MENIU

Rovana Plumb: "Nu voi candida pentru funcţia de vicepreşedinte al PSD". Pe cine susţine

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunţat, marţi seara, că nu va candida pentru funcţia de vicepreşedinte pe regiunea Muntenia, la Congresul Partidului Social Democrat, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, precizând, însă, că o va susţine pe Carmen Dan pentru această funcţie, dacă va dori să candideze.

"La Congresul de sâmbătă pentru funcţia de vicepreşedinte pe regiunea Muntenia, de care aparţin, nu voi candida. Avem multe colege care îşi merită locul într-o poziţie de vicepreşedinte. Sigur că sunt şi voi fi întotdeauna alături de partid, sunt din 1994, dar cred că este momentul ca anul acesta şi în primăvara aceasta, pe lângă semnalul atât de european şi atât de corect pentru societatea românească pe care l-a dat Liviu Dragnea în ceea ce priveşte noua configuraţie cu asigurarea parităţii, pentru care organizaţia de femei a PSD luptă de ani de zile, iată că acum se concretizează prin aceasta nouă configuraţie. Sunt multe colege din regiune care pot ocupa această poziţie şi cărora le urez succes în această competiţie", a declarat, Rovana Plumb, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Talk News.

Întrebată dacă o va susţine pe Carmen Dan în funcţia de vicepreşedinte, Plumb a precizat că o va susţine "cu tot dragul", dacă aceasta va dori să candideze.

"Am fost 10 ani preşedinte al organizaţiei de femei, vicepreşedinte PSD, preşedinte al Consiliului Naţional, important este că întotdeauna am tratat aceste funcţii cu mare responsabilitate, încercând împreună cu colegele şi colegii mei să facem ceva bun pentru fiecare dintre români care au aşteptări de la oamenii politici. Sigur, dacă doamna Carmen Dan va dori să candideze, candidaturile se depun până joi la partid, desigur că o voi susţine cu tot dragul. Este colega mea de guvern, este un om politic, toţi miniştri suntem oameni politici şi o apreciez foarte mult pentru ceea ce face pentru români aproape în fiecare zi", a afirmat ministrul Fondurilor Europene. 

2 miliarde de euro, ţinta de atragere a fondurilor europene în 2018

Rovana Plumb a mai afirmat că pentru anul curent şi-a propus atragerea unor fonduri europene de două miliarde de euro, bani care vor merge în principal către domeniile prioritare din programul de guvernare.

"Ţinta este de două miliarde de euro. Nu intră aici zona administrată de Ministerul Agriculturii, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi plăţile directe. (...) Alocarea de bani pe care noi o vom face anul acesta va merge cu prioritate către domeniile care reprezintă priorităţi prin măsurile propuse prin programul de guvernare. O să meargă spre educaţie, spre sănătate, spre piaţa muncii, spre mediul de afaceri, unde, pe lângă aceste fonduri europene structurale şi de investiţii, avem şi alte instrumente. Dar, referindu-mă la fondurile europene structurale şi de investiţii, mediul de afaceri, care este coloana vertebrală a economiei, va primi sprijin în continuare pe toate domeniile, plecând de la cercetare-inovare şi până la dezvoltarea capacităţilor de producţie. Deja acele acele linii au fost deschise. Şi, desigur, (vor merge) pe zona de asistenţă socială. Conform regulamentelor şi viziunii pe care au avut-o la nivel european, fondul social european are o alocare de 4,5 miliarde euro, din care 23% pentru zona de asistenţă socială, în sens constructiv, nu asistenţă socială în scopul de a ajuta cu bani. Când mă refer la asistenţă socială, mă refer la dezinstituţionalizarea copiilor, a persoanelor vârstnice sau a persoanelor cu dizabilităţi, pentru că mergem către o tranziţie de servicii sociale la nivelul fiecărui cetăţean", a declarat Rovana Plumb

Construcţia a trei spirale regionale

Studiile de fezabilitate pentru construcţia a trei spirale regionale la Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca vor fi finalizate în octombrie, a mai anunţat ministrul Fondurilor Europene.

"150 milioane euro sunt alocaţi din fondurile europene, structurale şi de investiţii pentru trei spitale regionale şi 150 milioane euro vin de la bugetul de stat. Există o asistenţă tehnică asigurată de Banca Europeană de Investiţii pentru finalizarea acestor spitale şi transmiterea aplicaţiei către Comisia Europeană. La sfârşitul lunii octombrie studiile de fezabilitate pentru cele trei spirale vor fi finalizate", a spus Rovana Plumb.

Potrivit ei, banii trebuie cheltuiţi până în 2023.

"În decembrie vom fi în măsură să transmitem către Comisia Europeană aplicaţiile. Noi avem de cheltuit aceşti bani până în 2023. Se prevede o extensie de trei ani faţă de exerciţiul financiar anterior care a avut doar doi ani", a mai arătat ministrul Fondurilor Europene.

Mai multe articole despre:
PSD Rovana Plumb Congres PSD vicepresedinte PSD