MENIU

România mai face un pas către independența energetică mult-visată: coridorul de transport de energie între Marea Caspică și Marea Neagră

Ministrul Energiei, Virgil Popescu / Foto: Inquam Photos

„Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică și Marea Neagră, un coridor de transport de energie electrică și gaze din România către restul Europei, a declarat, miercuri, ministrul Energiei Virgil Popescu. Anterior acestui anunț, despre acest proiect a vorbit și premierul Nicolae Ciucă, într-o declarație făcută la finalul ședinței Executivului. 

Ministrul Energiei a spus că prin proiectul care se va dezvolta între compania azeră Socar și compania românească Romgaz, România va deveni un nod important, un hub energetic atât de energie electrică cât și de gaze naturale.

„Implemntarea va demara cu un studiu de fezabilitate finanțat în comun de ambele părți, iar la final sperăm să avem cele 2 terminale de o parte și de alta, de pe malul estic si vestic al Marii Negre astfel incat sa diversificam si să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Marii Caspice in Europa”, a precizat, la rândul său, Nicolae Ciucă.

În contextul politic actual, independența energetică este un deziderat pe care România împreună cu țările europene și-au propus să îl obțină. Un prim pas în acest sens l-a reprezentat adoptarea Legii offshore în parlament, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră. 

Miza este reducerea importurilor de gaze din Rusia, în contextul războiului din Ucraina și al conflictului pe această temă dintre Moscova și Occident.

Analiștii internaționali au precizat, în repetate rânduri, că Rusia folosește exporturile de gaze drept instrument de șantaj, dependența față de gazele rusești fiind una dintre marile slăbiciuni ale statelor europene în orice tip de confruntare cu Vladimir Putin.