MENIU

Comisia de la Veneţia, tur de forţă în România. Ce a discutat cu Iohannis, Toader, Comisia Iordache

Tur de forţă al Comisiei de la Veneţia, în România! Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni o delegaţie a forului menţionat, pentru a discuta despre legislaţia penală. Întâlniri cu membrii comisiei au avut și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi parlamentarii din Comisia Iordache.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia efectuează joi şi vineri o vizită în România în cadrul pregătirii unei opinii privind modificările recente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală adoptate de Parlament.

Iohannis, către Comisia de la Veneția: Modificările codurilor penale dezechilibrează sistemul judiciar

”În cadrul discuțiilor cu membrii delegației Comisiei de la Veneția, Klaus Iohannis a reiterat principalele probleme ridicate de noua formă a legislației penale, așa cum a fost votată de către Parlament.

Președintele a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea și dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Președintele Klaus Iohannis a susținut că este inacceptabilă distrugerea coerenței legislative”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. 

De asemenea, Iohannis a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani.

Președintele a evidențiat că implicarea și sprijinul experților Comisiei de la Veneția au rolul de a ajuta România să aibă o legislație performantă și modernă.

Membrii delegației au menționat că opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală urmează a fi adoptată în cadrul Sesiunii Plenare din 19-20 octombrie 2018.

Florin Iordache, după discuția cu delegația Comisiei de la Veneția:

”Fără îndoială, fiecare grup parlamentar a susținut opinia. Singura concluzie a fost exprimată de secretarul Comisiei de la Veneția - că toate deciziile CCR trebuie transpuse. Eu le-am solicitat... toate neclaritățile, observațiile pe care consideră că trebuie lămurite, le vom da un punct de vedere în regim de urgență. În spațiul public au apărut multe dezinformări, denaturări. A fost o întreagă dezbatere pe protocoale. Persoanele condamnate pe baza acestor protocoale trebuie să beneficieze de legea mai favorabilă și așa mai departe”, a anunțat Iordache.

Acesta a mai vorbit și despre raportul preliminar, cel care vizează legile Justiției, despre care spune că are  anumite imperfecțiuni”.

”Despre crearea secției specializare la Parchetul General (...) Peste jumătate din magistrați au avut dosare la DNA. Era o presiune care se exercita asupra judecătorilor și procurorilor. Necesitatea înființării secției la Parchetul General - va crea o justiție independentă”, a mai spus Iordache.

Ce spune ministrul Justiției, Tudorel Toader:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat, joi, că a discutat cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre proiectele de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului penal, Codului de procedură penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale - deciziile de admitere, deciziile interpretative - şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscare extinsă. După aceea cunoaşteţi că proiectele au fost trimise prin Guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acum au fost adoptate. Toader.

Ministrul a mai precizat că a explicat Comisiei de la Veneţia câteva dintre soluţiile adoptate, iar pe 16 şi 17 octombrie va participa, în calitate de membru titular, la sesiunea plenară a a acestui for.

Membrii delegaţiei vor avea și discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precum şi cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Delegaţia va discuta, totodată, cu parlamentari, inclusiv cu membrii comisiei speciale parlamentare pentru modificarea legilor justiţiei, cu asociaţii de judecători şi procurori, precum şi cu organizaţii ale societăţii civile.

Reamintim că în luna iulie, preşedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a trimis o scrisoare către judecătorii CCR, potrivit căreia deciziile Curţilor Constituţionale sunt definitive, obligatorii şi trebuie să fie implementate, ca răspuns la sesizarea lui Valer Dorneanu, în care acuza presiunile unor politicieni.

Potrivit textului scrisorii intrată în posesia Q Magazine, preşedintele Comisiei de la Venezia arată că deciziile Curţii Constituţionale pot fi criticate pentru că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, „dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”.

„Deciziile Curţilor Constituţionale sunt definitive, obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale”, se arată în scrisoarea Preşedintelui Buquicchio.

Scrisoarea vine într-un context în care preşedintele Klaus Iohannis a amânat luarea unei decizii cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, deşi Curtea Constituţională a motivat hotărârea care impune această măsură încă din 7 iunie.