MENIU

Sârbu: Băsescu este precum Zeus ajuns în infern

Ilie Sârbu

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, marți, că președintele Traian Băsescu este precum ”Zeus ajuns în infern”, susținând că șeful statului ignoră Parlamentul în ceea ce privește participarea la Consiliul European, fiind necesară o analiză a Curții Constituționale.

Liderul senatorilor PSD a apreciat drept firească sesizarea pe care Victor Ponta a făcut-o la Curtea Constituțională în privința participării la Consiliul European.

”În condițiile actuale, mi se pare firească. Chiar trebuia să facă lucrul ăsta, se decid lucruri extraordinar de importante acum, se aleg președinți de comisii, de Parlament, înalți reprezentanți, se discută despre comisarul pe care îl va avea România, o mulțime de probleme foarte importante care țin mai mult de Guvern, nu atât de președinte”, a afirmat Sârbu.

El a susținut că în situația actuală șeful statului nu ar avea suficientă credibilitate în fața partenerilor externi.
Întrebat dacă în condițiile în care legea spune că șeful statului este cel care participă la reuniunile Consiliului European, Sârbu a răspuns: ”Nu legea, Curtea Constituțională a spus, nu legea. Legea nu spune lucrul ăsta”.

”Pe lângă asta, președintele trebuia să vină la Parlament să ne informeze, să ne spună cu ce probleme se duce, ce negociază, acolo e o lege pe care o ignoră. Nu e prima dată când Băsescu ignoră Parlamentul, legile. Pentru el nu există legi, nu există niciun fel de reguli. Asta l-a și adus în situația în care e, fiindcă s-a bazat foarte mult pe forțele proprii, pe ceea ce reprezintă el, un fel de Zeus, cum îl numeau cei din PDL. Ei, uite, că Zeus a ajuns acuma să cadă în infern. N-aș vrea să trăiesc momentele pe care le trăiește Băsescu acum”, a mai spus Sârbu.

La precizarea că legea privind colaborarea în domeniul afacerilor europene dintre Parlament și Guvern prevede că șeful statului se poate prezenta în Parlament, dar nu este obligat, Sârbu a replicat: ”Nu, dacă vă uitați în lege, și asta e modalitatea. Adică nu poți să pleci din țară fără să ai acordul forului reprezentativ suprem. Vii și informezi”.
Premierul Victor Ponta a redactat o scrisoare în care îl reclamă pe preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea Consiliului European din această săptămână, au declarat surse oficiale.

Şeful Guvernului cere judecătorilor Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de faptul că şeful statului îşi "arogă atribuţii şi competenţe" care aparţin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susţinute de către Guvern, au arătat sursele citate pentru MEDIAFAX.

Premierul nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul "discreţionar şi arbitrar" în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu aceste instituţii.

El cere Curţii să constate că preşedintele trebuia să delege prim-ministrului atribuţiile de reprezentare a ţării la reuniunea Consiliului European din această săptămână, cu argumentul că problemele de pe agendă ţin în totalitate de atribuţiile Guvernului, şi arată că în Constituţie nu există prevederi care să confere "dreptul exclusiv" al preşedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea CC, dar şi tematica reuniunii, căreia, datorită experienţei în probleme europene, îi va "face faţă mult mai bine".

Şeful statului a precizat, în conferinţa de presă susţinută luni la Palatul Cotroceni, că i-a răspuns premierului Victor Ponta că nu îi dă mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie şi că va participa el.

"Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi, l-am anunţat că nu îi dau mandat de participare. Voi participa eu, având în vedere obligaţiile constituţionale, pe de o parte, hotărârea Curţii Constituţionale, pe de altă parte, dar şi tematica căreia, cu certitudine, datorită experienţei pe care o am în probleme europene, îi voi face faţă mult mai bine", a anunţat preşedintele.

El a adăugat: "Am avut cu dânsul o experienţă, când l-am trimis la Consiliul pe Energie şi nu a putut susţine Nabucco".

Şeful statului s-a referit şi la faptul că premierul "s-a plâns la Parlament că nu i-a dat mandat de participare la Consiliu".

"Vreau să fie foarte clar, preşedintele României nu are nevoie, în mod legal, de mandat de la prim-ministru, nici măcar nu poate funcţiona aşa ierarhia în stat", a precizat Băsescu.

El adăugat că, din practica de până acum, a luat un punct de vedere de la Guvern, care este aprobat de premier.
"În acest sens, îl informez pe premier că pe 19 iunie, Ministerului de Externe i-a fost adresată o scrisoare în care se solicita punctul de vedere al Guvernului, pe toată tematica de dezbatare a Consiliului European. Acest punct de vedere trebuie aprobat de primul-ministru, în aşa fel încât, în cazul în care preşedintele şi premierul au puncte de vedere diferite, să le putem armoniza. Dar, repet, mandatul Guvernului nu e imperativ pentru preşedinte", a spus Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu în cursul zilei, şeful statului transmiţându-i că nu îi dă mandat pentru Consiliul European, unde va merge el.

Ponta a spus că, în aceste condiţii, România are o poziţie foarte slabă pentru că nominalizarea comisarului european o face Guvernul, conform legii româneşti şi regulamentelor europene.

"Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să gândească la ce e mai bine pentru ţară. Cel mai bine pentru ţară ar fi fost să avem un acord preşedinte-premier şi să negociem în interesul României. Nu a fost posibil. Eu am încercat acest lucru, am discutat şi azi cu preşedintele, am luat act de decizia domniei sale", a spus Ponta.

Ponta a susținut că Traian Băsescu nu l-a informat în legătură cu portofoliul pe care îl va cere.

"Am purtat discuţia azi cu preşedintele în acest sens, a spus că e treaba domniei sale ce va propune şi ne va informa după aceea", a adăugat Ponta.

Premierul a susținut că, dacă ar negocia el, ar preciza foarte clar că România are ca prioritate păstrarea portofoliului Agriculturii.

Ponta a mai susținut că Traian Băsescu, când va merge joi la Bruxelles, nu va fi întrebat de nimeni nimic.
"Nu-l consideră nimeni un partener. Este vorba despre Comisie, care şi va începe activitatea în noiembrie 2014, când domnul Băsescu, cel mai târziu, va pleca din funcţie. Avem o poziţie de negociere foarte slabă, dincolo de faptul că toţi liderii europeni ştiu în ce situaţie politică se află preşedintele ţării", a mai spus Ponta.

În iunie, 2012, după ce Ministerul de Externe a transmis la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European, care îi includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.

Preşedintele a atras atunci atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
Anterior, Parlamentul adoptase o Declaraţie în care arăta că România este reprezentată la Consiliul European din 28-29 iunie de către primul-ministru.

Curtea Constituţională a decis însă, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

La acel moment, premierul Victor Ponta a declarat că va respecta în egală măsură atât decizia Parlamentului, cât şi hotărârea Curţii Constituţionale în cazul participării la reuniunile Consiliului European, adăugând însă că "cea mai legitimă" instituţie este totuşi Parlamentul.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Victor Ponta Ilie Sârbu Zeus