MENIU

Parlamentul, sesiune extraordinară pentru Codul Fiscal. PSD a stabilit data dezbaterii

Social democraţii s-au decis: vor sesiune extraordinară pentru codul fiscal între 24 şi 26 august. Cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare va fi însă respinsă. Decizia finală în privinţa perioadei în care se va desfăşura sesiunea extraoridnară va fi luată în şedinţa liderilor Coaliţiei de guvernare care are loc la această oră.

Liderii PSD au stabilit să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului în perioada 24-26 august, pentru dezbaterea şi adoptarea Codului Fiscal, retrimis deputaţilor şi senatorilor de preşedintele Klaus Iohannis. Concret, pe 24 august, proiectul ar urma să ajungă pe masa senatorilor, iar pe 25 şi 26 la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, 22 iulie,  la începutul şedinţei de Guvern, că vrea sesiune extraordinară a Parlamentului pentru Codul fiscal.

"Până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vreau să readoptăm Codul fiscal pentru că este un Cod discutat cu mediul de afaceri, este un Cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului, în unanimitate, chiar dacă unii uită acum ce au votat acum trei săptămâni. E un Cod forte bun, ne ajută să dezvoltăm economia românească, ne ajută să avem bani la fondul de pensii. La 1 septembrie trebuie să îl avem în vigoare, pentru România, nu pentru guvernul actual", a declarat Guvern.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

De asemenea, preşedintele Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că proiectul Codului fiscal este susţinut în forma adoptată de Parlament, iar modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare va fi comunicată de premierul Victor Ponta.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, ministrul Finanţelor a spus că nu a reuşit să discute cu preşedintele, ci doar cu echipa sa, şi susţine în continuare că noul Cod Fiscal aduce doar beneficii, în ciuda criticilor aduse inclusiv de Comisia Europeană.

Klaus Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament