MENIU

Filmul complet al unui simulacru de Congres PSD. Bănicioiu şi Andronescu, umiliți de Dragnea

<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p>Inquam Photos / Octav Ganea</p>
<p>Inquam Photos / Octav Ganea</p>
<p>Inquam Photos / Octav Ganea</p>
<p>Inquam Photos / Octav Ganea</p>
<p><span>Inqam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p><span>Inqam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p><span>Inqam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p>www.realitatea.net</p>
Inqam Photos / Octav Ganea
<p>www.realitatea.net</p>
<p>www.realitatea.net</p>
<p>www.realitatea.net</p>
<p>www.realitatea.net</p>

Sâmbătă, la Sala Palatului din București, a avut loc Congresul extraordinar al PSD, în care cei 4 000 de delegaţi şi-au ales noua conducere. S-au ales 16 vicepreşedinţi - câte un barbat şi câte o femeie pentru fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, un preşedinte executiv şi un secretar general. Realitatea TV și realitatea.net v-au ţinut la curent, pe toată perioada Congresului cu imagini și informații, live-text.

 

UPDATE S-a terminat numărătoarea voturilor. 

UPDATE. Nicolae Bănicioiu a fost chemat să vorbească, de la tribună.  La fel, Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu. Cum era de aşteptat, nu a venit niciunul să ia cuvântul.

UPDATE Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au votat deja.

UPDATE Principalii opozanți ai tandemului Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă,  Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, au anunţat că se retrag din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv. Astfel, Viorica Dăncilă a rămas singură în această cursă. Adică este candidat unic pentru această funcţie.

UPDATE Votul a început la ora 16.00. Delegaţii sunt dezorientaţi, întrucât nu ştiu exact care este zona în care trebuie să voteze, în funcţie de regiune. Totodată, o dilemă pentru aceştia este şi culoarea buletinelor de vot.

UPDATE Claudiu Manda, preşedintele comisiei de numărare a a voturilor anunţă de la tribună, urmând ca votul să înceapă. Se va vota pe regiuni, în ordinea alfabetică a judeţelor.

UPDATE Nicolae Banicioiu si Ecaterina Andronescu au dat declaratii jurnalistilor si spun ca sunt nemultumiti de faptul ca nu au putut luat cuvantul pana acum in fata delegatilor. Mai mult, Banicioiu precizeaza ca nu au primit un desfasurator al zilei si nici nu au putut vorbi nici cu secretarul general. Ei refuza sa isi anunte strategia - care dintre ei se retrage in fata celuilalt - pentru ca vor sa faca acest lucru pe scena.

UPDATE Liviu Dragnea a anunţat o pauză la Congres. Apoi ar urma să înceapă procesul de votare. Totodată, ar fi urmat să mai vorbească şi contestatarii lui Liviu Dragnea, spre exemplu Ecaterina Andronescu, dar nu s-a mai întâmplat. Între timp, delegaţii au luat o pauză de cafea. Mulţi dintre ei au ieşit afară, în timp ce unii au rămas pe holul în care sunt amplasate urnele de vot.

UPDATE Şi-a început discursul Viorica Dăncilă. Aceasta a anunţat ca va prezenta cele 100 de măsuri pe care le va lua, în calitate de premier. Paradoxal, chiar dacă are discursul scris pe foaie, Dăncilă citeşte şi apoi, li se adresează miniştrilor, pe rând: "Olguţa, eşti aici?". 

"Astăzi avem o nouă viziune, o nouă direcţie care trebuie introdusă în dezbaterea publică cu privire la pilonii de dezvoltare pe termen mediu sau lung. România avea mare nevoie de o astfel de viziune, premierul şi Guvernul trebuie să aibă în vedere o direcţie clară - de aceea vreau să vă prezint principalele 100 de măsuri pe care le vom lua în acest an. (...) Primarii mi-au solicitat modificarea legii achiziţiilor publice, actuala legislaţie este o piedică, vreau să adoptăm modelul german în domeniul achiziţiilor publice, vom reduce termenul de rezolvare a contestaţiilor. În 2018 vom adopta legea finanţelor publice locale, legea turismului, vom modifica legea redevenţelor, legea minelor şi vom adopta legea lobby-ului. Vom adopta legea pentru combaterea violentei domestice. În ultimi cinci ani în România au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Anul aceasta vrem să intre în vigoare noile legi ale justiţiei", a spus premierul. 

