MENIU

The Telegraph:Victoria lui Iohannis, o dovadă că social media poate ajuta la câștigarea alegerilor?

<p>The Telegraph:Victoria lui Iohannis, o dovadă că social media poate ajuta la c&acirc;știgarea alegerilor? </p>

Publicația britanică, The Telegraph, a scris, în ediția electronică de luni, despre puterea și importanța social media în câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis, cel care a reușit să devină cel mai popular politician european, în rândul utilizatorilor de Facebook, informează Agerpres.

O puternică campanie online condusă de tinerii alegători din mediul urban și în curând hashtaguri, precum #yeslavot , #alegeri2014 și #diasporavotează, care au apărut pe mai multe platforme sociale, au sporit gradul de conștientizare a importanței prezenței la vot, scrie The Telegraph. Campania socială s-a dovedit a fi un succes în condițiile în care prezența la vot a crescut de la 53%, în primul tur, la 64% în al doilea tur, și, mai important, prezența la urne a românilor din diaspora s-a dublat ajungând la 379.000 de persoane.

The Telegraph notează că Klaus Iohannis și susținătorii săi au valorificat puterea social media pentru a obține victoria în alegerile prezidențiale din România și pentru a-l transforma pe acesta în cel mai popular politician european în rândul utilizatorilor de Facebook. Alegerile au tendința de a fi imprevizibile până la capăt, însă foarte puțini au anticipat victoria lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie din România, după ce rezultatele primului tur de scrutin și sondajele îl dădeau câștigător pe premierul de centru-stânga Victor Ponta, mai scrie The Telegraph.

Mai exact, două elemente au avut un rol esențial în aceste alegeri: vocea puternică a românilor din străinătate și social media, al doilea element amplificându-l pe primul, menționează ziarul britanic. Astfel, pentru o țară cu o populație de 20 de milioane de locuitori, o caracteristică aparte a electoratului românesc este numărul mare al cetățenilor din diaspora — 4 milioane, un grup care s-a dovedit a fi crucial în cadrul acestor alegeri, notează sursa citată.

 

 Mai multe pe Agerpres.