MENIU

Vergil Chitac, președintele PNL Constanța: Noi vom face opoziție

Vergil Chițac a anunțat marți, 14 iunie, la Dobrogea TV, că ”PNL este singurul partid de opoziție”. ”Nu am avut utopia să cred că PMP este un partid de dreapta sau că susține valorile de dreapta”, a declarat Vergil Chițac. Cât despre ALDE, care nu a intrat în Consiliul Local, înțelegerea cu PSD fusese stabilită înainte de alegeri și a fost adoptată și la nivel național.

”Constat că PNL este singura forță de opoziție în Constanța, în momentul de față, în ceea ce privește administrarea orașului. Fiți convinși că vom fi activi și toate proiectele și toate deciziile care sunt în concordanță cu programul meu electoral, pe care toți consilierii și l-au însușit, cu observații, evident, vor fi votate și le vom promova. Aș vrea însă ceva: să nu fim trași noi la răspundere, cum s-a întâmplat până acum, pentru anumite nerealizări ale celor de la putere. Să nu uităm un lucru: atributul puterii este fapta și atributul opoziției este vorba. Noi vom face opoziție”, a mai spus Vergil Chițac

R : Ați ajuns pe locul 2 la alegerile locale, un loc nesperat de bun.

AVC : Aceste alegeri au fost atipice din două puncte de vedere: în primul rând, sistemul de finanțare. A intrat în vigoare un nou sistem de finanțare cu sume fixe pentru pozițiile eligibile, dar pe care eu l-am agreat, măcar pentru faptul că nu am mai văzut aceea opulență afișată de marile partide. Era o „plată în avans a corupției”, o „corupție antamată”.

R: V-a dezavantajat acest sistem! Pentru că nu aveați o notorietate foarte mare.

AVC: Nu m-a dezavantajat. Studiile sociologice au arătat că și așa oamenii au fost la curent că erau alegeri ca și în situația în care banii ar fi fost nelimitați. 25% din populația României nu merge la alegeri. Problema care m-a dezavantajat este votul într-un singur tur. La motivele prezentate de Dvs și de celelalte televiziuni eu aș mai adăuga : noi nu putem să nu observăm în lumea politică o ipocrizie pe care o remarcați și Dvs dar care este evidentă. Vrem să schimbăm clasa politică, cu oameni noi, însă în același timp suntem de acord cu votul într-un singur tur, știut fiind că sociologii au demonstrat că într-un singur tur de scrutin rata de schimbare a primarilor, care sunt majoritatea oamenilor politici , e de numai 10%, în timp ce în două tururi e 50%.

Al doilea punct este că la începutul campaniei Dvs îmi spuneați: pe mine mă interesează să discut proiecte, să discut viziuni, să discut programe. Păi ați văzut discutându-se proiecte în campania aceasta? Ați văzut discutându-se viziuni? În ceea ce privește candidatul PSD la Primăria Constanța, programul lui, în forma finală, a fost încărcat pe pagina de FB cu 5 zile înainte de terminarea alegerilor. Eu am avut un program electoral pe care l-am supus discuției opiniei publice cu circa două săptămâni înainte de începerea alegerilor. Deci n-a fost nicicum o discuție pe proiecte sau pe programe, oamenii au stat foarte bine în spatele partidului care a fost un vehicul.

R: O strategie câștigătoare!

AVC : O strategie câștigătoare, dar asta nu înseamnă că a fost politică! Unul din minusurile acestor alegeri a fost că puțină lume s-a prezentat la vot. Circa 40% din electorii Constanței au venit la vot. Dacă analizăm evoluția asta din 1990 până acum, observăm că din ce în ce mai puțină lume se prezintă la alegeri. Atunci noi transformăm înțelesul democrației, și anume conducerea de către întregul popor, și ajungem ușor ușor de la democrație către cleptocrație. Ajungem la un număr de oameni, de calitate îndoielnică, care vor fi puși în niște funcții de conducere, aleși de din ce în ce mai puțini. Asta este problema politicii românești. Dacă partidele nu se vor recredibiliza, sunt două variante : fie vor apărea partide antisistem, cum ați văzut peste tot în Europa, fie ușor ușor va trebui să deplasăm decizia și puterea către președinte. Pentru că dacă Parlamentul, care este format din partidele politice, nu mai este credibil, nu mai este o sursă credibilă de putere, automat unde ne ducem? Către cea mai mare legitimitate. Vom deveni o republică prezidențială.

R : Există zvonuri că PSD ar fi rugat anumite persoane de dreapta să candideze pentru a rupe voturi de la PNL.

AVC : Eu i-am numit, candidați tip pirana. Este limpede că așa s-a-ntâmplat, nu e vorba de zvonuri. Stilistic vorbind, dl Hagi, Dvs ați fost martorul acestei campanii electorale. Ați văzut că eu am avut o campanie electorală pozitivă, pentru că nu-mi place doar să prezint programe, ci să ofer și soluții, și-am oferit. Nu m-am lansat în propuneri și-n promisiuni demagogice, însă nu același lucru am și primit. De multe ori campania împotriva mea a fost urâtă, a fost negativă, ajutată de câțiva candidați și o presă de rigolă. Ei au crezut că mă vor intimida pe mine, dar au fost prea mici. Rezultatele electorale au dovedit că au fost prea mici pentru asta.

R: Un rezultat bun, rău?

AVC: Nu e vorba de mine aici. Eu am fost aici exponentul unei echipe. A fost o experiență importantă. Este un rezultat foarte bun la PNL. Probabil că mă veți întreba ce se va întâmpla în continuare. Vreau să consolidăm aceste rezultate din perspectiva noilor alegeri generale care vor avea loc în toamnă.

R: Dacă vreți să le consolidați, mi se pare că ați început cu stângul pentru că nu vreți să faceți parte din Consiliul Local.

AVC: Eu sunt stângaci, deci dacă am început cu stângul, probabil e mai bine.

R : Lumea spune : un Vergil Chițac, care este votat de peste 30.000 de constănțeni, ar face opoziție mai bună decât alte persoane pe care partidul le-a pus

AVC : Dar cine spune că nu facem opoziție? Eu în viața mea până acuma am fost coerent. Doamne ferește să-mi ia Dumnezeu mințile de acum încolo să nu mai fiu coerent! Ca să fii consilier, e o muncă. Eu sunt și președinte filialei PNL municipiu, pe care l-am găsit cum l-am găsit! Și pe care trebuie s-o consolidez în funcționarea ei din perspectiva alegerilor.

Vergil Chițac a mai spus că a renunțat, ieri, la calitatea de consilier local.

”Mă concentrez în perioada următoare pe funcționarea PNL. Asta nu înseamnă că nu voi coordona extrem de activ activitatea consilierilor locali. Am creat o procedură prin care, înainte de orice ședință a consiliului local, toți consilierii, în frunte cu mine, ne vom întâlni, vom discuta și vom adopta poziții comune vizavi de fiecare punct. O să vedeți o coerență foarte clară a pozițiilor pe care le va lua grupul liberal”, a explicat președintele Organizației Municipale Constanța a PNL.

Nu pot să fac prea multe lucruri foarte bine de-o-dată.

Mai multe articole despre:
PNL Constanţa amiral vergil chitac