împărțeam cu prietenii la noi acasă, ori de câte ori aveam ocazia.

Ne-am dat seama că, așa cum noi apreciem acest gen de produse, există o piață, destul de nişată, de oameni care ar cumpăra produse de calitate din țara lui Panettone, Parmigiano și Prosciutto. Este o nișă care totuși recunoaște și apreciază produsele de calitate, începând de la brânză și carne și terminând cu paste, ulei, pesto, Panettone etc. E într-adevăr o lume magică!

-Cum ați defini "magia" tradiției gastronomice italiene?

Magia este de fapt cunoaștere, tradiție, respectarea unor rețete cu sfințenie de zeci de ani și o mare dragoste față de produse, de cultura mâncării sănătoase. Produsele DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicație Geografică Protejată) sau DOCG (Denumire de Origine Controlată și Garantată) sunt produse care trebuie să respecte rețetele originale, să respecte materia primă folosită și, cel mai important, să treacă prin controlul de calitate al Consorțiului care le certifică. E o muncă grea, de multe ori necunoscută publicului și, în acelaşi timp, de puține ori apreciată la adevărată valoare.

De exemplu pentru a produce un Parmigiano DOP de 24 de luni maturare, se folosesc 600 de litri de lapte, ținut în condiții speciale, se curăţă la intervale de timp regulate, se monitorizează atent timp de 2 ani și numai după ce fiecare roată în parte este verificată de Consorțiu i se aplică sau nu ștampila de DOP. Orice produs DOP trebuie să aibă același gust oriunde în lume. Asta face din Parmigiano DOP un produs atât de apreciat și iubit.

-Când ați pornit afacerea și care au fost pașii ulteriori în dezvoltarea business-ului? 

Am deschis business-ul în 2012, cu un magazine online: www.iregalidifrancesca.ro, dedicat în special cadourilor gourmet și unor produse artizanale, cam 150 de produse diferite. Acum avem peste 850 de produse online și peste 250 de tipuri de cadouri.

A fost și este încă un pionierat din punct de vedere al business-ului: e vorba de import direct de la 40 de producători, vânzări în propriile magazine, magazine on-line, cadouri gourmet 100% artizanale, iar mai nou, Bistro și Magazin în același loc (locația Eminescu).

În 2013, am deschis primul magazin fizic, DEGUSTERIA FRANCESCA, în zona Pipera, magazin în care am investit bani și multă muncă, în noul business de familie, în care am crezut și eu și soțul meu. Am început colaborări cu peste 30 de furnizori diferiți din toate colțurile Italiei. A fost o provocare mare pentru mine, fostă corporatistă, să reușesc să dezvolt un concept complet diferit față de ceea ce există pe piață: produse artizanale, diferite, multe necunoscute, către o piață destul de mică, cu propriile experiențe culinare și așteptări în ceea ce privește “mâncarea bună” italiană. Încă este o provocare, pe care acum o privesc cu mai multă înțelegere și proactivitate. Am decis din prima zi ca fiecare client să poată gusta din câte produse dorește, pentru a-și face o idee și a alege produsul pe care și-l dorește.

În 2015 am deschis al 2 lea magazin DEGUSTERIA FRANCESCA, care încorporează și un mic Bistro la vedere, care ne ajută să convingem clienții că, atunci când mănânci un produs folosind ingrediente de cea mai bună calitate, artizanale, rezultatul este excepțional, indiferent ce anume prepari. Platourile de brânză & carne & legume, panini, salate, bruschettele și crostini sunt deliciile care reflectă calitatea produselor noastre. Sunt produse foarte puțin prelucrate, care arată ce înseamnă calitate materiei prime.

-Cine este publicul-țintă al afacerii? Cum a reacționat piața locală la ideea inedită pe care ați propus-o? 

Piața noastră țintă este compusă din clienți finali:  
-care sunt în căutare de produse corecte, care doresc să-și hrănească familia cu produse naturale,  
-iubitori de produse italiene, care au locuit sau călătoresc des în Italia,
-care au petreceri sau evenimente speciale în care doresc să-și răsfeţe prietenii cu produse gourmet de cea mai bună calitate,
-care sunt în căutare de produse pentru a găti acasă celor dragi sau prietenilor și știu diferența dintre un produs industrial și unul artizanal. Cel mai simplu exemplu: pastele.

În general, feedback-ul este unul pozitiv, chiar impresionant și pentru noi. Oamenii reacționează bine la produse de calitate. Din fericire, ne ajută și cadourile pe care le oferim în perioada Crăciunului și Paștelui, care ajung pe mesele multor clienţi potențiali.

- Care sunt cele mai cerute produse din oferta I Regali din Francesca? Aveți doar produse importate sau există și producție in-house? 

În proporție de 95% avem produse de import Italia, însă avem și vinuri din Lumea Nouă, fois gras, produse românești din carne sau brânză.

O altă categorie în creștere, însă sezonieră, este reprezentată de cadouri gourmet, care ne ajută să ajungem în casele cât mai multor români. Experiențele culinare sunt din ce în ce mai căutate când este vorba de un cadou pentru o persoană despre care știm că apreciază produsele de calitate. Cele mai căutate produse sunt brânzeturile și carnea, având peste 100 de produse din aceste 2 categorii în magazine, începând de la Buratta, mozzarella din Puglia, importate săptămânal, până la prosciutto și salumi din Toscana, Piemonte, Friuli, peste din Sardegna, Aceto Balsamico din Modena, din legume și fructe din Sicilia etc.

- Sunt deschiși românii la comenzile online sau funcționează mai bine vânzarea directă în magazine?

Experiența vânzării din magazin este cea mai eficientă. Oamenii vin în magazine, gustă, discută, își aleg produsele, adaugă produse complementare (vinuri, ulei, făină etc). Odată convinși de calitate și de seriozitatea noastră, învață ce să comande, devin și clienți de online. Magazinul online este încă o sursă de imagine și de promovare a business-ului, o bună carte de vizită. Nu există încă o cultură a comenzilor de produse gourmet online, este un început... timid, am putea spune.

- Oferte speciale de Paști pentru români din bucătăria italiană?

Pentru masa de Paște, avem o gamă destul de variată de brânzeturi aromatizate sau simple, proaspete sau maturate, prosciutto sau salamuri, bresaola sau produse din peste. Colombe, bomboane de ciocolată, amaretti și alte produse dulci. Uleiuri, creme tartinabile, trufe, paște artizanale și tot felul de sosuri potrivite lor.

Pentru acest sezon de Paște, am pregătit o gamă de cadouri prepoderent formată din dulciuri și vinuri, însă noi suntem pregătiți și pentru comenzi de cadouri gourmet, uleiuri speciale, condimente balsamice, salamuri și brânzeturi speciale: cu trufe, cu pere, cu fistic, multe  de pecorino   Colomba,  cu o   de vinuri spumante, Lambrusco, Prosecco  vinuri roșii de calitate. Se regăsesc toate  pe magazinul online: www.iregalidifrancesca.ro.

- Ce proiecte de dezvoltare a afacerii aveți pentru anii următori?

Vrem  să dezvoltăm  mult business-ul de cadouri gourmet, avem  varietate de produse de calitate care pot aduce pe masa românilor o parte din Italia autentică.

Pentru viitor, vrem să dezvoltăm zona de business catering, care să aducă gustul autentic al produselor artizanale în cât mai multe locuri din București, mai ales în zonă de birouri.  Suntem la început, însă credem că există potențial destul de mare. 

Este un business complex, cu multe oportunități dar și provocări care ne plac și ne determină să mergem mai departe.