MENIU

Traian Băsescu dezvăluie: Am avut decretul de demitere a lui Coldea scris, dar nu l-am semnat

Traian Băsescu dezvăluie: Am avut decretul de demitere al lui Coldea scris, dar nu l-am semnat

Fostul peședinte Traian Băsescu a declarat în această seară că după ce au apărut fotografiile cu Elena Udrea de la Paris, a avut decretul pentru demiterea adjunctului SRI, Florian Coldea scris, dar nu l-a semnat, motivând că a primit un raport foarte convingător, arătând că realitatea era alta, întrucât SRI nu era implicat.

„O să vă spun foarte cinstit, am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat, dar am primit un alt raport al serviciului in 2 săptămâni care îmi arată o altă realitate decat cea intuită inițial. El a fost scris și eu am spus vreau un raport. Dacă raportul îmi confirma presupunerea că sunt servicii românești aș fi semnat decretul, era evident că era un joc politic. Primind un raport, strict secret - de la mine nu veți scoate niciodată secrete de stat și ce s-a discutat în cabinetul meu - eu nu pot încălca legea. Raportul trebuie secretizat, pe conținut. Nu neapărat pentru relațiile noastre internaționale dar pentru intern e deplin justificată secretizarea raportului(..) Am cerut la juridic să imi facă decretul sub rezerva semnării dacă nu primesc un raport convingător. Raportul a fost convingator”, a declarat fostul președinte la B1 TV. 

Băsescu a mai precizat solicitase decretul pentru demiterea lui Coldea, și nu revocarea lui Maior, întrucât Coldea este șeful operativ al SRI, iar revocarea lui Maior era mai complicată:

”Trebuia să mă duc la Parlament, treabă complicată. Toate variantele erau posibile în capul meu la acel moment. Nu am cum să dau niciun element din raport. Un raport strict secret nu vă pot spune din el niciun cuvant. Întrebat dacă este posibil sa fi fost un filaj particular, acesta a afirmat: ”Nu a spus nimeni neapărat că a fost o agenție particulară, ca a fost o agenție de stat, v-am spus doar că a fost un raport. Nu cred că poate fi desecretizat, cel puțin în următorii zece ani.

Soliciatat să precizeze de ce s-a orientat spre generalul Coldea, Băsescu a argumentat: ”Pentru ca e seful operativului, scurt. Raportul a fost foarte convingator si nu implica SRI”.