MENIU

ȘEDINȚĂ în PSD: Congres în MARTIE. PONTA: Trebuie să fie COLEGI care să își asume RESPONSABILITĂȚI

<p>CExN al PSD va face, joi, o primă analiză a eșecului de la prezidențiale </p>

La o săptămână şi jumătate de la eşecul alegerilor prezidenţiale, social-democraţii se reunesc în şedinţă pentru a decide cine sunt vinovaţii şi ce e de făcut în perioada următoare. Ieşirea de la guvernare, demisii sau chiar excluderi- sunt variantele despre care s-a vorbit în aceste zile. Surse Realitatea TV au declarat că Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Robert Negoiță și Dan Șova sunt aproape de excludere din PSD, dar liderii partidului au decis, în final, să amâne excluderile. În cadrul ședinței, Robert Negoiță ar fi cerut ieșirea de a guvernare a partdului, au mai declarat aceleași surse. Conducerea PSD a decis ca Congresul PSD să aibă loc în martie 2015.

Pe parcursul desfășurăriii ședinței funcționează aparatura de bruiaj, astfel încât nicio informație din cadrul ședinței să nu fie transmisă.

UPDATE: Surse din conducerea PSD au declarat pentru MEDIAFAX că Victor Ponta a susţinut în prima sa luare de poziţie în Comitetul Executiv un plan politic pentru perioada următoare, care porneşte de la menţinerea la guvernare a partidului. Acesta implică restructurarea guvernamentală anunţată şi preluarea în poziţii ministeriale a reprezentanţilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, la finalul luării de poziţie din CExN, premierul a susţinut referitor la pierderea alegerilor prezidenţiale: ”trebuie să fie colegi care să-şi asume nişte responsabilităţi”. Personal, Ponta nu a indicat numele persoanelor responsabile la care a făcut referire.

Anterior, pe măsură ce au ajuns  la sediul de partid, liderii PSD au făcut declarații cu privire la deciziile care se vor lua astăzi în reuniune:

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat că va fi o reuniune importantă, fără să dea însă alte detalii legate de agenda acesteia.

"Va fi o ședință importantă. La final, o să vă spunem ce am decis", a spus Ponta.

Robert Negoiță, primarul sectorului 3: ”Nu discutăm ipoteze. Delictul de opinie nu mai este condamnat. Este penibil pentru toată lumea să comentăm chestiuni pe surse. Mai suntem deranjaţi câteodată”

Marian Oprișan: ”Dacă sunt colegi care au greşit grav, organismele statuare vor lua o decizie. Mă gândesc cât se poate de clar că următoarea perioadă, Guvernul PSD trebuie să mizeze, în special, pe investiţii. Partidul este unit în acest moment pentru că este un partid serios. Eu mizeze pe puterea PS care stă în sprijnul masiv pe care îl avem de la simpatizanţi şi în forţa liderilor. Cred că o eroare majoră a reprezentat-o faptul că nu am anticipat ceea ce s-a întâmplat la votul în diaspora. Partidul are o conducere legitimă. Un Congers am putea avea, deşi nu este cazul, în aşa fel încăt să prezentăm noul proiecte pe care îl pregăteşte PSD”

Mircea Geoană: ”Vom  face declaratii dupa Cex, eu sunt convins ca va fi o discutie lucidă. Nu este prima data cand trecem prin momente delicate. Eu inteleg interesul deosebit pentru intalnirea noastra, dar eu cred ca PSD are resurse de intelepciune pentru a trece peste aceste momente”, a spus fostul președinte PSD.

Ion Iliescu: ”Nu am de gand sa fac declarati in avanscenă, este o ședință serioasă de partid”

Marian Vanghelie: ”Nu e o mare problema din acest punct  de vedere, cred că este posibil sa fie astfel de liste. Am primit si mesaj și invitatia, cred că trebuie analizate analizate toate lucrurile. Congresul trebuie să fie in februarie martie. Sunt foarte degajat. Eu nu am nicio problema. Eu vreau sa analizam din punctul de vedere al electoratului”, a spus primarul.

Dan Șova a declarat că nu crede că a făcut rău partidului prin declarațiile sale:

”Va reamintesc ca sunt autosuspenadat pana la urmatorul CEX, care este astăzi. La şedinţa BPN ne-am autosuspendat pâna la primul CExN. Deci autosuspendarea expiră odată ce intru pe această uşă. Congresul trebuie să fie undeva prin primăvară, sunt de acord cu Victor Ponta”

Membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD se vor reuni, joi, la sediul central al partidului, pentru a face prima analiză formală a eşecului de la alegerile prezidenţiale, dar şi pentru a lua decizii privind menţinerea guvernării, restructurarea guvernului sau convocarea congresului.

Reuniunea CExN de joi se va desfăşura sub auspiciile unor poziţii publice contradictorii exprimate la nivelul leadership-ului partidului de Victor Ponta şi Liviu Dragnea referitoare la momentul convocării congresului partidului, for care ar urma să facă analiza eşecului de la prezidenţiale.

Astfel, Liviu Dragnea a precizat, public, că are asentimentul majorităţii liderilor de filiale pentru organizarea rapidă a unui congres în 20 decembrie, urmând ca partidul să se ocupe ulterior de guvernare. Dragnea a spus că, dacă nu se decide organizarea unui congres, atunci un Consiliu Naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice ar putea avea loc oricând.

Ulterior acestei declaraţii făcute de Dragnea, Ponta a precizat, la revenirea din vacanţa în Dubai, că PSD îşi poate face analizele privind ratarea prezidenţialelor în primăvară, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului şi prezervarea majorităţii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

Membrii CExN vor decide, joi, între cele două poziţii exprimate public de Ponta şi Dragnea, urmând să stabilească dacă vor convoca congresul în acest an sau la sfârşitul anului viitor. Decizia va avea în vedere faptul că la congres nu se vor face doar analize, ci se va alege şi noua conducere a PSD, atât Ponta, cât şi Dragnea anunţând public că îşi depun mandatele în caz de eşec la prezidenţiale.

O altă temă importantă asupra căreia CExN va trebui să ia joi o decizie priveşte păstrarea guvernării, în condiţiile în care şi aici părerile sunt împărţite. Astfel, vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, a fost primul care a solicitat retragerea PSD de la guvernare în urma votului dat la prezidenţiale în favoarea lui Klaus Iohannis. Ulterior, ceilalţi social-democraţi au optat pentru menţinerea guvernării, în condiţiile operării unei remanieri a Executivului, cu consultarea prealabilă şi votul CExN.

Dacă social-democraţii vor stabili că îşi doresc să păstreze guvernarea, vor trece la pasul următor, operând nu o remaniere, ci o restructurare a Executivului.

Mai mult pe Mediafax