MENIU

Opoziția, declarații contradictorii despre Codul Administrativ

Codul Administrativ va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean, a declarat joi liderul grupului UDMR de la Camera Deputaţilor, Attila Korodi. Deputatul PNL Victor Paul Dobre este de părere că proiectul aşa cum a fost prezentat iniţial era mult mai bun decât cel care a intrat în dezbaterea parlamentară. Eugen Tomac, de la PMP, susține că partidul său va contesta la CCR Codul, pe care-l numește ”antiromânesc”.

Attila Korodi a declarat, la dezbaterile pe proiectul Codului administrativ în plenul Camerei Deputaţilor, că ”ne aflăm într-un moment de cotitură pentru administraţia publică locală din România. Avem în faţă un Cod administrativ al cărui impact va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean. Avem în faţă un proiect de lege care ne apropie mai mult de ceea ce reprezintă statul în secolul 21, administraţia locală din România va deveni mai modernă, apropiată de cetăţean, mai eficientă în soluţionarea problemelor de zi de zi ale oamenilor. (...) Datorită contribuţiei tuturor partidelor parlamentare am reuşit să îmbunătăţim, să completăm, să votăm forma iniţială a propunerii. Avem în faţă o lege care este mult mai reprezentativă pentru o democraţie europeană, atât prin conţinutul ei, cât şi prin modul în care a fost concepută".

El a adăugat că UDMR va susţine acest Cod administrativ, deoarece aduce îmbunătăţiri majore în numeroase domenii.

PSD şi ALDE au destructurat o zonă extrem de sensibilă - funcţia publică, a declarat joi deputatul PNL Victor Paul Dobre.

"Astăzi începem dezbaterea uneia dintre legile cele mai importante pentru funcţionarea ţării. Dincolo de toate sistemele, administraţia publică atât centrală cât şi locală este structura de rezistenţă a statului român. După 1989, au fost adoptate succesiv o serie de legi care au modificat administraţia faţă de vechiul sistem socialist-comunist", a spus Dobre, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe marginea proiectului Codului administrativ.

În opinia sa, proiectul, aşa cum a fost prezentat iniţial, era mult mai bun decât cel care a intrat în dezbaterea parlamentară. Cu toate acestea, Dobre spune că proiectul reprezintă "un pas înainte datorită aportului adus de aleşii locali".

Eugen Tomac susține căasistăm la un blat naţional. Ceea ce se întâmplă la ora actuală este o chestiune cât se poate de clară, şi anume există o înţelegere pentru ca Parlamentul să dea astăzi un vot prin care aleşii locali să aibă un alt statut decât ceilalţi cetăţeni. Am înţeles că se justifică oboseala de aici din plen cu privire la rolul pe care îl avem ca Parlament - nu înţelegem că funcţia de demnitate publică, de ales, este o onoare pe care ne-o oferă societate. Vrem pensii speciale. Sunt categoric împotriva ideii de a avea pensii speciale şi sunt împotriva ideii ca orice ales să aibă pensie specială - un statut diferit faţă de ceilalţi cetăţeni".

Potrivit acestuia, majoritatea parlamentară a cedat "lucruri de nepermis pentru statul român".

Mai multe articole despre:
Codul Administrativ