MENIU

Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles: Nu acceptăm ideea unei Europe cu mai multe viteze

Summit UE

"Nu suntem în faza de decizie și nici nu putem fi siguri că vom alege unul din aceste cinci scenarii. Este felul în care președintele Comisiei a văzut variantele, dar este posibil ca pe parcursul discuțiilor, și vă asigur că vor fi multe discuții, nu numai la noi, ci și la Bruxelles, s-ar putea să apară alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil", a spus șeful statului. Președintele a mai precizat că în ceea ce privește viitorul UE a început faza de dezbateri, plecând de la Carta Albă care detaliază cele cinci scenarii expuse de președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.

Președintele Iohannis a arătat că primele concluzii ale acestui proces de dezbatere, care va începe formal la Roma, vor fi agreate probabil în ședința Consiliului European din decembrie și cu acel prilej se vor stabili și acțiunile următoare care se vor derula până în semestrul I din 2019, când se dorește finalizarea acestui proces.

"Poziția noastră este bine cunoscută. Am avut această poziție de la început. Am reiterat-o de fiecare dată când a venit vorba despre acest lucru. Noi credem, și am spus acest lucru foarte clar și ferm, într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toți cei 27. Din acest considerent nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze, sau Europa cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o Uniune Europeană unită și puternică. Acest lucru a fost și va fi în continuare prezentat ca și poziția României și de mine, dar și de toți ceilalți participanți la dezbatere și la procesul diplomatic", a spus Iohannis

 

Mai multe articole despre:
null