UPDATE Liviu Dragnea şi-a încheiat discursul de o oră în aplauzele delegaţilor, întrebând: "Vă întreb, vreţi să mai fiu preşedintele vostru? Aşa va fi!"

UPDATE Liviu Dragnea a mai spus: "Proiectul de ţară este ca adevărul! Uneori, il găsesti unde nu te astepti!"

"Vreau sa va indemn pe toti sa lucrati pentru acest proiect pe care il lansam saptamana viitoare in dezbatere. Se vorbeste despre proiectul de tara cu dezamagire si repros. Nu avem un proiect de tara, spun toti. Nu avem un scop, un ideal. Eu spun ca nu cautam bine. Proiectul de tara este ca adevarul il gasestei acolo unde nu te gandesti sa il cauti si poate umbli cu el pe nas precum bunicul cu ochelarii pana ajunge in fata oglinzii. Romania pare ca a uitat de reprezeinta si ce poate. Ceea ce ne lipseste este abordarea frontala, curajul de a ne privi in fata si a spune "Asa nu mai merge". Indrazneala de a spune ca ne miscam prea incet. Proiect de tara inseamna energie si vointa si este nevoie de o planificare riguroasa, pe termen lung. Acest program trebuie aplicat fara intreruperi. Domenii prin care se poate dezvolta Romania: Infrastructura, agricultura, regie si resurse naturale, educatie, sanatate si IT. Suntem o tara cu decalaje mult prea mare fata de occident!".

UPDATE Liviu Dragnea are avut un discurs lung în care a menţionat că destinul suveranităţii României nu se decide in afara tarii:

"Am tot auzit  - "domnule, dar de ce sa facem Congres"? Din cate stiu eu, este un moment dorit, cum sa nu iti doresti sa faci un congres. Au spsu domnule o sa facem pentru o reglare de conturi. Va dau cel putin 8 motive.

Sergei Stanishev este cel mai bun prieten al nostru din Europa. Multumim, Sergei!

Motivele pentru organizarea acestui Congres. Raspunsul nu este simplu.

Primul - ne aflam la finalul primului an de guvernare si se impune un bilant.

Al doiea motiv- avem un nou guvern si este important sa gasim calea prin care vom indeplini pana in 2020 prog de guvernare. 

Al treilea motiv - cu totii vedem ca discutia din spatiul public a devenit extrem de violenta. Aceast situatie este consecinta unei lupte intre fortele democratice care au castigat si vor sa exercite in mod legitim puterea si oameni si institutii care se substituie democratiei. Este o atmosfera dominata de ura, suspiciune si conflict. 

In cazul legilor justitiei, acest conflict se duce intre noi care vrme sa aducem legislativa in sec 21 si adversarii nostri care vor sa continue abuzuri. Astazit trebuie sa ne convingem daca vrem sa continuam acest proces. Eu vreau fara ezitare. 

Al patrulea: vreau sa stabilim clar actiuni pentrua reuni Romania, pentru a decide prioritatile acestei tari. 

Al cincilea: pentru a avea in conducerea partdiului o reprezentare echitabila a tuturor regiunilor si o partitate intre femei si barbati.

De saptamana viitoare vreau sa infiintez organizatia barbatilor din PSD.

Al saselea motiv - pentru a spune apasat ideile in care credem si cum vedem noi Romania. 

Al saptelea - pentur a ne icnarca cu incredere si curaj unul de la altul. 

Al optulea  - pentru a spune ce inseamna pentru noi centenarul marii uniri. 

O sa vedeti astazi 100 de obiective din Romania. 

Inainte de 1918, clasa politica din Romania au stiut sa treaca peste dezbinare, ura si conflict. Acum 100 de ani au inteles ca o tara nu are dreptul sa rateze un moment de gratie. Astazi ne aflam intr-un blocaj. Sa redam romanilor pofta de istorie.

