MENIU

Regele Mihai a murit la vârsta de 96 de ani. Programul provizoriu al funeraliilor

Regele Mihai
Stare Regele Mihai

Regele Mihai a murit, marți la ora 13, ora României, la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut de familia regală, potrivit Realitatea TV. Născut pe 25 octombrie 1921, Mihai I a fost suveran al României în perioada 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. Regele Mihai a murit. Miercuri vor fi deschise cărți de condoleanțe la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile. REALITATEA TV vă oferă IMAGINI LIVE AICI și REALITATEA.net vă oferă informații în timp real. 

Regele Mihai a murit, marți, a anunțat Casa Regală. Decesul Majestății sale a fost pronunțat la ora 13.00. Trupul Regelui va fi adus în România pe 13 decembrie și va fi depus la Castelul Peleș, apoi la palatul regal din București, timp de două zile. Înmormântarea va avea loc pe 16 decembrie la Curtea de Argeș.

"Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. (..) Începând de miercuri, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile", transmite Casa Regală a României.

Potrivit sursei citate, condoleanţe pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/.

"Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale", spune Casa Regală.

Miercuri va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Președintele Iohannis a fost înștiințat în timp ce se afla la un dejun cu ambasadorii statelor UE. Cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria regelui. 

 

Regele a murit la reședința sa privată din Elveția. ”La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța sa Regală, Principesa Maria.

În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. 

Rolul istoric al Regelui Mihai I al României 

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală”, a anunțat un comunicat al Casei regale.

Istoria unui suveran

Pe 20 iulie 1927, după decesul regelui Ferdinand, care era bunicul său, Mihai I a devenit rege al României. Asta întrucât tatăl său, Carol al II-lea, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune.

Din cauza vârstei lui Mihai (6 ani), prerogativele au fost asumate la acel moment de o Regență, în perioada 1927-1930. 

REGELE MIHAI A MURIT. Momentele-cheie ale unei VIEŢI EXTRAORDINARE, în IMAGINI 

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a conferit, pe 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Carol al II-lea a fost obligat să abdice, pe 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I.

Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost nevoit și el să abdice și să părăsească România. Cu pistolul pe masă, regele e ameninţat că, dacă nu renunţă la tron, o mie de studenţi aflaţi în închisoare, pentru că participaseră la un miting pro-monarhie, vor fi executaţi. Regele Mihai îşi pierde şi cetăţenia română, iar în perioada comunistă îi e interzis să revină în ţară.

După 1990, fostul Suveran a avut o relaţie destul de tensionată cu noile autorităţi de la Bucureşti. În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar fostul suveran e ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde e expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, când e întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.

Speriată de popularitatea Regelui, puterea de la Bucureşti îi interzice să mai revină în ţară. Mai mult, Ion Iliescu propune o lege prin care să se interzică pe viaţă intrarea în ţară a familiei regale. Ulterior, fostul suveran îşi recapătă cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine definitiv în ţară în 2001.

Zece ani mai târziu, Majestatea Sa era invitat în Parlamentul României, la o şedinţă solemnă. Trecuseră mai bine de 65 de ani de când se adresase ultima dată naţiunii. 

Emoționant. Ultima fotografie cu Regele Mihai  

Dintre hobby-uri, e bine cunoscută pasiunea Regelui Mihai pentru automobile. Le conducea cu plăcere şi chiar le repara cu minuţie. Pe post de mecanic avea un partener de nădejde în persoana Reginei Ana. 

Regele Mihai a cunoscut-o pe Ana Bourbon de Parma în 1947, la Londra, la nunta reginei Elisabeta a doua. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit. Regele Mihai şi Regina Ana au avut cinci fiice, Principesa Margareta, Principesa Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Anul trecut, în martie, a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Conform unui comunicat al Casei Regale, publicat pe 27 iunie 2017, "starea de sănătate a Majestatăţii Sale este fragilă".

Regele Mihai a murit! Casa Regală a anunțat ordinea la succesiune