MENIU

Emisiunea „România 2019”, moderată de Cozmin Gușă, ajunge în Vrancea

Emisiunea „România 2019” v-a obișnuit deja cu destinații impresionante. Azi, caravana poposește la Focșani, județul Vrancea, bogat în istorie și peisaje impresionante. Cozmin Gușă vă invită la o nouă seară de excepție în compania invitaților săi.

Vrancea, ţinut de legendă, loc de inspiraţie pentru balada “Mioriţa”, oferă turiştilor peisaje rustice încântătoare, în care se pot bucura de liniştea naturii. Nu este de ignorat nici farmecul oraşelor bogate în istorie şi obiective turistice.

În istoria ţării noastre, ţinutul Vrancei este simbolul unor realizări importante. Printre ele, și Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească din 24 ianuarie 1859.

Cu toții cunoaștem legenda unirii care-l are ca protagonist pe Moș Ion Roată. Dar puțini știu că acesta este de loc din județul Vrancea. Roată a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc și un susținător înflăcărat al Unirii și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Literatura s-a îmbogățit și prin operele vrânceanului Duiliu Zamfirescu. În 1883 apare primul său volum de poeme şi nuvele, intitulat enigmatic "Fără titlu". La un an distanță, publică pentru întâia oară în revista "Convorbiri literare". Duiliu Zamfirescu a rămas cunoscut în special pentru opera sa jurnalistică și beletristică.

Ion Mincu definește perioada de formare a arhitecturii moderne româneşti. Mincu a acordat un loc important ornamentului şi sculpturii. El a devenit o mărturie a stăpânirii tuturor tehnicilor de prelucrare a lemnului, metalului, pietrei, ceramicii şi faianţei.

Lista numelor de seamă din Vrancea este complexă și datorită lui Gheorghe Pastia. Un filantrop care a realizat, prin donarea întregii sale averi, două instituții de cultură în orașul Focșani: Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” și Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”.

Vrancea a dat și mediului academic oameni de seamă. Printre ei, și Constantin C. Giurescu, un istoric, membru al Academiei Române și profesor la Universitatea din București. Absolvent al Facultății de Litere din București și student la Viena vreme de trei ani, a devenit, în 1909, cel dintâi doctor în istorie al Facultății de Litere din București.

Un alt vrâncean a cunoscut culmile succesului în televiziune. Este vorba despre Tudor Vornicu, un nume de care istoria TVR este legată fără drept de tăgadă. S-a născut în 1926, exact în anul în care John Logie Baird inventa televizorul.

Secvențele acestea au conturat istoria. Generații la rând s-au bucurat de peripețiile Lizucăi și ale amicului său necuvântător, Patrocle. Toate acestea datorită regizorului Gheroghe Naghi.

Una dintre cele mai renumite voci din lume vine tot din județul Vrancea. Este vorba despre Angela Gheorghiu, cea care este considerată de criticii internaționali o combinație între Maria Callas și Renata Tebaldi.

Dacă vă gândiți să evadați din cotidian, Vrancea are un palmares ce abundă de locuri impresionante. Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei reprezintă un obiectiv turistic important, indiferent de sezon. Unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea este Lacul Negru, aflat în Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei. Este o zonă aproape necunoscută de om şi puţin explorată chiar și de oamenii de ştiinţă. Nu putem să nu amintim de Rezervaţia geologică Focul Viu, situată în Andreaşu.

 

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă Emisiunea Romania 2019