MENIU

Redefinirea familiei în Constituție votată de Parlament, cu ajutorul PNL. USR a votat împotrivă

Redefinirea familiei în Constituție votată de Parlament, cu ajutorul PNL. USR a votat împotrivă

Inițiativa de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei care se formează prin căsătoria între un bărbat şi o femeie a trecut de Parlament, după ce senatorii au decis prin vot, cu 107 voturi ”pentru”, 13 ”împotrivă” și 7 abțineri, în favoarea proiectului. Inițiativa a trecut deja de Cameră, prin urmare, românii vor fi chemați la Referendum pe 7 octombrie pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu modificarea. Întregul parcurs legislativ al inițiativei care aparține Coaliției pentru Familie se regăsește aici. Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de cel puțin 91 de voturi, iar PSD și ALDE au 83 de voturi, dar voturi au venit de la tradiționaliștii din UDMR și PNL. Cei 13 senatori USR au votat împotrivă. Cu excepția USR, toate discursurile din plen au fost profund tradiționaliste, în favoarea modificării Constituției. Astfel, Titus Corlățean a menționat că în imnul României se invocă "oastea e creștină", iar o senatoare PNL a menționat că "era digitala face ca tradițiile sa fie uitate", dar și ”așa am văzut la mine în sat". 

Redefinirea familiei în Constituție a făcut un pas decisiv astăzi, la Senat, după ce la Cex-ul de la Neptun, pe 1 septembrie, PSD a decis calendarul în privinţa referendumului pentru modificarea în Constituţie a definiţiei căsătoriei.  ”Am mai vorbit despre referendum. Am dat un vot de asumare politică, de susținere a acestui obiectiv și am stabilit data pentru 7 octombrie. Mai trebuie dat votul în Senat”, a spus Liviu Dragnea.  

Votul din Senat a fost nominal. Au fost 107 voturi ”pentru”, 13 ”împotrivă”, 7 abțineri. Florin Câțu, Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu de la PNL s-au abținut de la vot, în timp ce toți senatorii USR au votat împotrivă. Florina Presadă, senator USR, a spus de la prezidiu, înainte de vot: „În 2018, fiți liberi! Iubiți cu ochii deschiși”. 

Discursurile de la dezbatere, profund tradiționaliste

Dincolo de vot, ce a uimit la dezbaterea de la Senat au fost discursurile politicienilor. 

Titus Corlățean(PSD) a avut un discurs pro-referendum, în care a menționat că ar trebui să ne gândim și la versurile imnului care spun” Și oastea e creștină”:

Suntem acuzati ca suntem homofobi? Oare? Eu nu am nicun fel de inhibitie sa abordez acest subiect. Am fost cu multi ani in urma impotriva incriminarii judecarii pentru persoanele care intretineau relatii intime cu persoane de același sex, in acea ședinta de Guvern care a abrogat articolul 200. Am am avut un cuvânt de spus de spus care poate a inclinat balanța(...) Și ar trebui să ne gândim și la vesurile care spun și ”oastea e creștină”. 

Șerban Nicolae(PSD) a susținut o pledoarie în care îndeamnă colegii să voteze ”pentru”, spunând că modificarea articolului are o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională.

”Eu cred că există Dumnezeu și eu cred că are un rol creator, eu nu cred într-o mare explozie. 3 miliarde de barbati fara femei nu pot procrea. 4 milarde de femei nu pot procrea fara barbati. Eu cred ca avem obligatia sa dam un vot pentru ceea ce orice român înțelege prin  noțiunea de familie și căsătorie. Am incercat sa inteleg opiniile celor care spun ca sunt de acord ca cuplurile de acelasi sex să poată adopta copii. Eu imi doresc sa nu existe copii abandonati, nu ar trebui ca raul unui copil sa fie satisfactia altuia. Eu cred ca trebuie sa dam un vot pentru ca referendumul să aibă loc pe 7 octombrie!”

Dar Șerban Nicoale nu s-a oprit: El a mai precizat, apoi:

“De aceea am zis că există o dimensiune religioasă. Nu cred că întâmplător primele cuvinte pe care le adresează orice copil şi persoană de care se simte cel mai apropiat este «mama»”, a continuat senatorul.

