MENIU

Mirel Amariței, despre modificarea Codului Penal: Ar fi o tragedie să intre în vigoare

Candidatul la Președinție, Mirel Mircea Amariţei a declarat, miercuri seară, la emisiunea JOCURI DE PUTERE, moderată de Rareș Bogdan, că ”ar fi chiar o tragedie” dacă ar intra în vigoare inițiativa legislativă de modificare a Codului Penal, care prevede că dezvăluirea de informaţii, care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoarea. În acest context, candidatul la alegerile prezidențiale a afirmat că ”în acest moment, libertățile cetățenești sunt puse la îndoială”.

”În acest moment, clar, libertățile cetățenești sunt puse la îndoială. Este trist și grav ce se întâmplă, că există asemenea inițiative. Jurnalistul, asta e meseria lui, e pâinea pe care o câștigă din ce aduce la cunoștința publicului. Jurnalistul de investigație, de divertisment, chiar și cel de pamflet, fiindcă și acolo aduce la cunoștința publicului, tot din ce se întâmplă în societatea românească. Ar fi chiar o tragedie ca această inițiativă legislativă să intre în vigoare și chiar să se pună în aplicare. Având în vedere ce s-a întâmplat, în ultimele săptămâni, mai mult ca sigur că va trece, pentru că cvorum va fi cu siguranță. În unele situații, s-a cam depășit limita bunului-simț. Asta e rolul jurnalistului, să aducă la cunoștința publicului, dacă a aflat pe surse o informație, trebuie să o dea. Atât timp cât s-a adus la cunoștința publicului că respectivului deja i s-a început urmărirea penală sau că sunt anumite informații, care duc la aceste aspecte, e normal să aducă la cunoștința publicului larg și alte amănunte, care țin de informare. Am mai subliniat, uneori, că procurorii își iau informațiile mai mult din mass-media, decât din cadrul audierilor, pentru că sunt informații pe surse, care nu sunt date în interiorul dosarului și atunci și mass-media are un aport în aflarea adevărului. Uneori îl ajută pe cel în cauză, uneori, bineînțeles, îl încurcă. Asta ține de fiecare jurnalist în parte, cum diseminează informația și cum o dă mai departe”, a declarat Mirel Amariței.

Pe de altă parte, în viziunea candidatului la Președinție, România se află ”de mult timp într-un război economic”, fapt care este vizibil peste tot , în contextul în care, precizează Mirel Amariței, ”marile concerne” împiedică dezvoltarea anumitor sectoare din industria românească.

”Vreau să reiau sintagma pe care ați spus-o mai devreme. Avem alegeri prezidențiale în plin război. Este adevărat. Nu avem un război armat, dar suntem de mult timp într-un război economic, cibernetic, informatic pe care îl sesizăm sau nu îl sesizăm cu toții. Economic se vede peste tot, în supermarketuri, în piețe, în farmacii. S-a ajuns la un nivel de saturație, în momentul în care ai capacitatea de a dezvolta anumite sectoare din industria românească, așa mai este ea, dar pur și simplu te lovești de marile concerne. Vrei să participi la o licitație, nu ai loc, bineînțeles, tot de marile concerne care sunt afiliate. Este clar că nu vrem să realizăm că, de fapt, suntem într-un asemena război”, a subliniat Mirel Amariței.

Întrebat cum funcționeză, la ora actuală, din punct de vedere economic, România, candidatul Mirel Mircea Amariţei a răspuns:

”Din toate punctele de vedere, România nu funcționează economic în acest moment, începând de la legislația care are un pachet de legi care anulează alte legi, pe care le încurcă. Nu există coerență în aplicarea lor, fiscal nu mai vorbesc , se modifică Codul Fiscal, cred că de trei ori, numai în ultimii doi ani. Vă dați seama că un comerciant, o firmă care își începe o activitate, la un nivel de 100.000 de mii de euro, va trebui să își ajusteze de fiecare dată politicile. Nu poate să facă o previziune, din cauza modificărilor repetate. De fiecare dată, se mai modifică Codul Fiscal, pentru că se încarcă nota de plată a contribuabilului și automat, ne aflăm în situația în care identificăm marii evazioniști (...) Legislația pleacă dintr-un punct și ajunge într-un alt punct”, a mai spus Mirel Amariței.