MENIU

Ziua moţiunilor, atât în Senat cât şi în Camera Deputaţilor

Senatul a dezbătut, marţi, o moţiune simplă pe tema sănătăţii iar Camera Deputaţilor a luat în discuţie o altă moţiune simplă, pe tema Transelectrica, ambele introduse de parlamentarii liberali.

Update 18:50: Senatul a respins marţi moţiunea simplă pe sănătate - "SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile", introdusă de PNL.

Moţiunea a fost respinsă cu 56 pentru, 84 împotriva şi o abţinere.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat marţi, înainte de vot, că moţiunea PNL este superficial redactată, nu propune nicio soluţie, fiind "un fel de autocritică pentru ceea ce a făcut acest partid în perioada când era la guvernare.

Update 18:30. UDMR se abține de la votul pe moțiunea de cenzură privind Transelectrica,  anunță Realitatea Tv. 

Update 18.00: Camera Deputaților a început marți dezbaterea moțiunii simple "PSD curentează banul public - bonusuri uriașe, contracte cu dedicație și secrete de stat la Transelectrica". Moțiunea este citită în plen de deputatul PNL Radu Țîmpău.

Deputații PNL, inițiatorii acestui demers, îi cer ministrului Economiei, Mihai Tudose, să ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica "de sub influența PSD".

Potrivit moțiunii, companiile de stat, în special cele din domeniul energiei, au devenit în mandatul de premier al lui Victor Ponta "anexe" ale partidului condus de acesta, prin care "sunt alimentate firmele și buzunarele prietenilor politici ai guvernării PSD-iste".

Senatorii dezbat, în ședința plenului de marți, moțiunea simplă intitulată "SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile", prin care senatorii liberali, semnatari ai moțiunii, solicită demisia ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit liberalilor din Senat, există "grave" probleme în sistemul sanitar, mai ales în ceea ce priveşte subfinanțarea Sănătății, deficitul de materiale sanitare și medicamente existent, precum și faptul că un număr mare de medici și asistente medicale părăsesc unitățile medicale pentru a profesa în străinătate. Totodată, situația Institutului "Cantacuzino" a fost prost gestionată, susțin liberalii.

"Considerăm îndreptățită solicitarea demisiei ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și desemnarea unei alte persoane care să-și asume gestionarea eficientă și responsabilă a sectorului de sănătate", spun liberalii.

PNL mai solicită, prin moțiune, alocarea unor sume suplimentare, prin rectificare bugetară, pentru susținerea programului de reformă în Sănătate, realizarea unui program coerent de investiții, stoparea migrației medicilor prin elaborarea unui program prin care tinerii absolvenți ai facultăților de medicină să fie încurajați și motivați să rămână în sistemul medical românesc prin crearea unor condiții de muncă decente, salarizare corespunzătoare, conform competenței și performanței, regândirea sistemului de salarizare a personalului din sănătate, precum și asigurarea asistenței medicale în mediul rural.

Moțiunea simplă "PSD curentează banul public - bonusuri uriașe, contracte cu dedicație și secrete de stat la Transelectrica" este dezbătută marți în plenul Camerei Deputaților iar miercuri va fi votată.

Moțiunea este inițiată de deputații PNL. Aceștia îi cer ministrului Economiei, Mihai Tudose, să ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica "de sub influența toxică a PSD".

Potrivit moțiunii, companiile de stat, în special cele din domeniul energiei, au devenit în mandatul de premier al lui Victor Ponta "anexe" ale partidului condus de acesta, prin care "sunt alimentate firmele și buzunarele prietenilor politici ai guvernării PSD-iste".