MENIU

Ponta renunță la un consilier, după ce ar fi fost vehiculat că ar fi un apropiat al lui Omar Hayssam

Premierul Victor Ponta a semnat o decizie prin care a fost retrasă, la cerere, calitatea de consilier onorific al prim-ministru pe care o deținea Ion Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată, în Monitorul Oficial, pe 20 mai, la câteva zile după ce au apărut în presă informații privind legătura acestuia cu Omar Hayssam, dar și despre posibile fapte de corupție.

Ion Marcel Ciolacu nu mai este consilierul onorific al premierului, însムmai are o funcție, cea de secretar al Camerei Deputaților, fiind deputat PSD de Buzău. Mai mult, acesta a anunțat în presă că este susținut de Victor Ponta pentru candidatură în tandem cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la șefia PSD Buzău. Potrivit presei locale, șansele sale ar fi foarte mari mai ales că beneficiază și de susținerea totală a lui Constantin Boscodeala, primarul Buzăului și actualul șef al PSD Buzău. Dacă s-ar fi aplicat rezoluția adoptată de PSD potrivit căreia niciun lider PSD condamnat nu-și poate păstra funcțiile în partid, locul de șef PSD Buzău ar fi trebuit să fie liber. Reamintim că Boscodeala a fost condamnat, în 10 februarie, în prima instanță, la cinci ani de închisoare, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei clubului de fotbal Gloria Buzău, potrivit HotNews.ro.
 
În cursul lunii mai, în presă au apărut fotografii cu Ciolacu alături de Omar Hayssam făcute la o partidă de vânătoare organizată de Direcția Silvica Buzău. În plus, există informații potrivit cărora Ciolacu apare pe o lista de datornici a lui Hayssam. La începutul anilor 2000, Hayssam l-ar fi împrumutat cu 200 de milioane de lei vechi. În 2005, Ciolacu a fost numit prefect de Buzău.
 
În 2007, având și susținerea lui Boscodeala, Ciolacu a fost numit director executiv al SC Urbis Serv SRL, companie controlată de municipiul Buzău. Pe numele acestuia și având această funcție a fost întocmit un dosar penal. Un raport al Curții de Conturi, din iunie 2009, arată că societatea a fost prejudiciata cu circa 5 milioane de lei, fiind semnate fără bază legală a unor situații de plată. Totul a pornit de la un contract, din iunie 2007, încheiat de Urbis Serv cu primăria municipiului Buzău pentru execuția de lucrări și amenajări străzi și trotuare de 9,85 milioane lei. Imediat, Urbis Serv a încheiat în mod ilegal un contract pentru aceleași lucrări cu o altă firmă, Mecan Construct Să Patarlagele, fără a se specifică vreo valoare. Astfel, URBIS Serv s-a transformat în intermediar între primărie și Mecan Construct, o firmă care aparține unui om de afaceri controversat Dumitru Dobrica. După aceea au început să fie semnate semnate situații de plată pentru acele lucrări, însă la valori supraevaluate, rezultând un prejudiciu de 4,83 milioane de lei. Curtea de Conturi a constatat că pentru utilajele folosite de Mecan Construct au fost semnate documente care arătau că acestea lucrau câte 30 de ore pe zi. Mai mult, lucrările nici măcar nu au fost recepționate.
 
Situațiile de plată au fost semnate de Ciolacu, acesta având funcția de director executiv al Urbis Serv în perioadă 1 mai 2007-1 iulie 2008 și de Petre Emanuel Neagu, actual șef interimar al Consiliului Județean Buzău. Practic, pe 1 iulie 2008, Ciolacu a fost urmat în funcția de director executiv de Petre Emanuel Neagu. Raportul Curții de Conturi a fost trimis organelor de anchetă, iar în 2009 a fost întocmit dosar penal, Marcel Ciolacu fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals și asocierea în vederea săvârșirii unei infracțiuni. În 2010, IPJ Buzău a trimis dosarul la DNA Ploiești, însă de atunci și până acum nu s-a mai întâmplat nimic cu acesta.