MENIU

RĂZBOI PONTA-BĂSESCU pe tema nominalizării comisarului european

TENSIUNI ÎN UCRAINA. Băsescu: E vorba de infiltrări, nu o invazie, de trupe ruse ce nu au ciocniri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

UPDATE: Victor Ponta i-a dat replica preşedintelui Băsescu, cu privire la discuţiile despre nominalizarea comisarului european. 

Ponta a făcut precizări şi în privinţa comisarului european, după ce în presă a apărut şi numele Corinei Creţu, nominalizat alături de cel al lui Dacian Cioloş.

Declaraţiile premierului:

Pentru toţi cei care au o nelămurire în acest sens, România are un singur drept, acela de a nominaliza o persoană pentru funcţia de comisar european. Mai departe, cine e acea persoană şi portofoliul, revin domnului Jean Claude Juncker, conform tratatelor europene. Acesta a spus că nu acceptă să i se impună o persoană sau un portofoliu. Am avut mai mutle discuţii cu domnul Juncker, pentru ca România să aibă un portofoliu important. Cel mai important pentru mine ca premier e ca România să aibă un portofoliu serios, important, prin care să sprijine interesele regionale şi europene.

Am avut o singură discuţie, cu mult timp în urmă, cu Traian Băsescu despre Cioloş. Prima propunere a fost de a păstra portofoliul lui Dacian Cioloş, pe agricultură. Juncker mi-a comunicat că păstrarea portofoliului este imposibilă, pentru toate ţările. Eu ştiu despre cine este vorba, dar este normal să aştept ca decizia domnului Juncker să fie anunţată oficial, săptămâna viitoare, după care se va trece la audierile în Parlamentul naţional.

Vă pot preciza că este nominalizată şi o femeie. Dacă nu putem prelua portofoliul lui Dacian Cioloş, pentru agricultură, am propus şi o femeie, pentru un alt portofoliu.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor, potrivit mediafax.ro.

Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, referitor la nominalizările transmise pentru funcţia de comisar european, că există "o problemă cu respectarea legislaţiei interne", care prevede informarea Parlamentului cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE.

"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.

Cioloş şi Creţu - nominalizările pe care le-ar fi trimis Guvenul pentru funcţia de comisar - surse

Dacian Cioloş şi Corina Creţu ar fi cele două nominalizări pentru funcţia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale pentru MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 31 iulie , agenţiei MEDIAFAX că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Mai multe articole despre:
Bruxelles Traian Băsescu comisar european