MENIU

Noul Cod Fiscal, pus în dezbatere publică! Se scumpesc ţigările, sucurile cu zahăr și alte produse

Adrian Câciu - Ministrul Finanțelor

Noul Cod Fiscal a fost pus în dezbatere publică. Ministerul Finanțelor a făcut publice propunerile incluse în proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal.

Noul Cod Fiscal a fost pus în dezbatere publică. Prin acest document, se scumpesc ţigările, sucurile cu zahăr și alte produse. Creşte şi impozitul pentru case. Unele dintre scumpiri vor intra în vigoare chiar de la 1 august, în timp ce restul se vor aplica din prima zi a anului viitor.

Cazarea la hotel va fi și ea mai scumpă. TVA-ul va crește de la 5% la 9%.

Masa la restaurant se va scumpi pentru că va crește TVA de la 5 la 9%. Toate acestea vor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

De la 1 august creşte acciza pentru ţigări cu 31 de lei şi, astfel, un pachet de ţigări ar putea fi cu 60 de bani mai mult.

De anul viitor, va crește și impozitul pe case pentru că vom plăti impozitul în funcție de valoarea locuinței din grilă notarială și va fi actualizat în fiecare an. Dacă valoarea casei noastre va avea o valoare mai mare atunci vom plăti tot mai mult.

Reformă prin noul cod fiscal

România are de făcut reforme în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar acestea nu se amână, a declarat, în urmă cu doar câteva zile, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

„Trebuie să înţelegem un lucru: noi avem o reformă de făcut în PNRR. Aceasta este singura referire pe care o fac astăzi la regimul fiscal. La fiecare criză această ţară s-a dat la o parte şi a spus 'amânăm să facem ceva pentru că e criză'. De 30 de ani e în crize de genul acesta sau de motive pentru a amâna. Reformele pe PNRR nu se amână. Ca această ajutare, echilibrare, că o să vedeţi, să intre trebuie totuşi un timp de tranziţie, astfel încât şi mediul de afaceri şi cetăţenii să înţeleagă sau să vadă cum vor funcţiona noile mecanisme. Deci, trebuie să luăm aceste decizii acum, pentru ca ele să poată fi valabile de la 1 ianuarie", a susţinut Adrian Câciu.

Mai multe articole despre:
cod fiscal dezbatere masuri