MENIU

Românii ar putea afla ce se discută în şedinţele de Guvern

Ministrul pentru Dialog Social, Violeta Alexandru, a anunțat că analizează căile juridice prin care stenogramele şedinţelor de Guvern să poată fi date publicităţii. În prezent, discuţiile de la Palatul Victoria sunt secrete prin lege, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale foloseşte bruiajul, pentru ca acestea să nu poată fi interceptate. Mai mult, ministrul vrea să oblige ministerele şi prefecturile să publice o serie de documente, informează Realitatea TV. 

Tehnocraţii sunt gata să facă publice secretele cel mai bine păzite din Palatul Victoria. Lipseşte, însă, baza juridică pentru publicarea stenogramelor din şedinţe.

"Am nevoie de câteva repere privind practici similare din Europa. Pentru moment nu am găsit prea multe exemple, dar sunt într-un proces activ de documentare și voi avea un punct de vedre în scurt timp", a spus Violeta Alexandru.

În plus, începând cu săptămâna viitoare, prefecturile şi ministerele vor fi nevoite să publice pe paginile proprii de internet atât salariile angajaţilor, cât şi date care să arate cum sunt derulate contractele de achiziţii.

"Mă refer la executarea contractelor de achiziţii, cu foarte multe detalii care să ne arate o poză reală a modului în care se execută contractele, și nu numai cu privire la câștigătorii procedurilor de licitații", a mai spus ministrul pentru Dialog Social.

Ministrul a mai anunţat că toate proiectele de acte normative vor fi date publicităţii înainte de şedinţele de Guvern, cu tot cu avizele ministerelor.