MENIU

UCRAINA. COZMIN GUŞĂ: SUA, NATO, UE se bazează pe România că e un aliat de nădejde

UCRAINA. COZMIN GUŞĂ: SUA, NATO, UE se bazează pe România că e un aliat de nădejde / Foto: MEDIAFAX

Rusia şi Ucraina sunt în pragul războiului. Situaţia este extrem de dificilă, în acest moment, şi afectează, direct, şi ţara noastră. Cu statutul de ţară euroatlantică şi de partener privilegiat al SUA în zonă, România se află într-o postură "deloc comodă", în vecinătatea "molimei războiului", a declarat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

"Este o situaţie gravissimă, asta înseamnă un superativ absolut apropo de ce avem acum la orizont. În urmă cu mai multe săptămâni, am avertizat despre iminenţa acestei situaţii, pentru că aici se îmbină 2 ambiţii: cea a structurii euroatlantice de a prezerva Ucraina după dezamăgirea legată de decizia de a nu se integra în UE, apoi ambiţia mult mai mare decât prima, cea a Rusiei, de a nu renunţa la Ucraina şi la pivoţii geopolitici reprezentaţi de către aceasă ţară vecină nouă. Între aceste ambiţii, cu statutul nostru de ţară euroatlantică şi de partener privilegiat al SUA în zonă, suntem într-o postură deloc comodă. Nu aş putea să liniştesc lumea, să spun că totul e în regulă. Nu. Faptul că suntem atât frontieră a NATO, cât şi graniţă a Uniunii Europene, într-un război în care legitimitatea nu aparţine nici structurii euroatlantice şi nici Rusiei pentru că, pe de o parte avem o structură euroatlantică care recunoaşte un regim care n-a fost votat, ci impus de strada din Kiev, şi, pe de altă parte, avem Rusia care se amestecă în treburile interne ale unei ţări care astăzi este guvernată ilegitim, dar care a căpătat această recunoaştere. Atunci, Rusia îşi afirmă legitimitatea legată de populaţia rusofonă şi dacă deja ajungem într-o zonă de analiză care se bazează pe etnie, stăm să ne uităm şi în ţările vecine Ucrainei, cum am fi şi noi, să vedem cât de tare s-ar putea extinde această molimă a războiului, iar mandatul cerut de Putin din partea Parlamentului rus ne arată că situaţia este mult mai gravă decât a fost în Georgia, şi Putin doreşte să se înarmeze cu fel de fel de însemne ale legitimităţii, ceea ce ne facem să fim îngrijoraţi", a spus Cozmin Guşă.

Totodată, spune consultantul politic, convocarea structurilor de securitate a ţării de către preşedintele Traian Băsescu este încă un motiv de îngrijorare.

"Faptul că Traian Băsescu a convocat structurile de securitate e încă un semn al îngrijorării care trebuie să ne domine", a spus Guşă.

"Ucraina, în mod evident, a mimat, sub preşedinţia lui Ianukovici, dorinţa de a se integra în UE. Nu a făcut altceva decât să culeagă informaţii legate de Uniune, decât să sugereze că ar fi gata să facă această integrare, ea niciodată nu a fost decisă şi nici dorită de către regimul rusofon care a fost reprezentat de Ianukovici. Numai că Ianukovici a fost un preşedinte legitim al Ucrainei, recunoscut de structurile euroatlantice. A făcut un joc foarte inteligent, în care s-a lăsat recunoscut de către aceste structuri pentru a avea posibilitatea să negocieze şi altceva", mai spune Cozmin Guşă.

"Pentru Rusia, Ucraina e ceva ce nu trebuie pierdut. Atunci, mijloacele pe care le va folosi Rusia pentru a nu pierde Ucraina şi pivoţii geopolitici de pe teritoriul Ucrainei, cum e Crimeea, unele dintre aceste mecanisme vor fi greu de demontat, şi, nemaifiind în perioada Războiului Rece, probabil că automatismele au dispărut", adaugă analistul politic.

În prezent, atrage atenţia consultantul politic, situaţia reală din Ucraina ne-a întors în logica "războiului cu muniţie".

"Azi suntem într-o luptă geo-economică care nu mai cunoaşte logica războiului dus cu arme. Numai că această situaţie a Ucrainei, cu atâţia morţi, oameni înarmaţi pe stradă, forţele lui Ianukovici şi cele ale celor care-l contestau, ne-au adus din nou într-o logică de război cu muniţie. În Crimeea e continuarea a ceea ce sa întâmplat în Kiev. Ne-am trezit, din neglijenţa unor oameni cu o anumită expertiză la nivel de NATO, că suntem aici, că s-a pierdut posibilitatea negocierii, că s-au enervat atât de tare structurile opuse NATO - structurile de tip euroasiatic reprezentate azi de Rusia - încât conflictul pare iminent. Parcă ne-am fi întors în perioada pre 1989, în care Războiul Rece era de actualitate şi aliniamentele se făceau în funcţie de alianţele din care fac parte statele. Înainte de '89 făceam parte din zona de influenţă a Uniunii Sovietice, azi facem parte din zona de influenţă euroatlantică, cu datorii, cu obligaţii. Putin, fiind gata de război, este evident că şi structura NATO care e condusă de SUA şi care are ca grănicer aici în partea estică România, nu are ce să facă, trebuie să fie gata de război!", spune Guşă.

În aceste condiţii, adaugă consultantul politic, România are nevoie de stabilitate pe plan politic.

"Suntem într-o situaţie foarte dificilă, cu un guvern care stă într-un picior, structura care trebuie sa administreze ce se întâmplă acum - CSAT - are nevoie de un guvern solid, normal la cap, care nu face negocieri ciudate interpartinice, ci care se raliază acestui comandament al momentului, care este unul foarte grav. Ne aşteaptă câteva luni bune de război rece, în care România, de partea aliaţilor săi euroatlantici, va trebui să aibă o prezenţă care va fi militară, care va fi pe un front cald şi pe care ar trebui să ştim să o administrăm cu preşedintele, Guvernul, structurile armate şi serviciile secrete", a spus Guşă.

"Traian Băsescu nu are ce să facă în acest moment, din nefericire. Statutul de aliat euroatlantic şi de grănicer al NATO nu-l lasă să aibă alte exprimări. El nu e un consultant politic care poate să remarce ilegitimitatea regimului de la Kiev. SUA, NATO, UE se bazează pe România că e un aliat de nădejde, care nu şovăie în a discuta într-un fel univoc despre agresiunea Rusiei, iar altă variantă pentru Băsescu nu văd posibilă în acest moment decât această consecvenţă, chiar dacă ea, la o viitoare analiză de fineţe, ar putea să pară că nu e corectă", încheie Guşă.