MENIU

Tăriceanu: "Rusia vrea să compromită perspectiva europeană a Moldovei". Ce trebuie să facă România

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților, a declarat joi, la Iași, că e prea devreme pentru a fi spus că are loc o apropiere de Rusia la Chișinău, însă este evident faptul că "Rusia încearcă de multă vreme să compromită perspectiva europeană a Moldovei". În acest context, Tăriceanu a punctat că "România trebuie să joace un rol politic din ce în ce mai mare de sensibilizare a Uniunii Europene cu privire la evoluția situației din Moldova și la riscurile pe care le comportă un astfel de derapaj".

Întrebat fiind de jurnaliști dacă schimbarea pentru a treia oară a Guvernului de la Chișinău reprezintă semnul unei apropieri a Republicii Moldova de Rusia, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că este prea devreme pentru o astfel de presupunere:

"Este altceva. Putem că vedem din ce în ce mai bine cum își bagă coada Rusia. Asta putem să spunem. Este evident. Lucrul ăsta era previzibil. Rusia încearcă de multă vreme să compromită perspectiva europeană a Moldovei. De aceea cred că este important să vedem și efortul pe care l-a făcut România, un efort pe care alte state europene nu l-au făcut, un efort major de a ajuta Moldova financiar. Sigur, nu e suficient".

Potrivit acestuia, fără un sprijin european consistent, fără o implicare a Uniunii Europene, există riscul de a vedea Moldova trecând "în zona de gravitație a Rusiei".

"Rusia este într-o fază de expansiune politică, de ambiții politice declarate și nedeclarate, dar cele mai multe dintre ele le vedem cu ochiul liber. Sigur, într-o țară în care există un regim autoritar, decizia se ia foarte simplu dacă o ia o singură persoană. La nivelul Uniunii Europene, după cum știți, sunt 28 de state unde mecanismul de luare a deciziilor funcționează mult mai lent. e mult mai greu de luat consensul, de adus pe toți la același numitor comun. De multe ori avem un dezavantaj din această perspectivă: nu putem să reacționăm cu aceeași viteză la unele evenimente care mai mult sau mai puțin ne iau prin surprindere", a mai spus Tăriceanu.

Împreună cu Varujan Vosganian, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, Tăriceanu a susținut o conferință de presă la sediul ALDE Iași, după ce anterior au fost prezenți în Aula Mihai Eminescu a Universității Alexandru Ioan Cuza pentru a prezenta studenților și lumii academice proiectul intitulat "România a șaptea țară europeană".

Guvernul de la Chișinău, demis prin moţiune de cenzură. Vremuri grele pentru proeuropeni

 
 
 


Guvernul din Moldova, demis! Parlamentul de la Chişinău a aprobat, joi, moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Valeriu Streleţ (PLDM), la câteva săptămâni după arestarea fostului premier și lider al PLDM, Vlad Filat. O eventuală declanșare a alegerilor anticipate ar aduce la putere, cel mai probabil, partidele proruse.