MENIU

Cozmin Gușă: "Europa azi e dezbinată, sunt interese economice şi politice"

<p>Cozmin Gușă </p>

Rezultatul referendumului din Scoţia va avea un impact asupra statelor Uniunii Europene. Minorităţile din diverse ţări şi-ar putea cere independenţa, este de părere Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române. Subiectul a fost intens dezbătut la emisiunea Jocuri de putere.

"In aceasta perioada in care valul de independenta in Scotia a crescut, Marea Britanie, cel putin pana prin 2010 - 2011 cand a plecat Brown, a fost condusa de PM scotieni, Blair si Brown sunt PM care au fost scotieni. Consecintele sunt evidente. Trebuie sa ne uitam cum arata Europa azi, cat e de dezbinata, care sunt interesele, politice, ecoonmice, si sa ne uitam care va fi si e natiunea cea mai linistita din acest punct de vedere. Si nu ne putem uita decat la Germania", spune Gușă.

Iar rezultatul referendumului din Scoţia va afecta şi statele Uniunii Europene care se află într-o situaţie similară, spune Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.

"Ideea nationala in forma scotiana e destul de vie daca azi reuseste sa puna in primejdie unitatea Marii Britanii ca atare. Dacă Scotia isi va declara ca vrea sa se separe prin Referendum de Marea Britanie si va fi recunoscuta si din perspective dreptului international vom avea problema pentru ca primii vor spune sigur si Crimeea trebuie sa fie recunoscute, Spania la fel, Kosovo", a spus Dan Dungaciu. 

Referendumul din Scoţia ar putea să aibă un impact şi asupra României.

Suntem la cateva luni de alegerile prezidentiale, una dintre cele mai importante mize, cele mai importante provocari ale noului presedinte va fi această chestiune. Ce se va intampla in România cu Ținutul Secuiesc si cum va gestiona viitorul președinte această chestiune.