MENIU

Rovana Plumb rămâne preşedinte interimar al PSD, a decis Biroul Permanent al partidului

<p>Rovana Plumb&nbsp;</p>

Rovana Plumb rămâne preşedinte interimar al PSD. Decizia a fost luată, miercuri, de Biroul Permanent al partidului. Plumb va fi preşedinte interimar până la viitorul congres al partidului.

Update 20.00: Primul ministrul Victor Ponta a declarat miercuri că decizia, luată în unanimitate de BPN, ca Rovana Plumb să fie președinte interimar al PSD demonstrează că partidul este unit.

''Înseamnă că PSD este unit ca întotdeauna și cei care sperau să se întâmple ceva iar au rămas fără...'', a spus Ponta, la finalul BPN, conform Agerpres.

Primul ministru a transmis un mesaj PSD și a arătat că va susține ''din toată inima'' noua sau noul președinte al partidului.

"Voi susține noua sau noul președinte din toată inima. Le mulțumesc și sunt mândru și am încercat să-mi fac datoria față de ei (n.r — PSD) și față de România cât am fost și sunt prim-ministru", a precizat Ponta.

Update 18.30: BPN al PSD a desemnat-o, miercuri, în unanimitate, pe Rovana Plumb drept preşedinte interimar al partidului. Întrebat, după şedinţa BPN, despre faptul că decizia a fost luată în unanimitate, Victor Ponta a spus că aceasta înseamnă că PSD este un partid unit.

Update 17.00: Victor Ponta câştigă bătălia în PSD şi îşi impune voinţa. Potrivit unor surse social democrate, Rovana Plumb rămâne preşedintele interimar al PSD până la congresul partidului. Decizia a fost luată în urmă cu puţin timp în şedinţa Biroului Permanent.

Update 16:20: Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat miercuri că Liviu Dragnea nu are nicio calitate în partid să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei Plumb la conducerea formațiunii.

"Dragnea nu are nicio calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei. Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nicio funcție. Dacă mergem după statut, și eu sunt important că am fost socrul președintelui", a afirmat Ilie Sârbu, înainte de ședința BPN al PSD.

În context, el a subliniat că nu are sens organizarea unui Comitet Executiv al formațiunii.

"Nu are sens CEx. BPN-ul a stabilit. CEx să mai facă? Întotdeauna vor fi păreri, cel care decide e BPN-ul. Sunt unii care spun că Rovana nu e potrivită. Sunt opinii. În afară de opinia cu domnul Dragnea, nu am auzit altele. Congresul este stabilit de Consiliul Național", a afirmat Sârbu. "Oamenii pleacă în concediu, oamenii și-au cumpărat bilete din timp, vedeți dumneavoastră vreun congres reușit, acum, vara", a mai spus liderul senatorilor social-democrați.

Update 14:50. La şedinţa PSD participă şi Ion Iliescu, pentru prima dată anul acesta. Ultima dată  a participat la o reuniune a partidului în toamna anului trecut.

Update 14.30 Victor Ponta a ajuns la sediul PSD în jurul orei 14:30, spunând că nu a venit ca să îşi ia scaunul, adăugând că a eliberat şi biroul:

"Nu mai sunt preşedinte, nu ma întorc să imi iau scaunul, am şi eliberat biroul, îl voi sprijini pe colegul sau colega pana la Congres. Am vorbit cu colegii şi cred că dupa discuţiile din BPN să ne întalnim mai repede, în CExN", a spus Ponta.

Întrebat care este motivul pentru care a fost grăbită reuniunea CExN, în condițiile în care aceasta urma să aibă loc săptămâna viitoare, Ponta a afirmat că trebuie stabilit cine conduce PSD. "Să stabilim cine conduce PSD și să ne vedem de treabă că avem de guvernat și mai sunt lucruri importante până la rectificarea bugetară", a răspuns premierul.

La ședința BPN a venit și președintele de onoare al partidului, Ion Iliescu.

Update 14: 20 Marian Oprişan a precizat că este multă agitaţie în partid şi a afirmat că formațiunea social-democrată are nevoie de liniște.  Mai mult, acesta a anunţat că o susţine pe Rovana Plumb la şefia PSD:

"Eu cred că ne agităm prea tare. Am văzut într-adevăr mulți agitați în această perioadă. Eu cred că Partidul Social Democrat are nevoie de liniște, are nevoie să-și ducă, prin intermediul coaliției la guvernare, promisiunile față de cetățenii României la capăt. Astăzi vom discuta despre conducerea interimară a partidului, despre obiectivele guvernării în această vară până în septembrie, la începutul sesiunii parlamentare", a declarat Oprișan, miercuri, înainte de ședința Biroului Permanent Național al PSD.

Întrebat de jurnaliști în privința rămânerii Rovanei Plumb la conducerea interimară a PSD, Oprișan a răspuns: "Eu cred că Rovana Plumb este o soluție până la Congresul PSD".

Liviu Dragnea și Rovana Plumb au renunțat la unitatea PSD pe care au tot declarat-o public, recurgând la atacuri reciproce după ce Ponta a renunțat la șefia PSD. Fiecare duce o campanie proprie al cărui scop este câștigarea primei funcții în partid.

Astfel, Dragnea a declarat că funcţia de preşedinte interimar, pe care ar ocupa-o în continuare Rovana Plumb după "demisia" lui Victor Ponta de la şefia PSD, nu există în partid, ci doar un "loc gol" în privinţa căruia trebuie să decidă Comitetul Executiv PSD, scrie Mediafax. În replică, Rovana Plumb revine cu un atac care este direcționat către Dragnea, spunând că "trebuie sa actionam si in continuare ca o echipa - nu sa ne atacam unii pe altii".

"PSD nu este un partid care poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid aşezat. Acum este nevoie de o legitimare în Comitetul Executiv Naţional. Nu există nimeni în funcţia de preşedinte interimar, deci noi nu avem preşedinte interimar, avem preşedinte care şi-a dat demisia şi este un loc gol", a spus Liviu Dragnea. El a arătat că, cel mai târziu săptămâna viitoare, ar trebui să aibă loc o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD.