MENIU

Ce notă dă premierul Cioloş Guvernului, la 6 luni de guvernare: "Cu indulgenţă..."

Premierul României s-a aflat, joi seară, faţă în faţă cu jurnalistul Rareş Bogdan, la Realitatea TV, unde a vorbit despre bilanţul celor şase lui de guvernare ale Guvernului Cioloş, dar şi despre principalele probleme ale ţării, în această perioadă.

Dacian Cioloş a analizat principalele provocări cu care s-au confruntat miniştrii Guvernului său, la şase luni de la începerea mandatului său de premier, la Realitatea TV, la emisiunea Jocuri de Putere.

Întrebat de jurnalistul Rareş Bogdan ce notă ar da guvernului său, la bilanţul de şase luni, premierul Cioloş a explicat că, dacă ar fi să se raporteze la "aşteptările personale", ar spune, "cu indulgenţă, un 7", explicând mai apoi care au fost unele dintre capitolele la care guvernul său s-a descurcat cu brio şi care au fost capitolele la care, din păcate, nu s-a întâmplat nimic.

"Am miniştri de care sunt mai mulţumit decât de alţii, nu judec calităţi profesionale, ci calităţi în poziţia de ministru. Unii dintre ei au şi plecat, pe alţii îi urmăresc atent. Va mai urma o evaluare în iunie, cred că sunt unele domenii unde se putea face mai mult şi sper ca după iunie să ne angajăm în livrarea de rezultate.

Ministrul Cristiana Paşca Palmer ştiţi că a fost foarte atacată la început. A venit din exterior şi i-au trebuit cam două luni să înţeleagă cum stau lucrurile, apoi a început, în mod structurat, să livreze. A comunicat mai puţin bine la început, dar pe parcurs a fost tot mai bine. Acum suntem în proces de finalizare a recrutării unui nou manager la Romsilva, am modificat o parte din legislaţie lăsată neclară din anii trecuţi, a clarificat derularea unor programe de mediu, cu Rabla Plus, cu idei de a susţine financiar şi automobile electrice, programul Casa Verde, programele de administrare a ariilor verzi protejate, parcul natural Văcăreşti din Bucureşti... sunt lucruri care se văd.

Raluca Prună nu e o surpriză, o cunosc şi ştiam ce poate. Şi-a asumat cu curaj o chestiune deliată, un ministru al Justiţiei care trebuie să fie echilibrat, dar să apere statul de drept. A gestionat forte bine inclusiv chestiunea cu decizia CCR în privinţa interceptărilor, plus recrutarea procurorilor, fără scandaluri, fără dispute, fără contestaţii.

Dl. Curaj a făcut multe lucruri pe partea de cercetare, a venit cu multe idei noi, aştept mai multe pe învăţământ preuniversitar şi la învăţământ profesional, astăzi a venit cu un document de lucru care va sta la baza legislaţiei. Nu am fost la fel de mulţumit pentru chestiunea tratării plagiatelor şi şcolilor doctorale. Aştept până la începutul lunii iunie şi atunci vom lua decizii. Altfel există riscul de a pierde complet credibilitatea sistemului doctoral din România."

În privinţa fostului management al companiei Tarom şi situaţia în care se află compania, Premierul Cioloş a precizat, la Realitatea TV: "(...)Pe lângă Heinzmann, au apărut tot felul de sinecuri, apoi s-a produs o adaptare la stilul românesc de a conduce, modul cum au fost tratate acolo anumite probleme nu au ţinut de managementul bun. Taromul trebuie redresat, trebuie să vedem cum îşi poate recâştiga un potenţial de piaţă pe care l-a avut şi pe care l-a pierdut. Putea profita de scăderea costului carburanţilor, de faptul că se cer foarte multe zboruri, vedeţi că au intrat companii lowcost care merg foarte bine. Urmează să vedem dacă Tarom-ul poate funcţiona ca atare sau îi trebuie parteneriate. Trebuie venit cu un management nou, gândite investiţii şi apoi, pe baza unei analize de piaţă, să ajungem la concluzii. E un brand, dar şi-a pierdut din strălucire mult."

Premierul a explicat şi ce îi reproşează ministrului Costescu, explicând că nu consideră că a fost restructurată cum ar fi trebuit CNADNR.

"Faptul că nu s-a dus mai departe cu noua conducere din vârful CNDNR - asta îi reproşez lui Costescu. Eu, personal, constat că e o structură greu de restructurat, e o companie care a fost gândită complex şi complicat, gestionează şi drumuri naţionale şi autostrăzi, şi investiţii şi mentenanţă, fără competenţe specifice. Nu mi-am pierdut speranţa, dar mă gândesc tot mai serios la alternative, dacă vrem autostrăzi în următorii ani, trebuie să ne asumăm instituţii mai clare, mai suple...

Portul Constanţa, şi acolo există o rezistenţă la schimbare. Managementul actual îşi va termina mandatul în cursul acestui an, i-am cerut ministrului să recruteze un nou manager. Sunt lucruri care nu sunt încă clare, legat de modul cum s-au negociat mai multe contracte, cum se folosesc resursele şi terenurile care sunt acolo. Vrem să venim cu un concept de urmărire a performanţei acestor companii.

Am refuzat să aprobăm proiecte de buget şi am cerut documente despre ce se află în spate.
 
Sunt deja contracte semnate, altele vor fi semnate, până la finalul anului vom finaliza studiul de fezabilitate pe Piteşti Sibiu, pe Lugoj-Deva, loturile doi şi trei. Eu vreau să facem lucrurile progresiv, consistent, să lăsăm în spate lucruri bine făcute", spune Cioloş, despre autostrăzile care se vor construi.