MENIU

Reportaj. Prima ședință a noilor parlamentari. Emoții pentru cei noi, stat la bufet pentru cei vechi

Deputații și senatorii aleși pe 11 decembrie s-au reunit în prima ședință din această legislatură, chiar dacă unii dintre eu au chiulit din prima zi de mandat. Au fost două ședințe separate: una la Cameră, alta la Senat. Cei noi au avut multe emoții și au evitat pe cât posibil presa, pentru a nu fi nevoiți să răspundă întrebărilor. Pe de altă parte, unii au părut mult mai entuziasmați, mai ales cei din USR: au făcut fotografii în plenul Camerei și le-au postat pe Facebook. În schimb, ce care sunt deja la al doilea sau al treilea mandat și-au respectat rutina cunoscută: au venit la ședință, iar apoi au stat cu alți colegi pe hol sau la bufet. Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu și Doina Pană sunt doar trei dintre ei. Iar spre suprinderea tuturor, sau doar ca exercițiu de imagine, Liviu Dragnea a plecat cu Victor Ponta, după ce a dat declarații presei și s-a fotografiat cu grupul de colindători.

Aproape ora 12.00 și zarvă pe hol. Deputații s-au strâns cu greu în plen, facându-și loc printre jurnaliști și consilierii care îi ghidau pe deputații aflați la primul mandat către comisia de validare. Ședința de la Camera Depuților a început la ora 12.00 fix, președinte de ședință fiind Miron Ignat, cel care a uimit prin discursul său oarecum neobișnuit:

”În această campanie electorală, oamenii au votat liber, fără să fie influențați de vreo găleată verde, roșie, albastră sau portocalie, fără să fie amăgiți de o sticlă de ulei sau de un pui congelat sau de o geacă inscripționată cu sloganuri electorale. Prin aceasta s-a demonstrat că România pășește pe calea democrației, pe calea respectului și a demnității cetățeanului", a declarat Miron Ignat, spre suprinderea unor jurnaliști care au asemnănat discursul său cu o cuvântare demnă de plenarele PCR. De fapt, mulți dintre aleși nici nu au fost atenți la discurs, ci mai degrabă la Mara Mareș, vizbil emoționată, aflată la rândul său la prezidiu, întrucât este cel mai tânăr deputat: are 25 de ani.

Între timp, noii deputați se acomodau cu sala de plen din care vor vota legile pentru următorii patru ani. Multe fotografii făcute de cei din USR, selfie-uri, promisiuini, planuri pentru a trage la răspundere. Cristian Ghinea și Nicușor Dan sunt doar câțiva dintre cei care au postat pe paginile lor de Facebook fotografii din plen.

”O fotografie care părea imposibilă acum un an de zile. Și știți de ce zâmbim ? Pentru că știm că ei nu se așteptau ca oameni ca voi să ajungă în Parlament, printre ei. Pentru că ei nu se așteptau ca oamenii simpli și onești să spună vreodată Venim la Parlament”, a scris Cristian Ghinea în descrierea fotografiei.

Nici Robert Turcescu nu s-a lăsat mai prejos: deputatul PMP a postat la rândul său câteva imagini.

Ulterior, au votat în unanimitate componența comisiilor de validare. La ieșirea din plenul Camerei, aleșii s-au împărțit în două tabere: cei care s-au grăbit să plece pentru a nu da declarații presei, printre care cele mai tinere deputate, Mara Mareș și Corina Alexandra Bogaciu, și cei cu cel puțin un mandat la activ, obișnuiți de altfel, să discute pe hol.

După ședință, jurnaliștii s-au strâns imediat pentru a-l aștepta pe Liviu Dragnea. Acesta a ținut să le traseze parlamentarilor PSD mai multe sarcini, când a ieșit din plen: programul de lucru se prelungește până joi, iar absențele nu mai sunt tolerate. Toate aceste declarații au fost făcute în timp ce Victor Ponta ieșea din lift, trecând chiar prin spatele președintelui PSD. Fostul premier s-a a oprit apoi să discute cu Nicolae Bănicioiu și Eugen Bejinariu, doi dintre deputații PSD care au mai luat un mandat.

Prevăzător, Liviu Dragnea s-a îndreptat zâmbind, alături de Florin Iordache, către grupul de colindători de la Camera Deputaților. I-au ascultat, și-au făcut fotografii iar apoi le-au împărțit cadouri cu ajutorul consilierelor de la cabinetul președintelui. În tot acest timp Victor Ponta l-a așteptat cu răbdare pe Liviu Dragnea, plecând împreună din fața plenului Camerei.

Dar au rămas pe hol deputații care nu sunt la primul mandat. Relaxați, aceștia au privit către noii aleși care încă se încurcă pe holurile Paramentului și au mers către bufet: Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu și Doina Pană sunt doar câțiva dintre cei care au preferat să aibă o discuție la bufet. Între timp, pe holurile Parlamentului, deputații care nu au mai câștigat un mandat se grăbeau să își îndeplinească ultimele formalități, înainte de a părăsi Parlamentul. Florin Alexa și Cristina Pocora sunt doar doi dintre cei și-au încheiat socotelile în Parlament.

În a doua parte a zilei, toată atenția s-a mutat apoi pe Comisia de validare: previzibil, mandatul lui Liviu Dragnea a fost validat fără emoții, iar în Senat, Traian Băsescu îi trimisese Elenei Udrea o fotografie din sala de plen. Fostul președinte se simte la ca școală, în bancă. Asta i-a scris Elenei Udrea.

Dincolo de prima zi în Parlament, de culoarele pe care noii aleși s-au și rătăcit, râmâne însă de văzut ce activitate vor avea parlamentarii aleși: indiferent de partidul din care provin.