MENIU

Teodor Meleşcanu, după audierea la DNA. "Actualul Guvern nu o să cadă din cauza acestui dosar!"

<p>Teodor Meleșcanu</p>

Teodor Meleşcanu a fost audiat, marţi, la DNA, în cazul Ordonanţei 13. Ministrul de Externe a ieşit după o oră şi jumătate de audieri şi a transmis că actualul Guvern nu va fi dat jos din cauza acestui dosar, transmite Realitatea TV. 

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a ieşit de la DNA după o oră şi jumătate de audieri şi a precizat că Guvernul Grindeanu nu va fi dat jos din cauza acestui dosar.

"E una din posibilităţi. Dar actualul Guvern nu o să cadă din cauza acestui dosar, ci dacă nu va pune în aplicare programul de guvernare, atunci s-ar putea să pice. Eu nu cred că asta este soluţia. Eu cred că un Guvern trebuie să fie judecat după îndeplinirea programului de guvernare", a spus Teodor Meleşcanu, potrivit Realitatea TV.

Întrebat dacă Ordonanţa 13 era în proiectul de guvernare al PSD, Ministrul de Externe a negat acest fapt, dar a precizat că şi supraaglomerarea din penitenciare este o problemă care trebuie rezolvată tot de Guvern.

"Nu sunt specialist, dar la ora actuală, în închisorile din România este un grad de populare de 200% şi Guvernul trebuie să găsească soluţii să rezolve şi problemele din penitenciare", a mai precizat ministrul. 

Înainte de a intra la DNA, Teodor Meleşcanu a spus că se justifică urgenţa unei ordonanţe, dacă există un vid legislativ. Acesta a mai declarat că a dat aviz pozitiv OUG 13 deoarece prevedea transpunerea în legislația românească a unei directive europene. 

Luni, Carmen Dan a fost audiată în calitate de martor, în dosarul OUG 13. Potrivit Realitatea Tv, nu este exclus ca în perioada următoare să vină la DNA şi premierul Sorin Grindeanu, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Cei patru şi-au dat avizul pentru OUG 13, cea prin care au fost modificate Codurile Penale.

Până acum a fost audiată Graţielea Gavrilescu, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, dar şi secretari de stat din Ministerul Justiţiei. Astfel,  declaraţii a dat şi procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, și Oana Schmidt Hăineală, procuror și secretar de stat la același minister.

Totodată, şi secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul ce are ca obiect modul de redactare și adoptare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 13/2017, prin care anumite fapte de corupție erau dezincriminate sau redefinite.

Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale în urma unui denunţ formulat, în 24 ianuarie, de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.