A luat cuvântul și senatoarea Nicoleta Pauliuc, de la PNL, care a menționat că va vota pentru inițiativă, și care a suprins prin abodarea sa:

Asa am vazut in copilarie, in satul natal, la parintii mei, la buncii mei(...)Avalanşa de informaţii oferite de era digitală face ca tradiţiile să fie uitate, modificate sau chiar abandonate. Tot mai des asistăm în public la contestarea unor obiceiuri adânc împământenite în conştiinţa neamului românesc, la devieri de la datini şi credinţe. Este datoria noastră să redăm demnitatea acestei instituţii fundamentale a oricărei societăţi: familia. Căsătoria nu exclude deloc alte forme de comuniuni, doar le separă. PNL doreşte stoparea declinului demografic şi poate fi realizat pe două căi: sprijinirea natalităţii şi reducerea emigraţiei”.

UDMR a luat cuvântul prin Cseke Attila care a precizat că că textul propus pentru modificare nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual, iar senatorii UDMR vor vota cum le dictează conştiinţa.

Totuşi, Cseke Attila a spus că există anumite deficienţe în formularea noului text, pentru că se pune semnul egal între căsătorie şi familie, ceea ce înseamnă că o mamă care îşi creşte singură copiii nu poate fi considerată o familie.

“Este un text care nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. Noi am analizat acest text propus. Toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia familiei, în sensul că aceasta să fie întemeiată între un bărbat şi o femeie. Există anumite deficienţe în formularea acestui text – se pune un semn de egalitate între noţiunea de familie şi căsătorie, ceea ce este greşti. Se încearcă inducerea ideii că, dacă nu eşti căsătorit, nu ai familie. Dacă o femeie îşi creşte singură copiii nu este o familie? Eu cred că este (...) Senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă. (...) Fiind aspecte care trebuie corectate, vor fi şi senatori UDMR care se vor abţine de la vot", a punctat în timpul dezbaterilor din plenul Senatului Cseke Attila”  

Vlad Alexandrescu, liderul de grup al USR a pledat pentru un vot împotriva inițiativei și a anunțat ca USR va vota împotrivă: ”Pentru USR este clar ca nu familia si traditiile conteaza pentru voi. L-ati amanat atata timp si il organizati acum ca sa distrageți atenția de la codul penal, de la legile justitiei. Voi aveti nevoie de un referendum inutil care să divizeze societatea”. 

Care a fost parcursul proiectului

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, anul acesta, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului.

Astfel, modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.

Cum votează PNL la Referendumul pentru Familie. Semnalul transmis de Orban

Ce spunea Orban de proiect

Totodată, liderul PNL Ludovic Orban spunea că nu le va impune membrilor de partid să voteze într-un anume fel la referendumul pentru familie, deşi PNL susţine organizarea acestuia, pentru că subiectul ţine de conştiinţă, iar fiecare va vota după cum îi dictează conştiinţa.

"Respingem orice politizare a acestui subiect. Este o iniţiativă cetăţenească semnată de trei milioane de cetăţeni români pe care îi respectăm ca şi opţiune. În ceea ce ne priveşte, noi am susţinut ideea acestui referendum. De altfel, a existat şi un protocol între BPN şi Coaliţia pentru Familie. Nu vom impune fiecărui membru al PNL să voteze într-un anume fel. Fiind o problemă de conştiinţă fiecare membru al PNL se va poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”, a declarat duminică preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

El a spus că cei care au iniţiat referendumul nu trebuie să uite că majoritatea PSD-ALDE a blocat adoptarea acestui proiect în Senat şi au refuzat să-l pună pe ordinea de zi, preferând în schimb să-l politizeze şi să-şi facă o campanie din el.

"Ceea ce trebuie să reţină iniţiatorii referendumului este că majoritatea PSD-ALDE a blocat adoptarea acestui proiect în Senat, unde deţin majoritatea şi unde au refuzat să îl pună pe ordinea de zi, preferând să politizeze acest subiect, să-şi facă o temă de campanie politico-electorală din el. Noi considerăm că acest subiect nu trebuie politizat, iar românii trebuie lăsaţi să îşi exprime propria voinţă la referendumul pentru definirea familiei tradiţionale”, a spus Orban.