MENIU

Rareş Bogdan: "Asistăm la un ruso-maidan în desfăşurare în Republica Moldova"

<p>Rareş Bogdan</p>

Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii "Jocuri de putere", a comentat la Realitatea TV situaţia în care se află în prezent Republica Moldova. Liderul PLDM, fostul premier moldovean Vlad Filat, a rămas fără imunitate parlamentară, fapt ce permite o eventuală arestare a sa.

"Ceea ce se întâmplă la Chişinău era previzibil. Noi am discutat la  'Jocuri de putere', la Realitatea TV, din păcate cred că singura televiziune care a discutat despre acest ruso-maidan, pe care îl pregătesc acolo Igor Dodon, de la partidul socialiştilor, cu Renato Usatîi, de la Partidul Nostru, şi iată că el este în plină desfăşurare. În urmă cu puţin timp, Renato Usatîi a anunţat că dă recompensă un Mercedes poliţistului care îl arestează pe Vlad Filat, ceea ce îmi arată foarte clar că acolo, partida rusă este cât se poate de activă, încât să pună stăpânire total pe Republica Moldova, ceea ce îmi dă, ca român, pentru fraţii noştri de dincolo de Prut şi pentru tot spaţiul unde locuiesc români, o chestiune de îngrijorare foarte serioasă", a explicat Rareş Bogdan la Realitatea TV.

În opinia realizatorului Realitatea TV, "asistăm la un ruso-maidan în desfăşurare în Republica Moldova; după modelul euromaidan, ruşii încearcă o contraofensivă". În acest context, el şi-a exprimat speranţa că "partidele politice şi instituţiile din România să fie mai atente la ce se întâmplă în spaţiul dintre Prut şi Nistru în perioada următoare".

"Că vor unii sau nu vor, acolo se află populaţie românească majoritară, se află români abandonaţi printr-o nenorocire a istoriei în faţa tăvălugului rus şi nu putem să fim la fel de impasibil, să ne preocupe mai mult ce se întâmplă în Siria, decât ce se întâmplă în Republica Moldova. În acest moment, România trebuie să fie cu ochii pe Republica Moldova şi sunt absolut convins că în dicuţiile de la Bruxelles, domnul Klaus Iohannis va discuta această chestiune. Din păcate, domnia sa nu are cum să iasă public să susţină o implicare sau să fie foarte vocal în problema asta, pentru că automat vom fi acuzaţi de implicare în treburile interne ale altui stat", a afirmat Rareş Bogan.

Referitor la acuzaţiile pe care procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, i le aduce lui Filat, Rareş Bogdan a afirmat că acestea sunt "cel puţin ciudate", iar "dosarul este o invenţie".

"Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a venit cu acuzaţii cel puţin ciudate. Să fim serioşi: niciodată un om de afaceri nu va da 60 de milioane de euro pentru a fi numit consul onorific al unei ţări. Este o aberaţie de la cap la coadă. Asta nu însemană că miliardul de euro dispărut din băncile moldoveneşti, respectiv concesionarea Aeroportului din Chişinău unei firme din Rusia ar fi o chestiune legală. Vlad este departe de a fi un înger. Probil este un Adrian Năstase al Republicii Moldova. Dar, aşa cum la Adrian Năstase trebuie să-i vedem calităţile şi în primul rând accesul nostru în NATO şi, mai ales, pregătirea accesului către UE, aşa trebuie să vedem şi la Vlad Filat: politicile sale sunt clar proocidentale, provestice, proamericane", a arătat Rareş Bogdan.

"Nu sunt neapărat un susţinător al lui Vlad Filat, dar între Vlad Filat, Renato Usatîi şi Igor Dodon, îl aleg de zece ori pe Vlad Filat, pentru că face parte din ceea ce înseamnă partida prooccidentatală, proatlantică", a subliniat Rareş Bogdan.

Parlamentul moldovean a votat joi, 15 octombrie, pentru ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM). Pentru ridicarea imunităţii lui Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.