MENIU

COZMIN GUȘĂ: Acela nu a fost Robert Turcescu, a fost sosia lui. Cacealmaua e interzisă

<p>Robert Turcescu </p>

Strategul politic Cozmin Gușă a comentat episodul în care jurnalistul Robert Turcescu a declarat că a fost ofițer-acoperit.

"În ultima vreme, m-am uitat la început cu dispreț, apoi cu o anumită înțelegere, dar tot îngrețoșat la evoluția colegilor de la Antena 3, care oricât de disperați ar fi legat de problemele pe care le are Dan Voiculescu, de care ei nu sun responsabili  dar nu aș fi crezut niciodată de acei băieți că pot să alunece atât de jos. Eram într-un fel legat de unii dintre acei băieți, i-am ajutat pe unii dintre ei, aveau și ceva talent, dar poate că am făcut o apreciere greșită Dar era prea mult apropo de evoluția din mass-media cu un CNA terfelit de putere, ca să nu se mai întâmple nimic, cu televiziuni care răspund la comanda patronilor, fără ca posibilitatea ca oamenii talentați, vedetele, oamenu cu conținut să aibă posibilitatea să spună ce ar dori, ci doar ceea ce trebuie, în funcție de interesele patronale, cam ăsta era tabloul.

Sunt prieten cu Robert Turcescu de mult timp. Mă uit mirat la fel nu de ieri, l-am văzut din timp în timp și mi s-a părut că se întâmplă ceva cu el. Am crezut că e vorba de acea obsesie a bătăliei inter-personale între masculi cu Victor Ponta, numai că apoi lucrurile s-au încurcat rău de tot, dacă la început părea o chestie banală, între doi oameni care au fost amici, iar apoi nu au mai fost amici, treaba a degenerat.
Trebuie să privim această situație, din mai multe unghiuri. Unghiul referitor la extincția opiniei în mass-media l-am abordat mai devreme, trebuie să găsim vinovatul la un moment dat. Eu mai am un prieten, pe Marius Tucă, care s-a retras cu prea mare discreție din viața publică. Trebuie să vedem cine e responsabil din interiorul presei pentru această extincție a opiniei. Al doilea aspect de discutat este acesta al serviciilor secrete și al hărniciei cu care în ultima vreme au făcut agenți de influență. Cei care judecă astăzi cazul Turcescu, cei explicau la diverse televiziuni îi recunosc că sunt agenți de influență ai diverselor servicii, ceeea ce face ca judecată lor legată de cazul Turcescu să fie fără valoare, pentru că există un anumit sentiment de culpabilitate. Iar aici nu putem să nu discutăm de această atitudine schizoidă a serviciilor legat de campania electorală.

Este evident că SIE are favorit, nu mă refer la candidatura lui Meleșcanu, care nu știu dacă e un favorit al SIE, poate al DIE, dar aici mă refer la toate presupunerile că parte din cei pe care a vrut Traian Băsescu să-i țintească, mă refer la candidați, au aparținut acestui serviciu. Apoi trebuie să ne gândim la o anumită atitudine din interiorul serviciilor, pentru că chiar dacă nu vrem să recunoaștem, faptul că cel mai vehiculat în cercurile de putere, pentru viitoarea funcție de premier este actualul șef al SRI, George Maior, cu relațiile sale cu Victor Ponta și UNPR, deci chiar la nivelul SRI, un serviciu considerat a fi fost reformat cu ajutorul expres al lui Traian Băsescu și suspectat de o anumită fidelizare față de Traian Băsescu, dar cu un șef care ar putea să fie prim-ministru din partea inamicului etern al președintelui, PSD. Și apoi trebuie să ne întrebăm de partea militară, reprezentată de generalul Florian Coldea, un om care a fost adus la șefia operativă de Băsescu, care nu a fost suspectat că ar face jocuri de centru-stânga, jocurile lui Ponta, ei aceste lucruri dacă le punem în ecuație, în care s-a ajuns în această situație penibilă de campanie electorală, în care în loc să discutăm proiecte de președinte, vorbim despre cine a fost sau nu a fost ofițer acoperit, cât de mare e delictul să fi fost ofițer acoperit, avem această atmosferă. Traian Băsescu cu excursul logic pe care l-a făcut și cu promisiunea de deconspirare a ofițerului acoperit dintre probabil mai mulți ofițeri acoperiți sau de influență care candidează, nu a fost susținut de către nimeni. Iar operațiunea lui Turcescu poate să fie interpretată ca o operațiune de susținere a lui Traian Băsescu, poate să fie interpretată și din atitudinea lui Turcescu, dar și din scatoalcele pe care le-a primit Turcescu, nu doar de la postul de televiziune pe care l-a susținut și care își făcea ratingul majoritar din audiența lui Turcescu, iar aici mi-a părut rău cum colegul său de platou, Banciu, l-a desființat, jignindu-l într-un mod impardonabil pe cineva cu care îți dădeai pasa.

La cum îl cunoaștem pe Robert Turcescu, cel de-aseară nu a fost Turcescu. O fi fost o sosie, care o să-și dea masca la un moment dat, precum în Misiune Imposibilă, un fel de Tom Cruise care își va da jos masca. Cacealmaua este interzisă la acest nivel. Asta nu se face și din punctul meu de vedere, indiferent că de disperat ar fi fost, nu avea voie să facă așa ceva. Nu avea ce fapte să aibă. Ce să fi făcut Turcescu ca să ajungă în această formulă de disperare? Nici măcar nu era disperare, era teatralite. Trebuia să vină cu documentele ofițerului acoperit, nu cu documente inventate", a declarat Cozmin Gușă, la Jocuri de Putere.