MENIU

Iohannis, primit la Casa Albă. Trump: "Susţinem lupta anticorupţie. Ştim ce se întâmplă în România"

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, Klaus Iohannis fiind primul lider din Europa de Est, primit de noul preşedinte american. În conferinţa comună, Donald Trump a subliniat că parteneriatul dintre România şi SUA este unul foarte important, a ţinut să aprecieze contribuţia României în lupta împotriva terorismului, cei 2% direcţionaţi către bugetul NATO, precum şi faptul că avem trupe trimise în Afganistan. Totodată, preşedintele american a ţinut să laude stilul de conducere al Klaus Iohannis şi a completat că Statele Unite ştiu ce se întâmplă în România şi totodată, susţin lupta anticorupţie. Nu în ultimul rând, Trump a mai spus: "Preşedintele Klaus Iohannis are susţinerea noastră". Şeful statului român se află de mai multe zile în vizită în SUA, el întâlnindu-se deja cu şeful CIA şi cu congresmani americani.

Redăm cele mai importante declaraţii ale lui Donald Trump:

"Va multumesc ca ati ajuns aici, este o onoare sa va primesc aici. Relatia dintre cele doua tari ale noastre incepe cu doua secole in urma, dar parteneriatul nostru dateaza de peste 20 de ani. M-am intors dintr-o calatorie istorica in Europa şi Orientul Mijlociu. M-am adresat a peste 50 de lideri din lumea araba, jucatori cheie au fost de acord sa nu mai sustina terorismului. Qatar a fost din păcate, un finanţator al terorismului. Impreuna cu secretarul de stat Rex Tillerson, a venit timpul sa cerem Qatar sa nu mai finanteze terorismului. Vreau sa cer tuturor sa nu mai finanteze terorismul. Nu mai invătati alti oameni să ucidă oameni. Opriţi predarea urii, opriţi uciderile. Cerem Qatar sa facă mai mult. Vreau sa multumesc poporului roman pentru tot ce a facut pentru a contribui la lupta impotriva amenintarii terorismului. Au problemele lor, au evoluat foarte mult. Romania e un membru valoros al coalitiei in lupta impotriva ISIS. Multi dintre cetatenii dvs au platit cu viata si americanii onoreaza sacrificiul lor. Romania a crescut cheltuielile militare la aproape 2% din PIB. Speram ca si alte natiuni sa urmeze exemplul Romaniei. Incep sa vina bani catre NATO, alte tari incep sa-si dea seama ca e timpul sa contribuie. Sunt un avocat al intaririi aliantei NATO printr-o mai mare responsabilitate a statelor membre. Aplaud curajul dvs, eforturile dvs de a lupta impotriva coruptiei si de a proteja statului de drept. E nevoie sa cream un mediu in care comertul sa infloreasca si cetatenii sa prospere. Viitorul relatiilor dintre Romania si SUA e foarte luminos Imi doresc sa intarim alianta noastra cu tara dvs si legaturile dintre cele doua popoare."

 Klaus Iohannis: 

"Va multumesc pentru invitatia de a fi aici, va multumesc pentru cuvintele dvs. Sunt foarte bucuros ca am avut o intrevedere foarte buna, datorita stilului dvs de conducere, si faptului ca avem un parteneriat de peste 20 de ani. Acest parteneriat trebuie sa continue. Domnule preşedinte, ati menţionat terorismul. Sunt foarte multumit ca datorita calitatilor dvs de lider, NATO a decis sa lupte impotriva terorismului. Trebuie sa purtam impreuna povara in cadrul NATO Romania e foarte constienta de faptul ca suntem in est si ca ne bazam foarte mult pe parteneriatul cu dvs pentru ca nu putem sa rezistam acolo fara SUA, nu putem rezista acolo singuri. Cred ca e in interesul dvs dl presedinte sa aveti un partener puternic in UE. Legatura transatlantica sta la baza civilizatiei occidentale NATO si UE nu trebuie sa fie in concurenta, ci trebuie sa colaboreze, pentru a face si NATO si Europa mai puternice. Am decis ca parteneriatul nostru sa fie mai puternic, mai bun, si acest lucru va duce la un schimb mai accentuat din punct de vedere economic". 

Întrebări: 

Există înregistrări ale conversaţiilor cu James Comey?

Donald Trump: O sa vă spun intr-un viitor apropiat. Vom continua să conducem aceasta tara, vrem sa ne gandim la probleme, Coreea de Nord, Orientul Mijlociu. Ieri s-a demonstrat ca nu a fost niciun fel de obstructie, de intelegere. A fost o scuza de democratilor ca au pierdut alegerile. James Comey a confirmat ce am spus eu.

Acum câteva săptămâni preşedintele Trump a fost la Bruxelles şi a spus că ţările ar trebui să se revanşeze pentru faptul că până acum cu au contribuit cu 2% la procentul pentru Apărare. Sunteţi de acord cu asta?

Iohannis: Am fost la Bruxelles, am ascultat discursul preşedintelui Trump şi mi-a plăcut. Pentru că NATO este până la urmă o alianţă miliară, iar acestea au nevoie de bani. NATO este cea mai puternică de până acum, iar la asta trebuie să contribum. Dacă suntem în această alianţă, trebuie să împărţim responsabilităţile. Trebuie să facem asta, nu ca scop în sine, ci pentru a rămâne puternici şi pentru a ne apăra poporul. Trump:  Da, am spus acest lucru (...) poate ar trebui o să plătiţi o parte sau chiar toţi banii din anii anteriori. Multe state privesc Rusia ca pe o ameninţare.

