MENIU

Premierul danez Mette Frederiksen a demisionat, deși a câștigat alegerile: „Am avut ani foarte dificili în calitate de prim-ministru”

Prim-ministrul social-democrat danez Mette Frederiksen, care a câştigat la limită alegerile generale de marţi, a declarat că şi-a prezentat miercuri demisia reginei şi va începe să analizeze posibilitatea de a forma o coaliţie de centru.

Blocul de stânga, din care face parte şi partidul social-democrat al lui Frederiksen, a obţinut 90 de locuri, cea mai mică majoritate posibilă în parlamentul de 179 de locuri, în timp ce blocul de dreapta a obţinut 72 de locuri, iar un partid centrist nou format a obţinut 16 locuri.

Frederiksen a făcut campanie pe tema necesităţii unei coaliţii largi care să depăşească diviziunea tradiţională stânga-dreapta, argumentând că unitatea politică este necesară într-o perioadă de incertitudine internaţională.

„Am avut ani foarte dificili în calitate de prim-ministru. Mai întâi pandemia, acum inflația. Totul indică faptul că guvernul nu va putea trece prin realegeri", a declarat Frederiksen, care se află la conducerea guvernului danez din 2019, citată de Associated Press.

Mai multe articole despre:
danemarca premier demisie