Haideti sa incepem sa spunem niste adevaruri. Romania este un stat suveran, in schimb atunci cand oameni politici., sefi de institutii, voci cunoscute ale societatii isi saboteaza cu buna stiinta tara, cu declaratii antiromanesti, pierdem indepdenta, demnitate, respect si nu castigam nimic in schimb. Defaimarea propriei tari prin minciuna este o fapta foarte grava.

Desenul suveranitatii noastre trebuie facut in Romania, si nu in afara tarii! Vom fi respectati daca nu vom confunda bunele relatii cu servilismul!

Demografia

- Romania are nevoie de copii, de mame si de tati. Mecanismele de control ale institutiilor de forta trebui revizuite. Am aflat cu totii sa statul paralel a infiltrat nu numai clasa politica, dar si media, societatea civila. Trebuie sa intelegem ca dezbaterea pe legile justitiei a ajuns la acest nivel de adversitate pentru ca in spate stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Aceasta dezbatere va fi dusa pana la capat, pana la aprobare! Este un pas de modernizare a societatii si vom merge inainte. In paralel PSD va demara procsel de reasezare constitutionala a institutiilor.

Legile de functionare ale serviciilor secrete vor fi actualizate dupa standardele de modernitate ale omoloagelor europene. Trebuie sa ne opunem ca cetatenii acestei tari sa nu mai fie arestati fara motiv! Rule of law asta inseamna - domnia legii! Sa nu mai fim luati in ras de un alt Portocala! Nu mai vreau ca niciunul dintre ei sa foloseasca aceste obiective intr-un plan personal, trebuie duse la capat nu folosite pentru a isi creste imaginea personala, mai ales cate unii care nici macar nu vin sa le voteze. Noi am realizat, si nu altcineva, obiectivul de 2% pentru Aparare.

Nu vrem ca acest 2% sa plece din tara, vrem ca cea mai mare parte a echipamentelor militare sa se produca in Romania. Relatiile externe. Vom intari parteneriatul strategic cu SUA si pe componenta economica. Regiunea noastra are un potential despre care s-a vorbit prea putin. Am avut discutii in ultimele luni si vreau sa contstruim un sistem de cooperare cu Bulgaria,Serbia, Ungaria si Moldova. Este inadmisibil sa nu avem ambasador in Israel. Haideti sa recuperam tot ceea ce ne-au luat altii, taote pietele pe care le-am pierdut! Solicit ministrului de externe si economiei o analiza, as vrea sa vedem si noi ce avantaje a avut aceasta tara de pe urma acestor oameni (diplomati, atasati comerciali - n.r.).

12.25 Vorbeste secretarul general Marian Neacsu: 

"PSD este partidul tuturor: al intelectualilor, al tinerilor, al muncitorilor, al pensionarilor. Femeile au gasit in PSD un partid fara prejudecati. Este loc pentru oricine. Suntem o forta a binelui! Si mai am o credinta - ca noi PSD, forta binelui, vom invinge. In noi sta speranta pentru aceasta tara."

UPDATE | Kelemen Hunor, președinte UDMR: "Am venit sa va asigur ca maghiarii din Romania nu sunt dusmanii tarii, asa cum se aude de multe ori cu intentia clara de a mari lipsa de incredere. Nu sunt dusmanii Romaniei, dezideratele noastre sunt cunoscute. Cred ca dialogul cu PSD este orientat spre viitor. Am vazut cate mizerii trebuie sa suportam toti. Sunt convins ca suntem pe drumul bun"

UPDATE | Călin Popescu Tăriceanu a luat cuvântul: "In ziua in care presedintele va iesi sa anunte ca nu o va revoca pe Kovesi, isi va scrie singur sentinta si nu va castiga al doilea mandat. Presedintele crede ca isi va asigura cel de-al doilea mandat, dar va arata doar ca este presedintele statului paralel, nu al Romaniei. Presedintele Iohannis s-a facut preș in fata presedintelui francez. A pus interesele Frantei mai presus de cele ale Romaniei

