MENIU

STENOGRAME. Senatorii, fără bani de deplasări externe. Tăriceanu: "Să punem puţină frână!"

S-au plimbat de toţi banii. Asta putem spune despre senatorii care aproape au terminat bugetul pentru deplasările externe prevăzute până la sfârşitul lui 2017. Potrivit stenogramelor şedinţei Biroului Permanent al Senatului, de pe 4 septembrie, Călin Popescu Tăriceanu le-a spus colegilor că bugetul  este pe butuci: mai au doar 250 000 de lei pentru deplasări, întrucât un milion de lei l-au cheltuit deja. Astfel, sunt nevoiţi să caute soluţii. Să se stabilească cine pleacă în deplasări în funcţie de importanţa reuniunii. Dar paradoxal, Tăriceanu nu  face rabat când vine vorba de propriile sale delegaţii. Acesta a anunţat că va avea mai multe deplasări externe în Republica Cehă şi Letonia şi a cerut colegilor să îi aprobe solicitările. 

La începutul şedinţei, Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat colegii că trebuie să pună puţină frână, întrucât sunt cu "bugetul pe sponci", şi sunt multe solicitări. În replică, secretarul general la Senatului a precizat că senatorii sunt cei care trebuie să îşi stabilească oportunitatea deplasărilor. Adică, cine, unde merge. Iată discuţia:

"Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Participări la reuniuni europene. Iar văd că avem aici un set mare de solicitări. Vorbisem cu domnul secretar general să punem puțină frână, că suntem cu bugetul pe sponci. Care e situația, domnule secretar general?

Domnul Ion Vărgău: Domnule președinte, la partea de procedură răspundem noi. La partea de selecție a deplasărilor, oportunitatea n-o putem stabili. V-am așezat calculul, tot…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Domnule secretar general, suma pe care o avem o împărțim în mod aproximativ egal pe lunile care urmează: septembrie, octombrie, noiembrie și mai puțin în decembrie și o consumăm în limita respectivă, că n-o să ne intre tot ce avem. Nu avem banii pentru…

Domnul Niculae Bădălău: Analizele astea să le amânăm pentru săptămâna viitoare. Săptămâna asta nu se duc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Ba da, este, uite: Tallinn,7 – 9 septembrie".

Ulterior, în şedinţă s-a trecut şi la calcule exacte. Preşedinetele Senatului şi-a anunţat colegii că mai au 250 000 de RON, după ce un milion a fost deja cheltuit. În replică, Bădălău a venit şi cu o remarcă ironică: "Ne ajung de două Moldova". Tăriceanu le-a mai transmis că riscă să cheltuie toţi banii până în octombrie, iar apoi,  să nu mai aibă bani de deplasări importante:

"Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:Punctul 36, situația cheltuielilor privind deplasările. Ce vă spuneam? Mai avem, în total, 250 de mii de lei, grosso modo.

Domnul Niculae Bădălău: Ne ajung de două Moldova.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Deci am cheltuit un milion așa, în mare, și mai avem 250 de mii, ca să știți.

Călin Popescu Tăriceanu: Eu nu vreau să fac economii. Dragi colegi, eu vreau să vă spun că nu sunt bani. Eu nu am o obsesie cu economiile, eu vreau să cheltuim toți banii pentru deplasări. Mie mi se pare că deplasările externe nu sunt un capriciu, sunt o necesitate și o obligație, și o responsabilitate. Numai că nu avem bani și riscăm să ne trezim, de exemplu, în luna octombrie că s-au epuizat banii și, după aia, să fie niște reuniuni mai importante decât cele la care au fost înainte, în lunile precedente, anumiți colegi și să nu putem face față, și nu am de unde să aduc bani".

Pe de altă parte, Tăriceau nu  face rabat când vine vorba de propriile sale deplasări externe. Acesta a anunţat că va avea mai multe deplasări externe în Republica Cehă şi Letonia şi a cerut colegilor să îi aprobe solicitările. 

PUNCTUL 37: Memorandum intern privind aprobarea acțiunilor de relații externe ale domnului senator Călin Popescu – Tăriceanu, președintele Senatului, pentru perioada septembrie – octombrie 2017

"Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Având în vedere situația complicată cu bugetul, eu v-am propus deja spre aprobare un memorandum prin care urmează să am o serie de deplasări externe în Republica Cehă, Letonă și o să primesc vizita președintelui Parlamentului lituanian, pentru că, la anul, vreau să vă aduc la cunoștință că vom fi co-organizatori ai Summit-ului parlamentar al formatului B9. Formatul B9 înseamnă București 9, țările de la Marea Baltică, țările baltice: Polonia, Cehia, 28 Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, tot flancul sud-estic al Uniunii Europene. Vreau să dau o dimensiune parlamentară acestui format care, până acum, a avut reuniuni la nivelul președinților și miniștrilor afacerilor externe. Și, împreună cu mareșalul Senatului Poloniei, ca să am un sprijin suplimentar, să avem un sprijin suplimentar, am hotărât să organizăm summit-ul parlamentar în perioada 17 – 19 aprilie. Pentru acest lucru, mă duc personal să discut cu președinții senatelor sau parlamentelor din toate țările. Pe unii îi voi primi la București, cum e cazul Lituaniei. Nu mai fac deplasare, dar la alții va trebui să merg personal pentru a le adresa această invitație și a fi sigur de participarea la cel mai înalt nivel, așa încât vă supun aprobării. Vă rog să fiți amabili să-mi aprobați și mie aceste solicitări. Vă mulțumesc", a spus acesta.