Vă angajaţi că SUA va acţiona sub incidenţa articolului 5 dacă vreuna dintre statele din flancul estic se va afla sub agresiune miliară?

Donald Trump: Da, SUA sunt angajate conform articolului 5 şi vor acţiona în consecinţă.

Există o posibilitate ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver?

Iohannis: Această problemă ar trebui să fie una dintre cele care vor trebui discutate.

Domnule preşedinte Trump, aţi menţionat lupta anticorupţie din România. Acum vedem că lupta anticorupţie şi eforturile de a consolida litera legii sunt şubrezite de unii politicieni autohtoni. Va susţine adminsitraţia dumneavoastră lupta anticorupţie din România?

Trump: Susţinem această luptă anticorupţie, dar şi pe preşedintele dumneavoastră. Este foarte popular, foarte puternic, va câştiga această luptă.

UPDATE 21.47. Din moment în moment, cei doi şefi de stat urmează să înceapă conferinţa de presă. Casa Albă transmite live, aici, declaraţiile, în direct:


UPDATE 21.00: Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă şi a fost întâmpinat de preşedintele american Donald Trump. Iată primele discuţii dintre cei doi.

"Sunteţi aliaţii noştri. Vă mulţumesc că sunteţi aici. Onoarea este de partea mea. Sunteţi o ţară minunată, avem o relaţie care devine din ce în ce mai bună", a spus Donald Trump.

În replică, Klaus Iohannis a declarat că este o onoare pentru el să fie primit la Casa Albă: "Abia aştept să vorbim despre parteneriatul nostru". 

Preşedintele Klaus Iohannis a postat trei fotografii pe pagina sa de Facebook, de la întâlnirea cu preşedintele american. 

Redăm, în continuare, programul pe care îl va avea preşedintele Klaus Iohannis, în Statele Unite, după ora României, potrivIt Administraţiei Prezidenţiale. Din delegaţia care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis fac parte: George Maior, ambasadorul României în SUA, consilierii preşedintelui, Andrei Muraru şi Bogdan Aurescu, dar şi Eduard Hellvig, directorul SRI.

Update 20:45 După întâlnirea cu Rex Tillerson, Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă în care anunţă că oficialul american a subliniat importanța vitală a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a apreciat progresele României în lupta anticorupție:

"Secretarul de stat Tillerson a mulțumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar și ca Aliat NATO, recunoscând importanța vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupție și în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune", arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Oficialul american a exprimat și angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România.

Potrivit Administrației Prezidențiale, întrevederea a prilejuit o discuție aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, cu accent pe posibilitățile de acțiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securității regionale.

"Președintele României a evidențiat, în context, faptul că una dintre prioritățile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relației transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât și Parteneriatului Strategic cu SUA", precizează Administrația Prezidențială în comunicat.

De asemenea, cei doi oficiali au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.

Administrația Prezidențială subliniază că o atenție specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice și tematicii securității energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puțin dependente state din acest punct de vedere, cu potențial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre și prin proiecte de interconectare, furnizor regional.

19:40: Întâlnire cu Rex Tillerson, Secretar de Stat

 

21:00: Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, Casa Albă, North Entrance Hall

21:05: Semnarea în Cartea de Onoare, Roosevelt Room

21:10: Convorbiri tete-à-tête cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, Biroul Oval

21:20: Convorbiri oficiale cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, Cabinet Room

21:45: Conferinta de presă comună Donald Trump - Klaus Iohannis, in Rose Garden

22:05: Plecare de la Casa Albă - Președintele României este condus de către Presedintele SUA, Casa Albă, North Entrance

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă la ora locală 14.00 (21.00, ora României). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale care vor dura până la ora 15.05. 

Președintele Klaus Iohannis și omologul său american, Donald Trump, vor susține vineri o declarație comună de presă la Casa Albă.

Potrivit agendei președintelui Iohannis, declarația de presă comună va fi susținută la finalul întrevederii celor doi șefi de stat, la ora locală 14.45.(21.45, ora României)

"Este o întâlnire extrem, extrem de importantă și, pe bună dreptate, lumea are așteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun  cu președintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund. Cu siguranță vom discuta despre problemele de securitate pe flancul estic, ca și despre probleme economice. Avem nevoie, în continuare, de investitori americani și multe alte lucruri care sunt și pe agenda mea și pe agenda președintelui Trump", a declarat Iohannis, înaintea întâlnirii de vineri de la Casa Albă.

Președintele Iohannis a scris pe Facebook că discuțiile vor viza aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și SUA.

Prima întâlnire Iohannis-Trump a fost acum două săptămâni, la summitul NATO de la Bruxelles. Liderul de la Casa Alba le-a cerut membrilor NATO să-și onoreze obligațiile financiare față de Alianță, sugerând că unele țări contribuie prea puțin și SUA prea mult, ceea ce, în opinia sa, nu este corect față de contribuabilii din SUA. România alocă din acest an 2% pentru Apărare.