Am promis ca vom veni cu pachet de legi pentru intarirea statului de drept, nu statul de drepti. Aceste legi sunt o lovitura data statului paralel. Se dovedeste ca numeroasele manipulari ale statului paralel sunt minciuni cu premeditare. Disperarea nu are limite, acele sondaje nu tin cont de realitate, nu va lasati timorati de astfel de stiri false. Sunt convins ca suntem mai puternici decat sistemul, decat statul paralel. Trebuie sa fim mai activi si sa stopam abuzurile"

UPDATE | Liderul Partidului Socialiştilor Europeni, fostul premier bulgar Serghei Stanişev, a susținut un discurs: "Romania are nevoie de leadershipul puternic si democratic al PSD, stabilitatea si unitatea din partid sunt fundamentale pentru o guvernare de succes. Poate nu toti barbatii vor fi multumiti, dar femeile sunt foarte puternice si cred ca e o decizie buna. Cred ca este cea mai importanta problema a fiecarui guvern. Una este sa promiti, alta este sa indeplinesti"

UPDATE | Ședința a fost deschisă de Marian Neacșu, secretar general PSD

UPDATE | Așa arată ordinea de zi:

 

-------------------------------

Test de democrație în PSD. Aproape 4.000 de social-democrați au venit la București pentru a alege conducerea centrală a partidului. 23 de candidați se luptă pentru cele 18 funcții scoase la bătaie. La vârful partidului, este o competiție între oamenii lui Liviu Dragnea și disidenții din PSD.

Liderii partidului s-au reunit vineri în ședința CExN-ului, și au validat candidaturile pentru Congres care au fost depuse până joi, la ora 16:00. Au fost votate în unanimitate toate candidaturile, cu o singură excepție, Cătălin Rădulescu, unde au fost și abțineri. Liviu Dragnea a avut și o justificare pentru numărul mare de femei care vor fi alese: acestea vor aduce mai multe armonie și echilibru în PSD.

Scandal înaintea Congresului PSD. Protestatarii au fost "săltați" de jandarmi. Vezi imagini!

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, după şedinţa CExN al partidului, că toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot şi că îl va propune pe Niculae Bădălău pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD.

”Am propus colegilor mei să se aprobe şi candidaturile care nu îndeplineau toate condiţiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Bănicioiu, amândoi pentru funcţia de preşedinte executiv, domnul Cătălin Rădulescu, pentru funcţia de vicepreşedinte pe regiunea Sud, şi domnul Codrin Ştefănescu, pentru funcţia de secretar general. Deci avem 24 de candidaţi aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot”, a declarat Liviu Dragnea.

VIDEO realitatea.net | Poftiţi în "fortăreaţa Sala Palatului"! Imagini filmate cu camera ascunsă, înaintea Congresului PSD

Care sunt candidații care s-au înscris în cursă

Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu candidează la Congresul din 10 martie pentru funcţia de preşedinte executiv al Partidului Social Democrat, iar Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu - pentru secretar general al PSD.

* Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici (PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (PSD Bacău)

* Regiunea Sud-Est: Mirela Furtună (PSD Tulcea) şi Marian Oprişan (PSD Vrancea)

* Regiunea Sud: Carmen Dan - PSD Teleorman (pe locurile alocate femeilor) şi Adrian Ţuţuianu - PSD Dâmboviţa, Cătălin Rădulescu şi Şerban Valeca - ambii de la PSD Argeş (pe locul alocat bărbaţilor)

* Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu (PSD Dolj) şi Paul Stănescu (PSD Olt)

* Regiunea Vest: Natalia Intotero (PSD Hunedoara) şi Mihai Fifor (PSD Arad)

* Regiunea Nord-Vest: Doina Pană (PSD Bistriţa-Năsăud) şi Gabriel Zetea (PSD Maramureş)

* Regiunea Centru: Roxana Mînzatu (PSD Braşov) şi Bogdan Trif (PSD Sibiu)

* Regiunea Bucureşti - Ilfov: Gabriela Firea (pe locurile alocate femeilor) şi Robert Negoiţă - PSD Sector 3 (pe locul alocat bărbaţilor).

Pe de altă parte, liderii nemulțumiți din partid, cei care fac parte din celebra tabără anti-Dragnea, și-au spus joi nemulțumirile chiar în fața sediului PSD.

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, joi, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului, deşi nu are susţinerea organizaţiei, acuzându-şi colegii Florin Iordache şi Claudiu Manda că nu sunt capabili să îşi coordoneze comisiile parlamentare, dar fac declaraţii publice.

Congresul PSD. Care este miza validării candidaturilor celor care îl contestă pe Dragnea

Rădulescu: Iordache şi Manda să nu mai facă pe deştepţii!

"Mi-am depus candidatura fără susţinerea organizaţiei. Nu am comentat până acum cât de buni sau nebuni sunt, dar colegii din Oltenia sa se abţină- Manda şi Iordache. Florin Iordache să vadă de comisia lui şi să nu mai facă pe deşteptul să ne dea exemple ce bun jurist este. Am contestat modul de alegere în Congres. Dacă aceşti doi domni deştepti, cum se cred dânşii, şi care nu au dovedit că şi-au făcut treaba măcar în comisiile pe care le conduc, niciunul dintre ei. Fac referire şi stiu mai bine că nu am avut susţinere, pentru că cerinţa a fost că se dă susţinere pentru o singură persoană, deci noi nici nu am intrat în votul organizaţiei. Domnii aceştia, care sunt habarnişti, ar trebui să ştie, să nu mintă în faţa televiziunilor", a declarat joi, Cătălin Rădulescu.

"Votul de sâmbătă mi se pare că nu îşi are rostul. Trebuia să rămânem cu funcţiile până la congresul la termen şi să organizăm atunci pentru toate funcţiile. Nu veţi avea mari surprize. Probabil va fi omul şi locul. Unii s-au îmbolnăvit noaptea, au răcit a doua zi, nu au mai vrut să candideze.M-aş bucura să candideze Nicu Bănicioiu", a mai spus Rădulescu. Parlamentarul susţine că unii s-au retras tocmai pentru că şansele erau zero după actuala formulă de alegere. "Case closed. Trebuia ca toată lumea să candideze. Mâine se vor discuta toate candidaturile şi se va face o listă cu toţi cei care candidează. Unii şi-au depus candidaturile şi apoi au răcit şi nu pot vorbi răciţi la congres. M-am mirat de faptul că s-au înscris şi apoi s-au îmbolnăvit", a spus Rădulescu.

Codrin Ştefănescu: Nu ştiu dacă pot intra în sală

Codrin Ştefănescu a anunţat joi că va candida pentru funcţia de secretar general al PSD, în condiţiile în care nu ştie dacă va putea intra în Sala Palatului, acolo unde va avea loc Congresul PSD, din cauza regulamentului, pe care îl contestă.

"Îmi depun candidatura pentru funcţia de secretar general, în condiţiile în care nu ştiu dacă pot intra în sală", a declarat Codrin Ştefănescu.

Ecaterina Andronescu: Nu era nevoie de alegeri în partid

Ecaterina Andronescu şi-a depus joi candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, funcţie deţinută în prezent de Niculae Bădălău, declarând însă că nu era nevoie de alegeri în partid, iar dacă acestea au loc trebuiau supuse la vot toate funcţiile.

"Pentru preşedinte executiv, am depus-o în ideea nu că alerg după funcţii, niciodată nu am făcut asta, dar cred că trebuie menţinută competiţia în partid şi reprezentanţii la congres decid prin votul lor. (...) Aşa cum s-au desfăşurat toate congresele până acum, de fiecare dată, toate funcţiile au fost supuse din nou la vot pentru un nou mandat, pentru că altfel noi ne aflăm în interiorul unui mandate, în care toată lumea care a trecut prin votul congresului a obţinut un mandate de patru ani. Suntem încă la jumătatea mandatului", a declarat Ecaterina Andronescu, întrebată fiind dacă era nevoie de un vot pentru toate funcţiile din cadrul PSD.